Hoe je uit een onproductieve lus komt

Wanneer je merkt dat er meer taken opstapelen dan je aankunt, kunnen ze snel escaleren. We geven je enkele ideeën om te helpen.
Hoe je uit een onproductieve lus komt
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 11 maart, 2024

Als je vastzit in een onproductieve lus, heb je het gevoel dat je te veel opgehoopte taken hebt voor de middelen die je beschikbaar hebt of de tijd die je schat dat je eraan kunt besteden. Ook vergroot een echt lange to-do lijst de verleiding om de andere kant op te kijken, omdat je je daarbij ongemakkelijk voelt. Daarom zoek je prikkels om je af te leiden. Dit betekent echter dat je to-do lijst blijft groeien.

Stel bijvoorbeeld dat je vandaag vijf activiteiten te doen hebt, maar omdat je geen tijd hebt voor allemaal, doe je er maar drie. Morgen zou je nog eens vijf taken doen, maar omdat er nu twee over zijn van vandaag, moet je er zeven doen, wat onmogelijk is. De dynamiek gaat door, je wordt overspoeld met gevoelens van ongemak, en je komt vast te zitten in een onproductieve lus.

Dit gebeurt omdat je je tijd slecht beheert. Het resulteert in minder efficiëntie en meer stress. Dus, wat kun je doen als je je in zo’n situatie bevindt? We gaan de onproductieve lus uitleggen en hoe je daaruit kunt ontsnappen.

“Elke actie die je onderneemt is een stem ten gunste van de persoon die je wilt worden.”

-James Clear-

Vermoeide vrouw aan het werk
Onproductiviteit kan te maken hebben met slecht tijdbeheer, maar ook met lage motivatie en nul erkenning.

De onproductieve lus

Je kunt verstrikt raken in een onproductieve lus zonder het zelf te beseffen. In feite beginnen ze meestal stilletjes en worden ze pas zichtbaar als ze echt uitgesproken zijn. Dit is het soort dynamiek dat zich meestal voordoet:

  • Je werkdag is niet lang genoeg om je taken helemaal af te maken.
  • Ook laat je hangende taken liggen voor de volgende dag, maar ook dan maak je ze niet af, omdat ze zich blijven opstapelen en het er te veel zijn.
  • Je besluit je werkdag te verlengen. Dit put je echter uit en je maakt fouten of vordert heel langzaam.
  • De volgende dag ben je vermoeider dan normaal. Je ervaart werkstress, samen met het gevoel dat je de situatie niet onder controle hebt.
  • Je concentreert je op je dringende taken en probeert zo snel mogelijk te werken. Hierdoor maak je meer fouten.
  • Je blijft je werkdag verlengen. Toch heb je nog steeds het gevoel dat je niet komt waar je wilt zijn.
  • Je bereikt een punt waarop je veel onafgemaakte taken hebt. Bijgevolg begin je te bezuinigen in een poging om bij te blijven.
  • Ook al doe je erg je best, je krijgt geen erkenning voor de taken die je zo gehaast hebt gedaan. Emotioneel ben je een puinhoop. Je zit vast in een onproductieve lus.

Hoe je uit een onproductiviteitslus komt

In het vorige hoofdstuk beschreven we de klassieke onproductiviteitslus. Deze hoeft echter niet noodzakelijkerwijs dit patroon te volgen. Wanneer je namelijk meer uren werkt (Spaanse link) dan normaal, en je extra inspanning is gewoon niet genoeg, is het tijd om te stoppen en na te denken.

Hier lees je hoe je uit een onproductieve lus kunt ontsnappen.

Stap 1. Lokaliseer jezelf

Neem een uur de tijd om uw to-do-lijst te maken. Voeg ze allemaal toe. Maak vervolgens nog twee lijsten. In één daarvan organiseer je die taken op basis van hun belang: ten eerste de meest cruciale. Aan de andere kant, organiseer ze op basis van hun urgentie: ten eerste de meest urgente.

  • Het kwadrant rechtsboven staat dan voor ‘meest urgent en belangrijkste’.
  • Het kwadrant linksonder staat voor ‘minst urgent en minst belangrijk’.
  • Linksboven is ‘meest urgent en minst belangrijk’.
  • Het kwadrant rechtsonder is ‘minst urgent en meest belangrijk’.

Wijs je taken toe aan elk kwadrant en ga na in welk kwadrant je de meeste tijd doorbrengt. Succesvolle mensen brengen meer tijd door in het kwadrant rechtsboven.

Stap 2. Plan

Beloof jezelf om slechts één uur extra in je dag te werken. Over een maand (de maximale twee) zou je in staat moeten zijn om aan je schema te voldoen, zonder extra tijd nodig te hebben.

Verdeel de dag in vier blokken. Besteed 40 procent aan je meest urgente en belangrijkste taken, 30 procent aan de meest urgente en minst belangrijke, 20 procent aan de belangrijkste en minst urgente, en tien procent aan de minst urgente en minst belangrijke. Organiseer alles per blok, schat de tijd in die elke taak je kost, en stel jezelf dagelijkse doelen om te halen.

Stap 3. Evalueer en werk bij

Het is uiterst belangrijk dat je, naarmate je vordert en taken elimineert, je dagschema bijwerkt. Als je al veel belangrijke en dringende taken hebt afgehandeld, besteed dan meer tijd aan de belangrijke en niet-urgente taken. Het beste is om wekelijks te plannen, aan het eind van de week te evalueren, en dienovereenkomstig aan te passen.

Vrouw denkt na
Weten hoe je onderscheid kunt maken tussen wat belangrijk en wat dringend is, en wat niet, is essentieel om uit een onproductieve lus te komen.

Onproductieve lussen voorkomen

Door de aangegeven stappen te volgen, zul je uit je onproductieve lus kunnen komen. Als je echter overmoedig wordt en weer gaat uitstellen, kom je binnen de kortste keren weer in dezelfde situatie terecht.

Het beste is om je voordeel te doen met de situatie en een solide werksysteem op te zetten. Blijf het tijdblokschema gebruiken, want het is echt nuttig. Het belangrijkste is echter dat je je rusttijd beschermt, omdat je productiviteit daar in aanzienlijke mate van afhangt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Montalvo, J. F., & Piñol, E. (2000). Horario laboral y salud: consecuencias psicológicas de los turnos de trabajo. Revista de psicopatología y psicología clínica, 5(3), 207-222.
  • Pereyra, G. (2007). Heterogeneidad, improductividad y ocio. Andamios, 3(6), 217-237.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.