Drie psychologische therapieën voor slaapstoornissen

Heb je last van slapeloosheid? Werk je in ploegendienst en heb je moeite om in slaap te vallen? Of heb je last van apneu of een vorm van parasomnie? Zo ja, dan kun je baat hebben bij bepaalde therapieën. Ontdek ze hier.
Drie psychologische therapieën voor slaapstoornissen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 juli, 2023

we Er is steeds meer vraag naar psychologische therapieën om slaapstoornissen te behandelen. We leven namelijk in een maatschappij die slecht slaapt en een hoog percentage aan bijbehorende aandoeningen heeft. Bijvoorbeeld slaapapneu en rustelozebenensyndroom. Gespecialiseerde klinische middelen kunnen onze levenskwaliteit volledig verbeteren.

In feite zijn hun voordelen onbetwistbaar, vooral als we rekening houden met de impact van slechte slaap op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Cellular and Molecular Medicine beweert bijvoorbeeld dat slapeloosheid een risicofactor is voor de ontwikkeling van depressie.

Als je de laatste tijd slecht slaapt, kunnen de volgende therapieën heel nuttig zijn.

Een goede nachtrust garandeert een goede werking van de hersenen en het lichaam.

Slaapstoornissen

Bij slaapstoornissen denkt 80 procent van ons meteen aan slapeloosheid. Het zal je echter misschien verbazen dat er verschillende soorten slaapstoornissen zijn. Bovendien nemen ze toe.

Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Kyoto (Japan) hebben klinische aandoeningen zoals slaapstoornissen en korte of niet-verfrissende slaap een grote invloed op de volksgezondheid.

Apneu is bijvoorbeeld een aandoening waarvoor velen geen arts raadplegen, maar die op de lange termijn de levenskwaliteit van de patiënt op verschillende manieren verandert. Daarom is het handig om te weten wat de belangrijkste slaapstoornissen zijn. Ze zijn als volgt.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is de meest voorkomende slaapstoornis. Het wordt gedefinieerd als moeilijk in slaap vallen en in slaap blijven gedurende de nacht. We hebben er allemaal wel eens last van. Achter dit terugkerende probleem kunnen stress, angst, depressie, onregelmatige slaapgewoonten of bepaalde ziekten zitten.

Obstructieve slaapapneu (OSA)

Snurken is een van de meestvoorkomende en verwaarloosde problemen onder de bevolking. Het zijn situaties waarbij de ademhaling wordt onderbroken tijdens de slaap. Op dat moment krijgen de hersenen geen zuurstof meer. Als iemand herhaaldelijk last heeft van dezelfde situatie, kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Er zijn meerdere oorzaken van obstructieve slaapapneu. Hier volgen er enkele:

  • Overgewicht.
  • Vergrote amandelen of adenoïden.
  • Genetische factoren.
  • Ongezonde levensstijl.
  • De vorm van de luchtwegen.

Rustelozebenensyndroom

Het rustelozebenensyndroom of de ziekte van Willis-Ekbom uit zich in onwillekeurige bewegingen van de benen of andere ledematen tijdens de slaap. Hoewel de oorzaken niet bekend zijn, vermoedt men dat de sleutel kan liggen in een verstoord dopamine-evenwicht.

Narcolepsie

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening. Het uit zich overdag in overmatige slaperigheid. Bij deze ziekte kan de lijder plotseling en ongecontroleerd in slaap vallen. De reden voor deze ziekte is niet precies bekend. Er wordt echter gespeculeerd dat er een verandering is van hypocretine, een belangrijke stof die de slaap reguleert.

Slaapstoornis door ploegendienst

Ploegendienst heeft een grote invloed op slaapcycli en de kwaliteit van leven van een individu. Dit zijn gebeurtenissen die het circadiane ritme veranderen en kunnen leiden tot slapeloosheid of andere bijbehorende stoornissen. Gespecialiseerde hulp vragen vergemakkelijkt een betere aanpassing aan deze situaties.

Nachtmerries zijn verontrustend voor kinderen en adolescenten. In deze gevallen is psychologische therapie nuttig. Het stelt hen in staat om de emotionele last van dergelijke ervaringen te verlichten.

Parasomnieën

Een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door Marshall University (VS) geeft aan dat parasomnieën een groep slaapstoornissen zijn die optreden tijdens overgangen of waken.

Het zijn extreem verontrustende ervaringen die soms zonder duidelijke oorzaak optreden. Ze worden ook in verband gebracht met trauma’s, psychische stoornissen of ziekten zoals Parkinson. Dit zijn de meest voorkomende parasomnieën:

  • Nachtmerries.
  • Slaapwandelen
  • Slaapverlamming.
  • Nachtmerries.
  • Plotseling wakker worden of extreem gedesoriënteerd zijn.
  • Somniloquy bij volwassenen of kinderen (praten in dromen).

