Hoe kom je uit een mentale blokkade?
Vastgelopen ideeën. Opgerolde gedachten. Voortdurende twijfels die je ervan weerhouden een beslissing te nemen. Voel jij je nu zo? We ervaren dit allemaal van tijd tot tijd. De meest effectieve manier om een mentale blokkade te overwinnen is door je geest een pauze te geven en wat veranderingen aan te brengen, zowel bij jezelf als in je omgeving. Blijf lezen om de barrière op te heffen.
Wat is een mentale blokkade?
Voordat we de strategieën noemen die mentale blokkades helpen oplossen, is het belangrijk om te begrijpen wat het betekent, aangezien we bij iedereen met een gemeenschappelijke ervaring worden geconfronteerd. Dit is een cognitieve toestand waarin het te veel moeite kost om helder te denken, beslissingen te nemen of problemen op te lossen. Je geest zegt ‘genoeg’.
Hoe het zich manifesteert
Het kan ontstaan tijdens studie, werk en zelfs in alledaagse situaties. Hoewel iedereen het anders ervaart, zijn er veel voorkomende lichamelijke en psychische klachten.
Wat de eerste betreft, verschijnen hoofdpijn, spierspanning, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en slaapstoornissen. Vanuit psychologisch oogpunt zijn de meest voorkomende symptomen demotivatie, gebrek aan energie, creatieve remming en overmatige zelfkritiek.
12 manieren om een mentale blokkade te overwinnen
Of je je nu leeg voelt of worstelt met een overmaat aan ongeordende en verwarrende gedachten, deze methoden zullen nuttig zijn om mentale helderheid te herwinnen en zo de taak uit te voeren die je nodig hebt.
1. Verander de omgeving
Een goede strategie is om de ruimte te veranderen. Als je in de slaapkamer bent, probeer dan naar de woonkamer of de patio te gaan. Soms is het wisselen tussen scènes voldoende om je geest op te frissen en je te helpen de dingen vanuit een nieuwe hoek te bekijken.
2. Doe nog een activiteit
Het verplaatsen van locaties werkte niet? Probeer vervolgens de activiteit te pauzeren en iets anders te doen. Hoewel het misschien absurd lijkt, moet je misschien een tijdje naar het park gaan om je te concentreren en bijvoorbeeld een goed college- essay te schrijven.
3. Praat met iemand
Wanneer je het gevoel hebt dat de dialoog met jezelf wordt kortgesloten, betrek er dan een ander bij. Door je ideeën te delen met iemand die je vertrouwt, kun je jouw gedachten ordenen en nieuwe perspectieven krijgen.
4. Beweeg en strek je lichaam
Wie zei dat de obstakels van de geest in het hoofd worden opgelost? Soms zit de resetknop in je lichaam. Lichaamsbeweging verhoogt de doorbloeding, wat de mentale alertheid zou verbeteren. Jij kiest zelf of je liever fietst, aan krachttraining, yoga of stretch doet.
5. Maak contact met de natuur
Het loskoppelen van de technologische wereld en jezelf onderdompelen in de natuur (Engelse link) zou het nodige duwtje in de rug geven om je geest te reactiveren. Het is niet nodig om een paradijselijk strand of een imposant bos te bezoeken; Door een met bomen omzoomde straat lopen of jezelf een paar minuten blootgeven is voldoende.
6. Zoek naar externe inspiratie
Jezelf blootstellen aan nieuwe werelden, of dat nu via een boek, een film of een liedje is, zou je creativiteit stimuleren en je zo helpen de mentale blokkade te overwinnen. Als je het gevoel hebt dat je al langere tijd op een dood spoor zit, is het belangrijk om niet te wachten tot er vanzelf weer duidelijkheid komt, maar ernaar te gaan zoeken.
Lees ook dit artikel: Vijf psychologische voordelen van lichaamsbeweging
7. Neem een dag of middag vrij
Als mentale vermoeidheid jouw productiviteit belemmert, is de oplossing misschien om jezelf een pauze te gunnen. Door de verbinding te verbreken herstel je niet alleen je fysieke energie, maar het is ook van cruciaal belang dat ideeën tot rust komen en dat gedachten op een natuurlijkere en continue manier stromen.
8. Stel jezelf vragen die je jezelf normaal niet stelt
Om je geest te deblokkeren, kun je vragen stellen die jouw aannames ter discussie stellen. Als je bijvoorbeeld vastloopt bij het oplossen van een technisch probleem op het werk, kun jij je afvragen: ‘Wat zou mijn grootvader in deze situatie doen?’ Deze vragen moedigen lateraal denken aan door je te dwingen buiten de gebaande paden te denken.
9. Oefen diep ademhalen
Diepe, bewuste ademhaling vermindert stress (Engelse link), wat de sleutel is tot het overwinnen van een cognitieve blokkade. Ik leg stap voor stap uit hoe je de oefening uitvoert:
- Ga rechtop zitten of ga in een comfortabele houding liggen.
- Plaats een hand op je buik, net onder je ribben, en de andere hand op je borst.
- Adem diep en langzaam in door je neus gedurende 4 seconden, zorg ervoor dat je buikhand omhoog komt.
- Houd je adem 4 seconden in.
- Adem langzaam uit door je mond, ongeveer 6 seconden.
