Hoe om te gaan met bazige mensen in je leven

Bazige mensen bevelen, dwingen en manipuleren, waardoor vaak hun uiteindelijke doel wordt bereikt. Ontdek hoe je hun invloed in je dagelijks leven kunt wegnemen.
Hoe om te gaan met bazige mensen in je leven
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 16 oktober, 2023

Een baas die toezicht moet houden op elk detail van je werk, een partner die alle beslissingen voor jullie beiden neemt, een vriend die je onder druk zet om te doen wat hij of zij wil…. Bazige mensen kunnen op veel gebieden in je leven aanwezig zijn.

Bovendien is de omgang met hen vaak emotioneel vermoeiend. Als je denkt dat je dit soort mensen in je omgeving hebt, laten we je zien wat je kunt doen om los te komen van hun invloed.

Ten eerste is het nodig om te weten dat de behoefte aan controle bij ons allemaal voorkomt. Maar als het de vrijheid en het functioneren van andere mensen in de weg staat, wordt het pathologisch en schadelijk.

Achter een bazig persoon gaat een onzeker mens schuil. Ondanks de façade van schijnbaar zelfvertrouwen en vastberadenheid, zijn ze in werkelijkheid extreem angstig. Ze zijn bang voor afwijzing, om niet nodig te zijn en om de liefde en aandacht van anderen te verliezen.

Daarom ontstaat controle bij hen als een mechanisme. Ze gebruiken het om anderen te sturen in een poging zichzelf te verzekeren van hun blijvende genegenheid en aanwezigheid in hun leven. Maar hoe beheer je relaties met dit soort mensen?

Bazige mensen herkennen

Een van de grootste problemen bij het omgaan met bazige mensen is de moeilijkheid om te identificeren wie ze zijn. Hoewel dit als een eenvoudige taak klinkt, zijn deze mensen meestal sociaal vaardig, aantrekkelijk en overtuigend. Bovendien zijn hun controle- en manipulatietechnieken vaak subtiel en vermomd als goede bedoelingen.

Enkele kenmerken waar je rekening mee moet houden zijn de volgende:

  • Ze respecteren de behoeften en verlangens van anderen niet. In feite proberen ze alleen hun eigen behoeften te bevredigen. Dankzij deze doelstelling zijn ze niet in staat om de rest van ons te zien, te horen of te begrijpen.
  • Ze hebben de neiging om de leiding te nemen en alle beslissingen en verantwoordelijkheden op zich te nemen, zelfs als die buiten hun bereik blijken te liggen.
  • Ze zijn star en hebben een lage frustratietolerantie. Ze kunnen niet onderhandelen of flexibel zijn in hun plannen. Sterker nog, als ze moeten veranderen, voelen ze zich extreem ongemakkelijk en kunnen ze zelfs boos reageren.
  • Ze nemen een paternalistische houding aan en gebruiken vaak emotionele manipulatie in hun relaties. Op deze manier laten ze de ander geloven dat ze precies weten wat ze nodig hebben en dat ze daarom naar hen moeten luisteren.
  • Ze proberen een gevoel van loyaliteit op te wekken waardoor de ander voortdurend aan hun verzoeken moet toegeven. Om dit te doen, doen ze een beroep op de emotionele band of zorgen ze ervoor dat de ander zich schuldig voelt om hun leven te beheersen.
  • Ze proberen de andere partij sociaal te isoleren, zodat de andere persoon alleen hun invloed krijgt.

Put jezelf niet uit door te proberen met ze te redeneren

Als je merkt dat een andere persoon je probeert te manipuleren of te dwingen, of zijn behoefte aan controle tot het uiterste doorvoert, kun je in de verleiding komen om het ze te vertellen en ze tot rede te brengen. Deze goedbedoelde pogingen hebben echter zelden effect.

De bazige persoon zal niet herkennen wat er gebeurt. Bovendien zal hij of zij niet bereid zijn om naar jouw standpunt te luisteren of het in praktijk te brengen.

