Van te vriendelijk tot te bazig zijn

Achter altruïsme schuilt soms de wens van de altruïstische persoon om aan zijn eigen behoeften te voldoen. Interessant is dat ze zich misschien niet eens realiseren dat ze deze behoeften hebben. Een van deze behoeften kan de wens zijn om de baas te zijn over andere mensen.
Van te vriendelijk tot te bazig zijn

Laatste update: 22 februari, 2022

Overmatig gedrag is meestal een teken van conflict. Een van de middelen die de getroffen persoon gebruikt is juist het overdrijven van gedrag om een latent probleem te verbergen. Hoewel te vriendelijk zijn meestal als goede eigenschap wordt beschouwd, is dit het soms echter niet.

Het is heel gebruikelijk dat een vriendelijk persoon er iets voor terug verwacht, hoewel hij dit misschien ontkent. Aan de andere kant is het mogelijk dat de wens om te helpen een mechanisme is om controle over het gedrag van andere mensen uit te oefenen.

Een ander teken dat dit kan onthullen is wanneer de persoon die aardig probeert te zijn, klaagt over zichzelf en over hoe het met hem of haar gaat. Ze uiten voortdurend hun teleurstelling omdat mensen om hen heen niet doen wat ze verwachten of niet ‘dankbaar’ genoeg zijn. Overmatige vriendelijkheid kan dus diep van binnen een vorm van manipulatie zijn.

“De ware betekenis van het leven is om bomen te planten onder wiens schaduw je niet verwacht te zitten.”

-Nelson Henderson-

Trieste vrouw is zelf te vriendelijk misschien

Te vriendelijk zijn

Je zou kunnen zeggen dat te vriendelijk zijn betekent dat je je eigen behoeften en verlangens over het hoofd ziet. Dit houdt in dat je persoonlijke dingen opoffert om een andere persoon te plezieren.

Het betekent ook leven om anderen te helpen en waarschijnlijk niet toe te geven dat jij het ook nodig hebt om bevredigd of geholpen te worden. Bovendien is deze eigenschap vooral aanwezig bij mensen die nooit stoppen met proberen ‘de held’ van elke situatie te zijn.

Deskundigen op dit gebied wijzen erop dat het dwangmatige verlangen om anderen te helpen te wijten kan zijn aan een sterke behoefte aan genegenheid. Het is veelvoorkomend gedrag bij mensen die niet genoeg genegenheid hebben gekregen in hun jeugd of die niet zijn opgevoed als onafhankelijke mensen.

Hoe je het ook went of keert, te vriendelijk zijn is vaak een strategie om de affectie en acceptatie van anderen ‘te kopen’. Dat is de reden waarom mensen met dit gedrag zich teleurgesteld voelen wanneer anderen niet hetzelfde voor hen doen. Dit leidt dan vaak tot klagen over ‘te veel geven’ aan anderen.

Van empathie tot bazig

Degenen die te vriendelijk zijn, zijn zich zelden bewust van hun ware motivatie achter hun verlangen om te helpen. In hun hart voelen ze dat ze echt om het welzijn van anderen geven. Ze kunnen pijn in mensen om hen heen herkennen en voelen zich zelfs slecht als ze zien dat anderen lijden. Maar hier komen twee problemen bij kijken.

Ten eerste voelen ze nooit dat soort interesse of vriendelijkheid voor zichzelf. In feite zetten ze zichzelf vrijwillig op de tweede plaats. Het tweede probleem is dat ze de baas willen spelen over het gedrag van anderen. Ze willen hun aandacht, waardering of zelfs publieke erkenning voor hun handelen.

Dat is ook de reden waarom het gebruikelijk is dat ze denken dat ze het recht hebben om het leven van de mensen die ze helpen te controleren. Ze claimen dat recht als een ‘betaling’ voor wat ze voor die mensen gedaan hebben.

Iemand die hulp biedt

Echte hulp

Voordat je besluit om aardig te zijn voor anderen, moet je echt eerst leren om aardig voor jezelf te zijn. Dit is een noodzakelijk aspect om een evenwicht te bereiken tussen de belangen van anderen en die van jezelf. Zorg er dus voor dat de offers die je voor anderen brengt, zich aanpassen aan jouw leven, jouw behoeften en jouw beperkingen.

Aan de andere kant is het ook goed om te ontdekken wat je motivatie is om anderen te helpen. Zoals we eerder al vermeldden, kan het analyseren van dit aspect je soms helpen je eigen behoeften te identificeren. Zo kun je je hulp op een niet-manipulatieve manier gebruiken.

Meer nog, de behoefte om nodig te zijn leidt meestal tot codependente relaties, die niet goed zijn voor de mensen die hierbij betrokken zijn. De beste manier om iemand te helpen is door ervoor te zorgen dat deze persoon onafhankelijk kan zijn.

Help hem om sterker te worden. Moedig hem niet aan om jouw hulp te blijven zoeken, maar in plaats daarvan naar oplossingen te zoeken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • López, A. M. (2000). La metafísica de la generosidad cartesiana. Iztapalapa. Revista de Ciencias Sociales y Humanidades, 21(49), 27-44.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.