Hoe moet je omgaan met een burn-out op het werk zonder op te geven

Een burn-out op het werk blijft voor veel mensen vaak onopgemerkt. Tegenwoordig lijkt het erop dat de workaholic wordt beloond. Overbelasting van het werk en de daaruit voortvloeiende overmatige vermoeidheid is echter een aandoening met echt gevaarlijke gevolgen die, in plaats van actief te worden behandeld, vaak gewoon wordt getolereerd.
Hoe moet je omgaan met een burn-out op het werk zonder op te geven
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 04 maart, 2023

Het is belangrijk om te weten hoe je burn-out op het werk kunt beheersen, vooral omdat werkoverbelasting tegenwoordig aan de orde van de dag is.

In feite is helaas in veel banen het idee genormaliseerd dat alle werknemers 1.000 procent moeten geven aan de organisaties waarvoor ze werken. Daarom wordt een goede werknemer gezien als degene die 24/7 beschikbaar is. Dit is echter niet het geval.

Overwerken is een epidemie geworden. Tegenwoordig krijgen veel mensen werkberichten buiten hun werktijd of moeten ze voldoen aan allerlei “dringende” eisen, ongeacht of ze daar de tijd voor hebben. De redenen om deze situatie te accepteren zijn divers. Ze variëren van angst voor represailles tot het feit dat het de norm is op de werkplek in kwestie.

In de regel moeten werkgevers of aannemers maatregelen nemen om te voorkomen dat werknemers overbelast raken of zich vermoeid voelen. Toch kan dit in de praktijk beperkt blijven tot een paar actieve pauzes op de werkdag of een vrije dag per week. Daarom moeten veel mensen hun burn-out op het werk alleen en zonder hulp zien te beheersen.

“Hoewel het geen medische diagnose is, wordt burn-out -specifiek op het werk- in verband gebracht met een reeks gezondheidsproblemen, van prikkelbaarheid tot hart- en vaatziekten.”

-Catherine Zuckerman-

Vermoeide vrouw aan het werk
Vermoeidheid die niet overgaat is een van de belangrijkste tekenen van werkuitputting.

Omgaan met burn-out op het werk

Het is normaal om je moe te voelen na een veeleisende dag op het werk. Het simpele feit dat je moe bent, hoeft nog niet te duiden op een burn-out. Dat gezegd hebbende, als vermoeidheid vaak voorkomt en extreem is, is het zeer waarschijnlijk dat je het rijk van de burn-out bent binnengetreden. Als dat zo is, moet je er iets aan doen.

We hebben allemaal onze eigen manieren om burn-out op het werk te beheersen, hoewel we ons dat misschien niet eens realiseren. Sommige mensen worden prikkelbaar en krijgen ruzie met iedereen, waardoor ze wat van hun opgebouwde stress loslaten. Anderen worden passief, alsof ze een straf uitzitten. Ze kunnen ook verdriet en tekenen van depressie ervaren.

Anderzijds nemen sommige mensen, vooral jongeren, drastische maatregelen. Een daarvan is stoppen met werken (Spaanse link). Ze kunnen ook dit soort maatregelen nemen nadat ze ziek zijn geweest of, bij het besef dat hun leven en emotionele toestand een complete ramp zijn. Hoe kan dit voorkomen worden?

Waarschuwingssignalen

De eerste en belangrijkste van de tekenen van burn-out op het werk is, zoals we al vermeldden, vermoeidheid die maar niet overgaat (Spaanse link). Het is niet het soort situatie waarin je je moe voelt, naar bed gaat en in een diepe slaap valt, en de volgende dag fris wakker wordt.

In het geval van burn-out voel je je de hele tijd of half wakker of half slapend. s Nachts heb je moeite om te slapen. Als je dat doet, word je vaak wakker en de volgende dag heb je het gevoel dat je nauwelijks geslapen hebt. In feite heb je je energie niet aangevuld.

Ook verlies je je belangstelling voor activiteiten buiten je werk. Het is alsof je alleen genoeg energie hebt om de eisen van het werk te overleven. Je voelt je prikkelbaar, gestrest en overbelast. Je lacht of geniet zelden en je hebt consequent het gevoel dat je gewoon niet meer kunt. Bovendien word je waarschijnlijk vaker ziek.

Vermoeide vrouw
Burnout op het werk heeft gevolgen voor het persoonlijke leven van werknemers.

Wat kun je eraan doen?

Ten eerste moet je erkennen dat je een probleem hebt. Burn-out op het werk is niet triviaal. Het is een uiterst gevaarlijke situatie die je lichamelijke en geestelijke gezondheid in gevaar brengt.

Omdat je echter vermoeid bent, zal het niet gemakkelijk voor je zijn om iets te doen. Maar, er zijn bepaalde dingen die je moet doen. Zo zul je het waarschijnlijk nuttig vinden om meditatie en lichaamsbeweging in je routine op te nemen.

In feite is aangetoond dat slechts vijf minuten dagelijkse meditatie krachtig genoeg is om zichtbare effecten op te leveren. Je hoeft alleen maar een eenzame plek te zoeken, diep adem te halen en je te concentreren op je ademhaling. Als je het één keer per week kunt doen, geweldig, als je het elke dag kunt doen, nog beter.

Lichaamsbeweging genereert ook echt positieve effecten op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Doe het, net als meditatie, vijf minuten per dag. Nogmaals, als je er meer tijd aan kunt besteden, geweldig, maar zo niet, dan is vijf minuten prima.

We zouden nog meer adviezen aan het bovenstaande kunnen toevoegen. Toch zijn het in werkelijkheid alleen deze twee maatregelen die het grootste effect hebben. Inderdaad, je zult meteen wat effecten waarnemen, maar de echte voordelen verschijnen na een paar maanden het volgen van de routine. Doe dit, en je zult ontdekken dat je niet alleen vanwege een burn-out je baan hoeft op te zeggen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Durán, M. M. (2010). Bienestar psicológico: el estrés y la calidad de vida en el contexto laboral. Revista nacional de administración, 1(1), 71-84.
  • Mansilla, Fernando. (2003). El Síndrome de Fatiga Crónica: del modelo de susceptibilidad a la hipótesis de la cadena de estrés en el área laboral. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, (86), 19-30. Recuperado en 18 de enero de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352003000200003&lng=es&tlng=es.
  • Vaamonde, J. D. (2016). Apoyo organizacional e intenciones de renunciar al trabajo: el rol mediador de la inseguridad laboral. In VIII Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIII Jornadas de Investigación XII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.