Het web van gewoonten: verlies je kansen?

Gewoonten zijn niet slecht, het slechte is om verstrikt te raken in het web van gewoonten en daar te blijven. Als dit gebeurt loop je de kans dat je jezelf verdooft, niet alleen emotioneel maar ook intellectueel. Je zou ook angstig kunnen worden en leren de reeks mogelijkheden die je hebt om te groeien en veranderen te negeren.
Het web van gewoonten: verlies je kansen?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 07 september, 2020

Het web van gewoonten is een valstrik. Dit betekent dat gewoonten heel subtiele draden hebben die je in eerste instantie steun bieden, maar je dan in de val lokken en je bewegingen gaan beperken.

Natuurlijk heb je in de loop van tijd geleerd om de schade die deze gewoonten bij je hebben aangericht in balans te brengen met de voordelen die ze je hebben gebracht. En zo blijf je voor onbepaalde tijd in deze modus.

Het menselijk brein is een fantastisch orgaan dat in de eerste plaats is ontworpen om te creëren. In wezen is creatie namelijk het pad dat intelligentie gebruikt om problemen op te lossen. Mentale vermogens en de emotionele wereld zijn op zijn hoogst wanneer er moeilijkheden zijn.

“Gewoonte is een kabel; we weven er elke dag een draad van en uiteindelijk kunnen we hem niet meer breken.”

-Horace Mann-

Gewoonten zijn een manier om onze mate van ervaring te definiëren. Een van de belangrijkste functies van routine is het verminderen van het bereik van de dagelijkse problemen waarmee we worden geconfronteerd. Het weerhoudt ons ervan om goed te denken en te voelen en we worden gedreven door daadloosheid.

Het is goed dat we niet na hoeven te denken over alles wat we doen. Wanneer je echter op het punt komt dat je alles van tevoren al hebt beslist, raak je eerst verveeld en kom je daarna in een depressie.

Zoals we hierboven al zeiden, zijn onze hersenen gemaakt voor het oplossen van problemen en nieuwigheden. Het vermijden ervan leidt dus tot intellectuele en emotionele gevolgen. Dus hoe weet je of je een slaaf bent van je eigen gewoonten? Houd rekening met het volgende.

Je besteedt meer tijd aan wat dringend is dan aan wat belangrijk is

Een bezorgde vrouw vast in het web van gewoonten

Het woord ‘dringend’ impliceert plicht. Gewoontes leiden er vaak toe dat we ons leven met plichten vervullen, maar het gaat bijna altijd om het vervullen van de behoeften van anderen, niet die van ons. Plicht dwingt ons om te handelen en er zijn vele soorten: werk, academisch, met betrekking tot gezin, emotioneel, ideologisch, enzovoort.

Het belangrijkste hier is om erachter te komen wat echt jouw welzijn en de voldoening van je leven bepaalt. Bijvoorbeeld quality time doorbrengen met degenen van wie we houden. Of nadenken over iets dat je irriteert en proberen uit te zoeken waarom, omdat je hier zelden tijd voor vrijmaakt.

Je denkt vaak dat je genoegen moet nemen met dat wat er is

Als je vastzit in een web van gewoonten, kun je ongemak ervaren. Je kunt geïrriteerd raken door routine, ook al kun je hierdoor alles goed plannen en organiseren.

Desondanks zorg je ervoor dat je die stem die zegt dat er iets mis is het zwijgen oplegt. Vaak vertel je jezelf dat “het is wat het is” en daarom moet je het accepteren en ermee omgaan. Jij alleen voedt dat conformisme en, hoogstwaarschijnlijk, ideeën en uitgangspunten (zoals “het is de volwassen manier om het te doen”) die niet altijd zo redelijk zijn als ze lijken.

Het web van gewoonten en je angst om risico’s te nemen

Een van de meest schadelijke bijwerkingen van gewoonten is dat ze je geleidelijk bang maken. Je wordt uiteindelijk bang voor alles wat onbekend is of wat een soort uitdaging, verandering of nieuwigheid inhoudt zonder het zelfs maar te merken.

Het wordt allemaal automatisch. Elke keer dat je met een nieuwe situatie wordt geconfronteerd, gaat je alarm af alsof er een dreiging is. Je benadert verandering niet met enthousiasme en nieuwsgierigheid, maar met alertheid en angst. Je verliest je openheid voor nieuwe ervaringen.

Voor onbepaalde tijd uitstellen omdat je niet uit je web van gewoonten kunt komen

Er zijn momenten dat je wel eens naar iets anders verlangt, zelfs als je vastzit in je web van gewoonten. Je zou kunnen denken dat je misschien verder zult komen of je meer levend zou voelen als je dit of dat deed. Als je alleen maar durfde te veranderen of een nieuwe activiteit te ondernemen.

Het probleem is echter dat je bijna altijd je dromen en projecten opzij zet. Je wacht altijd op gunstiger omstandigheden of dat een kans zich vanzelf aanbiedt, of dat bepaalde betere omstandigheden zich presenteren, enzovoort. Maar hoogstwaarschijnlijk zullen die dromen en verlangens uiteindelijk voor altijd aan de kant blijven staan.

Het gebrek aan interesse heeft de overhand

Verveling slaat toe door gewoonten

Verveling is een van de duidelijkste tekenen dat je vastzit in een web van gewoonten. Het manifesteert zich als een gevoel van desinteresse in alles. Daarnaast prikkelt niets je genoeg en ben je nergens gepassioneerd over.

Je bent niet langer levendig en je vlakke emoties overheersen. Dus, zonder je er volledig bewust van te zijn, begin je te leven alsof het gewoon tijdverdrijf is. Je neemt die toestand uiteindelijk aan alsof het normaal en logisch is, terwijl dit niet zo is.

Gewoonte is een zeer sterke kracht. Het is op zichzelf niet eens negatief, aangezien het bijdraagt aan je algehele stabiliteit. Maar het wordt een web dat je vangt en verstikt wanneer het je leven overneemt.

Geef er niet aan toe. Begin met het aanbrengen van kleine veranderingen, zoals bijvoorbeeld eens een andere route nemen of iets anders eten. Het zijn geweldige manieren om uit dat web van gewoonten los te komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Anzoátegui, V. T. (2001). El poder de la costumbre. Estudios sobre el derecho consuetudinario en América hispana hasta la emancipación. Buenos Aires: Instituto de Investigaciones de Historia del derecho.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.