Hoe je van hoofdpijn afkomt volgens de wetenschap

Hoofdpijn kent vele vormen en sommige, zoals migraine, zijn behoorlijk invaliderend. Daarom wil je misschien weten hoe je er vanaf kunt komen. Wat zegt de wetenschap over wat te doen in deze situaties? Laten we het analyseren.
Hoe je van hoofdpijn afkomt volgens de wetenschap

Laatste update: 24 januari, 2024

Hoe kom je van hoofdpijn af bij pijn, duizeligheid en bonzend ongemak? Het soort dat aanvoelt alsof je met een hamer wordt geslagen. Is er een andere remedie dan het nemen van medicijnen? Weinig aandoeningen zijn zo hinderlijk als ze invaliderend zijn. Bovendien is dit een van de meest voorkomende redenen voor hoofdpijn bij consulten van huisartsen en neurologen.

Volgens het volksgeloof kan eten hoofdpijn genezen. Het is waar dat honger een van de triggers kan zijn en dat vaak factoren zoals slechte voeding, dagelijkse stress, uitputting of een onderliggende ziekte de meestvoorkomende oorzaken zijn.

Raadpleeg echter je arts voordat je paracetamol of ibuprofen inneemt. Lees verder om erachter te komen wat neurowetenschappers te zeggen hebben over hoe je van hoofdpijn afkomt.

“Hoofdpijn was als vogels. Spreeuwen. Ze konden volkomen kalm zijn, dan kon er één eikel vallen en de hele zwerm de lucht in sturen.

-Erika Swyler-

Vrouw met hoofdpijn

Tips om van hoofdpijn af te komen

Iedereen kan hoofdpijn krijgen. Uit schattingen blijkt zelfs dat twee op de drie kinderen voor hun 15e hoofdpijn krijgen. Blijkbaar krijgt bijna 90 procent van de mensen minstens één keer in hun leven hoofdpijn. Het is een veelvoorkomende aandoening en toch heerst er nog steeds een zeker stigma en onwetendheid.

De meestvoorkomende vorm van hoofdpijn is de primaire hoofdpijn. Dat is de soort die niet het gevolg is van een specifieke ziekte. Migraine en hoofdpijn komen het meest voor en een studie gepubliceerd in The Lancet wijst erop dat veel mensen zich nog steeds onbegrepen voelen als ze hoofdpijn hebben.

Daarnaast kunnen veel mensen niet werken en voelen ze zich ontmoedigd en uitgeput, en willen ze gewoon met rust gelaten worden op een rustige plek. Natuurlijk kan het in de ogen van anderen op snobisme lijken. De wetenschap boekt echter steeds meer vooruitgang in het begrijpen van deze aandoening. Daarom zijn er nu meer geschikte behandelstrategieën beschikbaar.

Lees wat de neurowetenschap te zeggen heeft over hoe je van hoofdpijnpijn af kunt komen.

1. Kijk verder dan je hoofdpijn om ervan af te komen: wat is er echt mis met je?

Er is iets wat je moet doen als je hoofdpijn hebt. Kijk verder dan de pijn zelf en analyseer jezelf en denk na, in plaats van naar de pillen te grijpen.

Hoofdpijn is een combinatie van meerdere processen: bloedvaten en zenuwen die pijnsignalen naar de hersenen sturen, neurotransmitters die veranderingen in de activiteit van zenuwcellen veroorzaken.

  • Je moet de oorzaak van je hoofdpijn kennen om er vanaf te komen. Anders kan de pijn erger worden als je alleen pijnstillers neemt om het te camoufleren.
  • Vraag jezelf af hoe je je voelt. Verdiep je in wat er de afgelopen dagen in je leven is gebeurd. Ben je overwerkt? Ben je aan het multitasken? Of maak je je ergens zorgen over? Stresshoofdpijn komt het meest voor.
  • Evalueer je eetgewoonten. Er zitten namelijk ontstekingsbevorderende chemische stoffen in voedingsmiddelen zoals kaas, wijn, worst en koffie die ook direct de nervus trigeminus activeren. Dit leidt vaak tot migraine.
  • Controleer je gezondheid, want een tekort aan mineralen of voedingsstoffen kan in veel gevallen leiden tot uitputting en hoofdpijn. Het kan nooit kwaad om een medische controle te plannen.

Houd in gedachten dat elke vorm van pijn, inclusief hoofdpijn, een symptoom is van een onderliggend probleem waar je je bewust van moet zijn.

2. Er zitten natuurlijke pijnstillers in je hersenen

Voor veel van deze aandoeningen is inderdaad een farmacologische behandeling nodig. Maar een andere manier om van hoofdpijn af te komen, of in ieder geval de impact ervan te verminderen, is door je natuurlijke pijnstillers te activeren.

Neurotransmitters zoals oxytocine, dopamine of serotonine liggen binnen je bereik. Soms is het een sensationele manier om dat ongemak, dat lijden, uit te schakelen door het vrijkomen ervan te bevorderen. Hoe? Er is niet één manier, maar meerdere:

  • Ga wandelen en laat de frisse lucht je omarmen, kalmeren en ontspannen.
  • Breng wat tijd door met goede mensen die je aan het lachen maken.
  • Rust uit, geef jezelf wat tijd om te doen wat je leuk vindt en bepaal een langzamer tempo voor je leven.
Boom in de vorm van een hoofd

3. Hoe je van hoofdpijn afkomt door vijf dingen te regelen

Dr. Seymour Diamond was voorzitter en CEO van de National Headache Foundation en een van de belangrijkste experts op het gebied van hoofdpijn. Hij schreef Meer dan twee aspirines: hoop voor uw hoofdpijnprobleem, een referentie op dit gebied. Zijn advies is heel toepasselijk, dus houd het in gedachten:

  • Probeer op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Wees regelmatig in je schema.
  • Slaap elke nacht gemiddeld zeven tot acht uur.
  • Leer om te gaan met dagelijkse stress.
  • Eet niet-inflammatoire voeding (zoals voeding rijk aan omega-3 vetzuren).
  • Wees voorzichtig met sterke geuren en lichten.
  • Beweeg minstens een half uur per dag.
  • Verminder je blootstelling aan schermen, vooral voor het slapen gaan.

Tot slot, evalueer jezelf de volgende keer dat je hoofdpijn hebt. Vraag jezelf af wat de oorzaak kan zijn en aarzel niet om een arts te raadplegen. Blijf tot slot goed gehydrateerd, want dat helpt enorm.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Diamond, Seymour (1988) Hope for Your Headache Problem. More Than Two Aspirin. Intl Universities
  • Goadsby PJ. Headache research in 2020: disrupting and improving practice. Lancet Neurol. 2021 Jan;20(1):7-8. doi: 10.1016/S1474-4422(20)30457-9. PMID: 33340486.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.