De kracht van inspiratie kan je leven verbeteren

Geïnspireerde mensen creëren verandering. Want inspiratie is de vonk van motivatie. Het is de adem van de muzen die je dromen doen ontwaken. Het is ook de motor die je drijft om je doelen te bereiken.
De kracht van inspiratie kan je leven verbeteren

Laatste update: 29 maart, 2022

In een wereld die geobsedeerd is door het meten van opleiding, vaardigheden en capaciteiten, wordt één uitzonderlijke dimensie vaak over het hoofd gezien: de kracht van inspiratie.

Eigenlijk zouden we dit vermogen allemaal wat meer moeten waarderen. Het is een kanaal vol mogelijkheden waarmee je gepassioneerd kunt worden, jezelf kunt ontwikkelen, je perspectieven kunt verbreden en je motivatiemotor kunt aanzetten.

Wat inspireert jou? Misschien heb je niet eens een antwoord op deze vraag. Of misschien kies je je partner, kinderen of familie. Natuurlijk is dit een volkomen geldig antwoord, maar je moet echt een beetje verder gaan. Want in werkelijkheid zou het ideaal zijn dat je elke dag nieuwe dingen zou vinden die je zouden kunnen inspireren.

Bijvoorbeeld een boek lezen of naar een nieuw nummer luisteren. Een magische zonsondergang. Iemand ontmoeten die je verbluft met hun uitdagende ideeën. Een TED-talk. Een avant-gardistisch gebouw. Sporten.

We zouden honderd of zelfs duizend voorbeelden kunnen geven van dimensies, gebeurtenissen en omstandigheden die de muzen van inspiratie kunnen wekken, degenen die je ideeën, doelen en revolutionaire dromen influisteren die je moet vervullen.

Eigenlijk is inspiratie en vooral elke dag geïnspireerd voelen een manier om te investeren in je psychisch welzijn. Laten we eens kijken waarom.

“Als je Daemon de leiding heeft, probeer dan niet bewust te denken. Drift, wacht en gehoorzaam.”

Rudyard Kipling

Man met gloeilamp die de kracht van inspiratie symboliseert

Het belang van de kracht van inspiratie

Ieder van ons heeft de kracht van inspiratie in ons. We maken er echter niet allemaal gebruik van.

Dit komt omdat je geïnspireerd voelen in feite een emotionele en mentale toestand is die een zeker evenwicht vereist, een innerlijke rust. Een gestreste of angstige geest is dus zelden in staat om naar iets te kijken met oprechte nieuwsgierigheid, plezier, inspiratie en hoop.

Aan de andere kant is een kalm brein veel ontvankelijker. In feite ontstaat het zaad van inspiratie wanneer je hersenen kalm zijn en de daemon van de Griekse mythologie je laten bezoeken. Daemon was een term die veel werd gebruikt in de filosofie. Zelfs Carl Jung sprak erover en definieerde het als je creatieve genie, als een kracht die je naar je bestemming kan leiden.

Jung zei ook dat je, om je daemon te laten verschijnen, naar je hart moet luisteren en prioriteit moet geven aan je emoties en intuïtie. Dat is de reden waarom factoren die tegenwoordig zo gewoon zijn, zoals stress, haast, druk en zorgen, geen ruimte laten voor dit voorouderlijke genie, aanwezig in zoveel culturen, om binnen te komen.

Gloeilamp in de vorm van een menselijk hoofd die de kracht van inspiratie vertegenwoordigt

De kracht van inspiratie kan je leven verbeteren

De kracht van inspiratie is een concept dat uitgebreid is bestudeerd (Engelse link) door psychologen, Todd M. Thrash en Andrew J. Elliot. Hun onderzoekswerk, uitgevoerd in 2003, plaatst dit vermogen als een uiterst relevante psychologische constructie voor welzijn. De redenen die dit rechtvaardigen zijn:

  • Inspiratie geeft je transcendentie. Met andere woorden, je ervaart ineens momenten van helderheid wanneer iets je interesse en motivatie trekt. Tegelijkertijd breidt je bewustzijn zich uit naar nieuwe mogelijkheden. In feite ben je niet alleen bereid om iets te doen, maar voel je je er ook enthousiast over.
  • Inspiratie genereert motiverende focus. Dan weet je wat je wilt, of wat het is dat je interesse heeft gewekt. Je bent gefocust op iets heel concreets, een echte visie.

Mensen die inspiratie gebruiken in hun dagelijks leven zijn anders

Psychologen Thrash en Elliot legden in hun werk uit dat mensen die voortdurend gebruik maken van de kracht van inspiratie, enkele gemeenschappelijke kenmerken hebben. Bovendien ontwierpen ze zelfs een schaal om inspiratie te meten (Engelse link).

Volgens hun schaal zijn de factoren, gedragingen en persoonlijkheidskenmerken die inspiratie definiëren als volgt:

  • Openstaan voor ervaring. Dit zijn mannen en vrouwen die omgaan met hun omgeving, zich verhouden tot anderen en graag nieuwe dingen leren en ervaren.
  • Inspiratie verschijnt meestal niet terwijl je ontspannen en bijna bewegingsloos op de bank ligt, in afwachting van de komst van je muzen. Inspiratie komt met beweging, met werk, met het soort dagelijkse activiteit waar alles stroomt en je een deel bent van elke stimulus, elke stem, sensatie en beeld.
  • Mensen die gebruik maken van inspiratie beschikken over intrinsieke motivatie. Dit betekent dat ze zich niet laten leiden door beloningen en dat ze niets terug verwachten voor hun inspanningen. Sterker nog, hun grootste voordelen komen van hun gevoelens, van opgewonden zijn en het genereren van veranderingen door hun inspiratie.
Vrouw loopt met een licht in haar handen

Tot slot wezen Thrash en Elliot erop dat als je de kracht van inspiratie cultiveert, je geest sterker wordt. Dit betekent dat je je creativiteit, aandacht, reflectie, zelfcompetentie en prestatievermogen verder ontwikkelt.

Dit alles heeft invloed op je emotionele welzijn. Inderdaad, je spier van zelfrespect wordt versterkt en daarmee werkt alles beter. Bovendien voel je je positiever, klaar en in staat om je realiteit te transformeren. Het is een geweldig gevoel. Wellicht ook interessant voor jou

Inspiratie vinden? Ontdek de sleutel en vind het overal
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Inspiratie vinden? Ontdek de sleutel en vind het overal

Inspiratie is de manier waarop je de informatie inademt die op jouw levensweg komt. Ontdek de sleutel waarmee je inspiratie vinden kan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Milyavskaya, M., Ianakieva, I., Foxen-Craft, E., Colantuoni, A., & Koestner, R. (2012). Inspired to get there: The effects of trait and goal inspiration on goal progress. Personality And Individual Differences, 52(1), 56-60. doi:10.1016/j.paid.2011.08.031
  • Thrash, T. M., & Elliot, A. J. (2003). Inspiration as a psychological construct. Journal Of Personality And Social Psychology, 84(4), 871-889. doi:10.1037/0022-3514.84.4.871

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.