Zoek naar geluk zonder verhaal, geen verhaal met een gelukkig einde

Zoek naar geluk zonder verhaal, geen verhaal met een gelukkig einde

Laatste update: 23 november, 2016

Verhalen over prinsessen doordringen het collectieve onbewuste als we het hebben over de liefde. Maar we hoeven geen patrijzen te eten om gelukkig te zijn of om het verhaal te laten eindigen met “…en ze leefden nog lang en gelukkig”. We hebben geen verhaal nodig met een gelukkig einde. We moeten proberen gelukkig te zijn zonder verhalen, zonder verhaal met een gelukkig einde.

Wat we nodig hebben, is om gelukkig te leven op onze eigen manier, onafhankelijke relaties op te bouwen, ons lot te creëren. Kies niet voor de droomprins of -prinses die in een rooskleurige wereld woont. Er zijn al te veel illusies. Liefde is niet zoals Disney het schildert of zoals de sprookjes waar we als kind in wilden geloven.

Vogel

Je hebt je kroon laten vallen, prinses

Je hebt je kroon laten vallen omdat je zo veel hebt gehuild, prinses. Padden veranderen nou eenmaal niet in prinsen. Dat hebben ze nooit gedaan. De prinsen nemen je niet mee uit vliegen en ze zullen je niet redden van de draak of je een kus geven die je weer tot leven zal brengen.

Waarom is het eigenlijk zo geweldig om een prinses te zijn? Tegenwoordig kunnen vrouwen ingenieur worden en geen pop. Wie wil er nou opgesloten zitten in de toren van een kasteel? Waarom kies je er niet voor om sterk, onafhankelijk en krachtig te zijn?

Verscheur je baljurk. Vlieg met de vogels mee en vergeet de stiefmoeders en betoverde koetsen. Geef niet op en accepteer je lot niet zomaar, maar kies er zelf één. Stel bij alles vragen, leef niet in een verhaal, ga zelf op zoek naar geluk.

Spiegel

Kies voor de wolf, niet voor de prins

Het is niet logisch voor de vrouw van porselein die kwetsbaar en delicaat is. Vliegen met een bezem is veel beter. Zeg maar dag tegen de naïviteit en onschuld en hallo tegen slimheid, sluwheid en emotionele onafhankelijkheid.

“Vergeet de prins. Zoek een wolf die je beter ziet, beter hoort en beter eet.”

-Raquel Sanchez Silva in “I Exchange A Prince For A Bad Wolf” –

Sterf niet wachtend op de prins op het witte paard. Wees een heks, speel met draken, voedt padden en kook je beste brouwsels van zelfliefde in je ketel. Zet jezelf op de eerste plaats.

En jij, prins, ontdoe je van je cape en je zwaard. Je hoeft de draak niet te overwinnen en de prinses te redden. Je bent niet gelukkig, je bent gewoon verliefd. Je bent niet gemaakt van staal, je bent van vlees en bloed.

Man

Nee, je hoeft de wereld niet van anderen te redden voordat je jezelf kunt redden. Jij hebt ook recht op geschenken, zorg en emoties. Word een wolf. Een harnas weegt vele kilo’s en dat weet je.

Je hoeft jezelf niet gedurende je hele leven te beschermen. Sta jezelf toe om te voelen en te verkennen. Redt jezelf en voel je niet verplicht om van kasteel naar kasteel te trekken of om de zeven zeeën te doorkruisen op zoek naar een huwelijk en de zegen van overbezorgde koningen.

Ga niet naar spookkastelen met kerkers voor de goddelozen. Ga niet op zoek naar muren of gekleurde vlaktes. Laten we eens op zoek gaan naar ogen die ons doen duizelen, die ons hart op zijn kop zetten en die ons verliefd laten worden op een glimlach. En die glimlach zetten ze op onze gezichten.

Man op Maan

Sprookjes zijn altijd verhalen met een gelukkig einde, maar dat is niet wat we willen. We willen niet die eeuwige liefde gevuld met een magisch lot of feesten met patrijzen. Wat ons echt gelukkig maakt, is leven zoals wij dat willen, vol vrijheid en waanzin.

Dat is waarom we geen verhaal met een gelukkig einde nodig hebben, maar we gelukkig moeten kunnen zijn zonder verhaal. Zonder verwachtingen. Zonder tovenaars. Zonder kronen. Zonder kikkers. De enige spreuk die we moeten kennen, is die van zelfliefde, want alleen dan kunnen we een pad van sterren eisen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.