Hoe weet je of een kans niet voor jou is?
We hebben allemaal de neiging te leven vanuit de gedachte dat we geen kansen voorbij mogen laten gaan. In feite denken wij dat wie aarzelt en stopt en nadenkt besluiteloos is en geen moed heeft. Het lijkt erop dat we in een realiteit leven waarin we gedwongen worden snel te handelen en beslissingen te nemen met de snelheid van het licht zonder de mogelijke gevolgen af te wegen. Maar hoe weet je of een kans niet voor jou is?
Niets vereist echter zo veel diepe introspectie en analyse als het nemen van beslissingen. Bovendien zijn er deuren die je beter niet kunt openen en bruggen die je beter niet kunt oversteken. Net zoals je er soms spijt van kunt hebben dat je nooit de eerste stap hebt gezet, kun je je net zo gemakkelijk slecht voelen omdat je jezelf in de afgrond hebt gegooid zonder eerst na te denken.
Dit is een maar al te vaak voorkomende ervaring. Je eerste impuls is bijna altijd om een risico te nemen. Je bent bang dat je er later spijt van krijgt, bekritiseerd wordt en een slecht gevoel over jezelf krijgt als je niet elke kans bij de horens vat.
Aan de andere kant is nadenken en reflecteren een kunst waarin je jezelf moet bekwamen. Laten we daarom eens kijken wat je moet doen als je voor een kans staat.
“De enige manier om er zeker van te zijn dat je een trein haalt, is door de trein ervoor te missen.”
Hoe kom je erachter of een kans niet voor jou is
Je bent waarschijnlijk ingeprent dat niets zo kostbaar en verwerpelijk is als een gemiste kans. Wie echter geen seconde de tijd neemt om goed na te denken over de kans die zich voordoet, kan uiteindelijk overhaast te werk gaan en mogelijk de verkeerde beslissing nemen. Je zou bijvoorbeeld de ene baan kunnen verruilen voor een andere en uiteindelijk helemaal geen baan meer hebben.
Niemand heeft een kristallen bol. Je kunt niet voorspellen wat er zal gebeuren nadat je een beslissing hebt genomen. Niettemin, als je beslissing in overeenstemming is met jouw doelstellingen en waarden, zullen de kosten van je eventuele fout lager zijn. Vergeet niet dat je geen professionele risico-analist bent, meestal bent je een jongleur, die jongleert met je geluk en je lot.
Als je over adequate technieken beschikt om elke kans te analyseren, laat je minder ruimte voor toeval. In feite zullen de kansen dat je keuze succesvol is altijd een beetje hoger zijn. Laten we eens kijken naar de sleutels tot het herkennen wanneer een kans niet voor jou is.
Alvorens een kans aan te grijpen of af te wijzen, moet je jezelf de tijd gunnen om te analyseren wat er achter het voorstel zit.
Is het in overeenstemming met je doelen?
Wanneer je een voorstel afweegt, of het nu voor je werk, privé of iets anders is, moet je nagaan of het in overeenstemming is met je levensdoelen. Om dit te doen, stel je jezelf de volgende vragen:
- Als ik deze kans aanvaard, waar brengt ze me dan? Is wat ik moet doen of wat er van mij verwacht wordt, verbonden met mijn doelstellingen op korte en lange termijn?
In 1920 bedacht de socioloog Max Weber de term ‘levenskansen’. Hiermee worden situaties bedoeld die je welzijn en zelfontplooiing kunnen verbeteren . Met andere woorden, de deuren die voor je opengaan, moeten je in staat stellen je behoeften te bevredigen.
Stel bijvoorbeeld dat het je doel is om leider te worden in je bedrijf, maar dat je gepromoveerd wordt naar een functie waarin je niet de kans krijgt om je leiderschapskwaliteiten te tonen. Het is waarschijnlijk het beste om het af te wijzen. In deze situatie is het de variabele met het grootste gewicht waarmee je rekening moet houden.
Past het bij je waarden?
Nu je hebt beoordeeld of de opportuniteit bij je eigen doelstellingen past, moet je nagaan of hij bij je waarden past.
Een waarde is een dimensie waarmee je jezelf identificeert en waarin je gelooft. Als je bijvoorbeeld een baan aangeboden krijgt met een hoger salaris, maar waarvan de verantwoordelijkheden niet overeenstemmen met wat jou als persoon definieert, zul je je in die functie niet goed voelen.
Persoonlijke waarden zijn de fundamentele pijlers waarop jouw overtuigingen, jouw visie op de wereld en jouw vitale prioriteiten zijn gebaseerd. Wanneer je een beslissing neemt, moet je ze altijd in gedachten houden.
Wat zou het je kosten om de kans te laten schieten?
Als het erom gaat te weten of een kans niet voor jou is, moet je bedenken wat het je zou kosten als je de kans voorbij laat gaan. Hoe zou je werkelijkheid veranderen? Zouden de kosten van het laten gaan groter zijn dan de kosten van het aanvaarden en het verkeerd laten gaan?
U moet ook rekening houden met iets dat werd vermeld in een studie (Engelse link) die werd uitgevoerd door de universiteiten van Arkansas en Ohio. Zij beweerden dat spijt groter is als we weten dat bepaalde kansen zich niet meer zullen voordoen. Dit betekent dat je jezelf moet afvragen hoe groot de kans is dat je in de toekomst een soortgelijke kans krijgt.
Wanneer je een interessante mogelijkheid tot verandering voor je hebt, denk dan aan het volgende: zul je er over tien jaar spijt van hebben dat je deze kans niet hebt aangegrepen?
Wanneer een kans niet voor jou is, oefen dan acceptatie
Gabriel García Márquez zei dat het leven niets meer is dan een opeenvolging van kansen om te overleven. Dit is een passend, inspirerend en krachtig beeld om in gedachten te houden. Want hoewel het waar is dat je tijdens je leven veel kansen op verandering aan je voorbij zult laten gaan, zullen er altijd weer andere komen.
Het is belangrijk om te weten hoe je elke omstandigheid kunt accepteren, ook die kansen die op bepaalde momenten niet geschikt zijn. In plaats van geobsedeerd te zijn over de vraag of je ongelijk had of niet, concentreer je op het hier en nu. Concentreer je op wat je omringt. In feite is het soms beter om te blijven waar je bent, zodat je momentum kunt opbouwen voor je volgende kans.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Beike DR, Markman KD, Karadogan F. What We Regret Most Are Lost Opportunities: A Theory of Regret Intensity. Personality and Social Psychology Bulletin. 2009;35(3):385-397. doi:10.1177/0146167208328329
- Papé, L., Martinez, L.F. Past and future regret and missed opportunities: an experimental approach on separate evaluation and different time frames. Psicol. Refl. Crít. 30, 20 (2017). https://doi.org/10.1186/s41155-017-0074-8