Psychologische therapieën voor slaapstoornissen

Psychologische therapieën voor de behandeling van slaapstoornissen zijn een alternatief voor medicatie. We weten allemaal dat als we moeilijk in slaap vallen of last hebben van een verandering op dit gebied, we vaak onze toevlucht nemen tot kalmerende medicijnen zoals lorazepam. Het is meestal de eerste medische strategie die wordt toegepast.

De laatste jaren is er echter aandacht gekomen voor het mentale veld, dat een andere, bredere en effectievere aanpak biedt. Het is een soort die de bemiddeling buiten beschouwing laat en de patiënt effectieve hulpmiddelen biedt om zijn slaaphygiëne en psychologisch welzijn te verbeteren. Laten we eens kijken naar enkele van deze meer gespecialiseerde en nuttige benaderingen.

1. Cognitieve gedragstherapie voor slaapstoornissen (CBT-i)

Een van de meest effectieve psychologische therapieën voor slaapstoornissen is het Cognitieve Gedragsmodel voor Slapeloosheid of Slaapstoornissen (CBT-I). Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in Clinical Psychology and Special Education beweert dat zes of acht sessies voldoende zijn om positieve resultaten te behalen.

Bovendien beweert dit artikel dat CBT-I op dit moment de meest effectieve strategie is die beschikbaar is. Het wordt gedefinieerd door het volgende:

  • Het verbeteren van levensgewoonten.
  • Aanpakken van mogelijke emotionele ontregeling.
  • Werken aan de angstige ideeën van de patiënt over zijn slaapprobleem.
  • De gedachten, gedragingen en houdingen identificeren die het probleem versterken.
  • De oorzaken begrijpen die leiden tot slaapstoornissen.
  • Aanbieden en integreren van geschikte psycho-educatieve technieken om de nachtrust te verbeteren.

2. Stimulus control therapy

Stimulus control therapy probeert het voorwerp van het bed te conditioneren met de ervaring van rust en ontspanning. Het is een techniek gebaseerd op klassieke conditionering. De patiënt leert dat de ruimte waar hij ligt niet gebruikt mag worden om televisie te kijken, zijn mobiele telefoon te gebruiken, te lezen, te eten, enz.

Dit model is er ook op gericht om alle omstandigheden of ervaringen die een rustgevende slaap in de weg staan onder controle te krijgen.

  • Slaapbeperking. Ze kunnen overdag geen dutjes doen of op andere plaatsen slapen.
  • Paradoxale intentie. Dit wordt gebruikt tijdens de eerste dagen van de therapie. Het bestaat uit het verminderen van de angst die de patiënt gewoonlijk heeft om te slapen. Als ze naar bed gaan, wordt hen verteld dat ze tegen hun hersenen moeten zeggen dat ze wakker moeten blijven. Uiteindelijk zal het tegenovergestelde gebeuren. Het is alsof je jezelf probeert te vertellen dat je niet aan een roze olifant moet denken.

Een van de meest effectieve behandelingen voor slaapstoornissen is cognitieve gedragstherapie (CGT-I).

3. Ontspanningstraining

Ontspanningstraining voor nachtrust is een andere interessante psychologische therapie voor slaapstoornissen. Het is een benadering die de patiënt meerdere middelen biedt om de kwaliteit van zijn nachtrust te verbeteren. Hun lichaam en geest worden getraind om aan het einde van de dag een rustiger toestand te bereiken.

Ze moeten de volgende technieken trainen en integreren in hun levensgewoonten:

  • Diep ademhalen.
  • Mindfulnesstechnieken of volledige aandacht.
  • Progressieve spierontspanning van Jacobson.
  • Geleide visualisatiemiddelen. Dit houdt in dat je je scenario’s van grote schoonheid en vrede voorstelt en ze associeert met ontspannende lichamelijke sensaties.

Het doel van ontspanningstraining is om een oefenroutine op te bouwen die de persoon uitvoert voordat hij gaat slapen. geleidelijk zullen lichaam en geest gewend raken aan deze oefeningen en zal de slaap met meer harmonie en kwaliteit verlopen.

Slotaanbeveling

Voordat we ons artikel afsluiten, moeten we vermelden dat de psychologische therapieën die we hier hebben beschreven om slaapstoornissen te behandelen zowel nuttig als effectief zijn. Bovendien kunnen ze ons de toevlucht tot medicijnen besparen. Bovendien hebben ze het voordeel dat het kortdurende psychologische behandelingen zijn.

Achter slaapstoornissen gaan echter vaak medische aandoeningen schuil. Deze mogen we niet verwaarlozen. Aandoeningen zoals slaapapneu of rustelozebenensyndroom vereisen bijvoorbeeld een specifieke aanpak die niet alleen een goede nachtrust garandeert, maar ook de gezondheid van de patiënt.

Aarzel tot slot niet om specialisten op deze gebieden te raadplegen als je slaapproblemen hebt. Beter slapen betekent tenslotte beter leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.