- Herhaal de cyclus meerdere keren.
10. Brainstorm of mindmap
Het opschrijven of tekenen van je ideeën, trefwoorden of concepten die verband houden met je probleem of taak, maakt het gemakkelijker om je gedachten op een gestructureerde en visuele manier te ordenen. Mindmapping is vooral handig voor mensen die informatie liever grafisch verwerken. Ben jij een van hen?
11. Schrijf je gedachten op, hoe verwarrend ze ook zijn.
Soms is de simpele handeling van het op papier zetten van je chaotische gedachten goed om ze te ontwarren. Maak je geen zorgen over de samenhang of grammaticale structuur, laat de woorden vloeien. Als je lege geest je niet toestaat ook maar één woord te schrijven, begin dan met tekenen op de pagina.
12. Naturaliseer de gedachteblokkade en geef jezelf er niet de schuld van
Het is normaal dat je af en toe moeite heeft met het ontwikkelen van ideeën. Bedenk dat dit niet je waarde of bekwaamheid bepaalt. Zelfs de meest briljante denkers, makers en kunstenaars hebben tijdens hun professionele traject te maken gehad met blokkades. Accepteer dit moment dus als een natuurlijk onderdeel van het proces.
Waarom blokkeert je geest?
Het is erg frustrerend om in een situatie terecht te komen waarin het onmogelijk lijkt om duidelijke ideeën te genereren of vooruitgang te boeken met een specifieke taak. Je vraagt je misschien af wat de oorzaak is. Welnu, er zijn eigenlijk verschillende redenen waarom je geest op bepaalde momenten vastloopt.
- Mentale vermoeidheid. Het kan zijn dat je geest overladen is met informatie of dat je je te lang op een taak hebt geconcentreerd.
- Gebrek aan inspiratie. Het is mogelijk dat je creativiteit in een impasse verkeert, iets heel gewoons waar je je geen zorgen over hoeft te maken.
- Stress en druk. Als je gestrest raakt, wordt je vermogen om helder te denken aangetast en, in ernstiger gevallen, kun je een burn-out krijgen.
- Angst. Mentale blokkade als gevolg van angst komt meestal voort uit overmatige spanning, zorgen en moeilijkheden bij het reguleren van emoties.
- Perfectionisme of overmatige zelfeisen. De angst om te falen, fouten te maken of niet aan je eigen verwachtingen te voldoen, kan je volledig belemmeren.
- Routine en eentonigheid. Misschien beperkt een gebrek aan motivatie of verveling je mentale flexibiliteit en veroorzaakt het een blokkade in creativiteit en probleemoplossing.
Zoals je kunt zien, zijn de mogelijke oorzaken van mentale blokkade gevarieerd. Komt een van hen je bekend voor? Als je de redenen erachter herkent, kun je de gebieden identificeren waaraan je moet werken om deze te overwinnen.
Het is belangrijk dat je rekening houdt met de duur van deze toestand. In sommige gevallen duurt het maar een paar minuten of uren, terwijl het in andere gevallen dagen, weken of langer aanhoudt.
Als je er niet uitkomt, zoek dan professionele hulp
We hebben gezegd dat het normaal is dat onze gedachten verstrikt raken en ons van tijd tot tijd verdwaald voelen in onze geest.
Als je hier al langere tijd mee te maken heeft en er ondanks je pogingen niet uit komt, of als het je heel vaak overkomt, kan het nuttig zijn om een psycholoog te raadplegen. Hierdoor kun je de onderliggende oorzaken begrijpen en robuustere strategieën ontwikkelen die zijn aangepast aan jouw specifieke behoeften.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Atchley, R. A., Strayer, D. L., & Atchley, P. (2012). Creativity in the wild: Improving creative reasoning through immersion in natural settings. PloS one, 7(12), e51474. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3520840/
- Hernández-Vanegas, V. J., Ocaña-Delgado, R., Rodríguez-Leonel, A. M., & Sánchez-Estrada, O. E. (2024). El bloqueo mental, una constante en la fase creativa del diseño. Legado de Arquitectura y Diseño, 19(35), 123-132. https://doi.org/10.36677/legado.v19i35.21399.
- Perciavalle, V., Blandini, M., Fecarotta, P., Buscemi, A., Di Corrado, D., Bertolo, L., … & Coco, M. (2017). The role of deep breathing on stress. Neurological Sciences, 38(3), 451-458. https://link.springer.com/article/10.1007/s10072-016-2790-8?correlationId=8806e3e9-7c91-4807-8462-792e593fc8a9
- Proost, M., Habay, J., De Wachter, J., De Pauw, K., Rattray, B., Meeusen, R., … & Van Cutsem, J. (2022). How to tackle mental fatigue: a systematic review of potential countermeasures and their underlying mechanisms. Sports Medicine, 52(9), 2129-2158. https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-022-01678-z
- Sbaa, M., Faouzi, L., Eljahechi, M., & Lghdaic, F. (2022). The mind map at the service of learning. International Journal of Multidisciplinary Research and Analysis, 5(12), 3564-3581. https://www.researchgate.net/publication/366644948_The_Mind_Map_at_the_Service_of_Learning
- WHO (World Health Organization). (2019). What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. Health Evidence Network synthesis report 67. https://www.who.int/europe/publications/i/item/9789289054553