Hoe lang duurt het vóór een gewoonte vorm krijgt?

Meer dan 60 dagen kunnen nodig zijn om een gewoonte te vormen. Als je het echter werkelijk wilt, dan is het de inspanning echt waard.
Hoe lang duurt het vóór een gewoonte vorm krijgt?
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe kan je een nieuwe gewoonte vormen? Hoe lang duurt het vóór een gewoonte op een natuurlijke manier vorm krijgt? Kan elk gedrag mogelijk een gewoonte worden? Is dezelfde hoeveelheid tijd nodig om verschillende gewoonten te vormen? In dit artikel zullen we al je vragen beantwoorden omtrent wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat een gewoonte vorm krijgt.

We zouden ons allemaal graag wat gezondere routines in ons dagelijks leven eigen willen maken. Je wil bijvoorbeeld misschien stoppen met roken, gezonde voeding gaan eten of meer regelmatig te trainen. Het is echter mogelijk dat je vaststelt dat je na enkele dagen je motivatie verliest en opgeeft.

Om een gewoonte te vormen moet je een inspanning leveren. Je moet jouw lichaam of jouw routine immers aanpassen aan nieuwe gedragingen die je voordien niet kende.

Dat is ook de reden waarom consequent zijn en volharding de sleutels zijn om nieuwe gewoonten te vormen. Dit zijn jouw beste wapens tegen de verleiding om op te geven wanneer de dingen moeilijk worden.

De eerste stap om een gewoonte te vormen is bepalen wat je wilt bereiken. Als het iets is dat je echt wilt en waarvoor je je gemotiveerd voelt om het te krijgen, dan zal het veel gemakkelijker zijn om eraan te beginnen.

“Het verschil tussen mogelijk en onmogelijk zit in de vastberadenheid van iemand.”

-Tommy Lasorda-

Een gewoonte vormen

Hoe lang duurt het vóór een gewoonte vorm krijgt?

In 1960 stelde de plastisch chirurg Maxwell Maltz dat er 21 dagen nodig waren om een gewoonte te vormen. Later onderzoek heeft ontdekt dat neuronen niet in staat zijn om binnen deze tijdspanne nieuwe gedragingen volledig te verwerken.

Als je 21 dagen gebruikt als een basis voor de vorming van je gewoonte, dan loop je het risico dat je opgeeft als je het binnen die tijd niet voor elkaar kan krijgen.

“Elke mens kan, als hij zo geneigd is, de vormgever van zijn eigen hersenen zijn.”

-Santiago Ramón y Cajal-

Later hebben ook onderzoekers aan het University College in Londen naar dit onderwerp een aantal studies uitgevoerd. Ze stelden vast dat je gemiddeld 66 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte te vormen en die blijvend te maken. Ze ontdekten ook dat als je een gewoonte één dag niet uitvoert, dit niet schadelijk is voor je doelstellingen op lange termijn.

Om ervoor te zorgen dat een gewoonte vorm krijgt, moet je ze in het begin regelmatig toepassen. De oefentijd zal verschillen naargelang van het gedrag dat je tot een gewoonte wilt omvormen.

Het hangt ook af van hoe vertrouwd je bent met de activiteit. Iets volledig nieuw en heel anders van wat je gewend bent, kan meer tijd vragen. Anderzijds zal iets wat voor jou bekend en gemakkelijk is, niet zoveel tijd vereisen.

Hoe kan je een gewoonte behouden?

Het eerste wat je moet doen, is een actieplan opstellen. Dit vereist dat je voor jezelf doelstellingen op korte, middellange en lange termijn stelt. Dat zal je helpen om de neiging te voorkomen om bij de eerst mogelijke kans op te geven.

De kans is namelijk groter dat je het zal volhouden als je ziet dat je de doelstellingen haalt die je jezelf gesteld hebt. In het plan moet ook vermeld staan hoeveel tijd je tijdens de dag van plan bent te besteden aan het oefenen van de gewoonte. Goed omschreven en goed georganiseerde plannen zullen veel makkelijker op te volgen zijn.

Hoe kan je een gewoonte behouden

Je moet jezelf ook de vraag stellen waarom je wil dat die gewoonte vorm krijgt. Je kan bijvoorbeeld je toekomst visualiseren nadat je jouw einddoel gehaald hebt.

Ook wanneer je enkele positieve veranderingen ziet, dan kan dit ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft. Onthoud deze dingen. Ze zullen het je gemakkelijker maken om de nieuwe gewoonte te behouden.

Laat je niet verslaan door uitstelgedrag. We bedoelen hiermee dat je niet moet uitstellen tot morgen wat je vandaag kan doen. Hoe vlugger je eraan begint, hoe sneller je jouw doel zal bereiken.

Een gewoonte vormen vraagt voortdurende discipline en werk. Je zal zeker kunnen doorzetten als je je gepassioneerd voelt voor wat je wilt bereiken. Waar wacht je dus nog op? Begin vandaag met gezondere gewoonten te vormen!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lally, P., Van Jaarsveld, C. H., Potts, H. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European journal of social psychology40(6), 998-1009.
  • Smith, K. S., Virkud, A., Deisseroth, K., & Graybiel, A. M. (2012). Reversible online control of habitual behavior by optogenetic perturbation of medial prefrontal cortex. Proceedings of the National Academy of Sciences109(46), 18932-18937.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.