Hoe tieners te helpen omgaan met sociale druk

Adolescenten zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun sociale omgeving. We hebben het over een bijzonder gevoelig moment voor de constructie van identiteit en de verovering van autonomie.
Hoe tieners te helpen omgaan met sociale druk
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 25 maart, 2023

Omgaan met sociale druk kan een hele uitdaging zijn, vooral in de adolescentie. Het kan komen door die vriend die als eerste in de groep begint met drinken. Of, degene die oordeelt over het uiterlijk. Hoe dan ook, in deze uiterst gevoelige fase voor de opbouw van identiteit kan de tiener een enorme druk ervaren.

De adolescentie is de fase waarin meningen en morele waarden zich vestigen en de behoefte aan duurzaamheid toeneemt. Als gevolg daarvan proberen tieners hun opvattingen aan anderen op te leggen, terwijl ze ook proberen gelijkgestemde groepen te vinden. Het is geen verrassing dat dit op chaos kan uitlopen.

Hoe kunnen ze omgaan met sociale druk in deze belangrijke fase? Is het mogelijk hen te helpen? Ontdek het hier.

Trieste tiener voor de spiegel
Bij adolescenten manifesteert sociale druk zich met één hoofddoel: dat ze zich onderdeel voelen van een groep.

Sociale druk

Sociale druk verwijst naar een specifiek soort invloed die wordt uitgeoefend tussen mensen die tot dezelfde groep behoren. Soms is het onbewust. Bijvoorbeeld wanneer een leider een voorbeeld geeft van bepaald gedrag. Op andere momenten is het opzettelijk. Hoewel het niet altijd schadelijk is, zet het de rest van de individuen aan tot bepaald gedrag om zich deel van de groep te voelen.

Sociale druk kan twee soorten impact hebben, positief of negatief. Sociale druk met een positieve invloed stimuleert persoonlijke groei, waardoor meer open, tolerante en verantwoordelijke individuen ontstaan. Maar, als het een negatieve invloed heeft, ontstaan situaties die elke ouder vreest. Het betekent dat de tiener misschien drugs gaat gebruiken, conflicten veroorzaakt of anderen discrimineert.

Gevolgen van negatieve sociale druk

In de regel, hoewel er speciale gevallen zijn, hebben leeftijdsgenoten een grote invloed op tieners. Dit is noodzakelijk en positief. Dat komt omdat ze in deze tijd afwijken van de opvoeding en invloed van hun familie, en dankzij hun ervaringen een eigen identiteit beginnen op te bouwen. Als de sociale druk die ze ontvangen echter negatief is, kunnen de gevolgen nijpend zijn:

  • Afstand van familieleden. Hoewel enige weerstand natuurlijk is, kunnen bepaalde invloeden deze versterken. Dit betekent dat de bescherming die de familiekern kan bieden, ontkracht kan worden.
  • Het ontstaan van academische problemen. Lage cijfers, absenteïsme, enz.
  • De ontwikkeling van psychische stoornissen. De angst om te beantwoorden aan de waargenomen eisen van de groep kan de geestelijke gezondheid van de adolescent ernstig in gevaar brengen .
  • Risicovol gedrag. Geweld, drugsgebruik, enz.
  • Laag zelfbeeld. Veel van de meest invaliderende angsten van deze fase houden verband met het lichaamsbeeld (Spaanse link).

We moeten bedenken dat niet alle sociale druk verbaal is. In feite kan het in stilte gebeuren door bepaald gedrag als wenselijk voor te stellen.

Sleutels voor het omgaan met sociale druk in de adolescentie

Het vermogen om invloeden van leeftijdgenoten als goed of slecht te beoordelen verschilt van tiener tot tiener. Het is een uitdaging waarbij zowel het individu als zijn omgeving betrokken zijn. Hier volgen enkele nuttige ideeën om tieners te helpen met sociale druk om te gaan.

1. Werk aan hun copingvaardigheden

Tieners besteden veel van hun middelen aan het vinden van de beste strategieën om bepaalde sociale contexten te betreden of te verlaten. Ze kunnen zich bijvoorbeeld op een feestje bevinden, maar willen daar eigenlijk niet zijn. In de regel gaan ze op zoek naar een manier om te vertrekken zonder afgewezen te worden door hun groep.

De psychologische middelen om dit soort sociale situaties met succes aan te pakken zijn eigenwaarde en assertiviteit. Bij gezonde niveaus van deze variabelen neemt de kans af dat de tiener enige vorm van afwijzing ervaart. Bovendien is het waarschijnlijker dat ze niet zullen instemmen met iets wat ze eigenlijk niet willen doen.

2. Waarde geven aan hun eigen zelfkennis

Ze moeten inzien dat hun prioriteiten en behoeften, en hun identiteit, even geldig zijn als die van ieder ander. Het is niet erg als ze niet hetzelfde zijn als de norm in hun omgeving. Als hun prioriteit bijvoorbeeld is om goede cijfers te halen, is dat oké. Als ze zich ontspannen door videospelletjes te spelen, is dat ook oké, zelfs als de rest van hun vrienden liever sporten of naar de film gaan.

3. Zich omringen met de juiste mensen

Het is niet nodig dat hun vrienden hen aanmoedigen om een goede student of een modelburger te zijn. Het belangrijkste bij het omgaan met sociale druk is dat ze een groep vinden die een veilige ruimte is, waar niemand wordt gediscrimineerd en sociale steun wordt geboden.

Groepje tieners
Het hebben van een positieve sociale groep helpt hen niet alleen om positieve herinneringen en ervaringen op te doen, maar beperkt ook hun blootstelling aan negatieve invloeden die hen in de verkeerde richting duwen.

Steun van collega’s en familie

Tot slot is het de moeite waard om te wijzen op de rol van collega’s, familie en de maatschappij in het algemeen bij het minimaliseren van negatieve sociale druk op tieners. Als je hun vriend bent, probeer dan niet op te leggen wat jij denkt dat juist is. Immers, als het gedrag positief is, zullen ze het waarschijnlijk toch wel doen, zonder dat ze druk van jou nodig hebben.

Aan de andere kant, als je samenwoont met een tiener, bedenk dan dat hun persoonlijkheid en identiteit in de maak zijn en dat jouw invloed bepalend zal zijn. Naast een goed rolmodel moet je ervoor zorgen dat je liefdevol en versterkend advies en begeleiding biedt. Ontkracht vooral nooit hun behoeften of emoties.

Als lid van de samenleving zijn ze tot op zekere hoogte een afspiegeling van wat er om hen heen gebeurt. Als we willen dat tieners niet meer geconfronteerd worden met moeilijke testen zoals negatieve sociale druk, zal de beste oplossing altijd zijn om waarden van tolerantie, respect en vrijheid te bevorderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Prado, J., & Arteaga, F. (2016). Relación de la presión social con la percepción de la imagen corporal y las características sociodemográficas en adolescentes. Revista Impetus10(2), 139-148.
  • Cicua, D., Méndez, M., & Ortega, L. M. (2008). Factores en el consumo de alcohol en adolescentes. Pensamiento psicológico4(11), 115-134.
  • Portela de Santana, M. L., da Costa Ribeiro Junior, H., Mora Giral, M., & Raich, R. M. (2012). La epidemiología y los factores de riesgo de los trastornos alimentarios en la adolescencia: una revisión. Nutrición hospitalaria27(2), 391-401.
  • Câmara, S. G., Sarriera, J. C., & Carlotto, M. S. (2007). Predictores de conductas sexuales de riesgo entre adolescentes. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology41(2), 161-166.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.