Onthoud dat controle een noodzaak is voor deze mensen. Ze hebben het gevoel dat ze in gevaar zijn als ze die verliezen. Daarom willen ze niet redeneren, maar willen ze gewoon dat je je aanpast aan hun eisen.

Ze zullen talloze excuses en argumenten vinden om hun gedrag te ondersteunen en jou het gevoel te geven dat je niet op je plaats bent. Kies je gevechten daarom goed en verspil je energie niet aan een nutteloos debat.

Wees assertief

Het is onwaarschijnlijk dat je de gedachten van bazige mensen kunt veranderen. Daarom is assertiviteit je beste hulpmiddel. Het is inderdaad belangrijk dat je duidelijk bent over je standpunt, je argumenten en je beslissingen en dat je daaraan vasthoudt.

Je hoeft je niet te verontschuldigen of te rechtvaardigen, je hoeft alleen maar uit te drukken wat je denkt, voelt en wilt met respect en duidelijkheid, en daarnaar te handelen.

Deze mensen zijn meestal extreem vasthoudend. Ze zullen volharden om je aan hun wensen te laten voldoen en zullen vaak geïrriteerd zijn als je dat niet doet, vooral als je vroeger altijd aan hun verzoeken hebt toegegeven. Zorg er echter voor dat je bij de pakken blijft neerzitten totdat de dynamiek van de relatie verandert.Stel grenzen

Bazige mensen gedragen zich niet altijd op dezelfde manier in al hun relaties. Het is zelfs zo dat hoe hechter en intiemer de relatie is, hoe meer hun behoefte aan controle toeneemt. Daarom kan het nodig zijn om grenzen te stellen en afstand te bewaren.

Op dezelfde manier zal een bazig mens zich anders gedragen als hij je vriend is dan als hij je partner is. Bedenk daarom in elk geval welk element van hun controle je al dan niet bereid bent te accepteren.

In sommige gevallen zul je de relatie moeten verbreken. Als dit echter niet mogelijk is, probeer dan een mate van nabijheid of emotionele afstand te bewaren waar jij je prettig bij voelt.

Stel in gesprek

Zoek uit wat je aantrekt in bazige mensen

Als je wegloopt bij iemand die bazig is, is het waarschijnlijk dat hij zich niet meer met jouw zaken bemoeit en je niet meer vertelt wat je moet doen en hoe je je moet gedragen. Simpelweg omdat hij dan geen deel meer uitmaakt van je leven. Het is echter belangrijk dat je de situatie bekijkt die ertoe heeft geleid dat je je aan zo iemand hebt verbonden en in zo’n relatie bent gebleven.

Een laag zelfbeeld, de behoefte om anderen te behagen of angst voor conflicten zijn er misschien een paar. Sterker nog, als je een van deze patronen bij jezelf ontdekt, zorg er dan voor dat je eraan werkt. Zo kun je voorkomend dat je deze dynamiek in de toekomst niet herhaalt met een andere persoon.

Bovendien is het niet genoeg om gewoon weg te gaan van bazige mensen. Je moet ook afstand nemen van het deel van jezelf dat ertoe heeft geleid dat het gebeurde.

Uiteindelijk kan het in stand houden van een hechte band met een bazig persoon gevaarlijk zijn voor je emotionele gezondheid. Daarom is de beste beslissing soms om weg te lopen. Als dit niet mogelijk is (omdat die persoon deel uitmaakt van je familie of je werkomgeving) moet je je kalmte bewaren, begrijpen wat er gebeurt en streng zijn.

Op deze manier voorkom je dat je in de valkuil van een constant conflict terechtkomt. Bovendien zul je, door toekomstige pogingen van mensen om je te controleren te detecteren, in staat zijn om te handelen met volledig bewustzijn en kennis van wat er gebeurt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Evans, P. (2003). Controlling people: How to recognize, understand, and deal with people who try to control you. Simon and Schuster.
  • Molino, D. P. (2004). Necesidad de control: análisis conceptual y propuesta experimental. Revista Profesional Española de Terapia Cognitivo-Conductual2, 70-91.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.