Hoe je negatieve omstandigheden te herkaderen

Negatieve en ongunstige gebeurtenissen gebeuren elke dag. Als je ermee geconfronteerd wordt, heb je twee mogelijkheden. Je kunt je laten vangen door hulpeloosheid of je kunt de omstandigheden opnieuw overdenken en ze onder ogen gaan zien.
Hoe je negatieve omstandigheden te herkaderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Winston Churchill zei dat vliegers hoger opstijgen als de wind tegen is. Misschien is dit het geval en moet je leren je niet te laten neerhalen als tegenslag onverwachts achter je opkruipt. Echter, hoe doe je dat? Hoe kun je die negatieve omstandigheden herkaderen als ze op de deur komen kloppen?

Veel van de huidige zelfhulp literatuur op de markt beweert dat uitdagende of gewoonweg negatieve gebeurtenissen je sterker maken. Deze benadering is bijna altijd gebaseerd op spirituele of boeddhistische ideeën en op boodschappen als ‘er kan geen lotusbloem zijn zonder de modder’.

Desalniettemin is de waarheid dat, buiten het verwerven van meer of minder kracht, het belangrijkste is dat je alles wat negatief op je pad komt overwint.

De sleutel is dat je niet gevangen blijft in het eeuwige lijden dat tegenslag met zich meebrengt. Bedenk dat je adequate vaardigheden kunt ontwikkelen om met moeilijke en ingewikkelde situaties om te gaan. Bedenk verder dat niemand vergeetachtig is voor lijden. Iedereen bewandelt dat noodlottige pad op een bepaald moment in zijn leven.

Als je gebruik maakt van een ontspannen, evenwichtige en oplossingsgerichte mentale benadering, heb je meer kans om de donkere dagen en grijze momenten die het leven je brengt te boven te komen.

Meisje alleen op de weg

Hoe negatieve omstandigheden te herkaderen

Ongelukkige gebeurtenissen worden problemen als je ze benadert vanuit twee onjuiste benaderingen. De eerste is te doen alsof de ongunstige situatie niet bestaat of dat ze je niet raakt. De tweede is buitensporig geobsedeerd raken door de kwestie en niet in staat zijn andere perspectieven en benaderingen te waarderen of zelfs maar te overwegen.

Zoals Viktor Frankl opmerkte, is er tussen de prikkel (probleem) en je reactie een tussenruimte die je in staat moet stellen te kiezen tussen de ene soort reactie en de andere.

Een ander onmiskenbaar feit is dat, wanneer wat je omringt bijzonder moeilijk en ongunstig is, het heel gewoon is om onmacht, woede en verdriet te voelen. Inderdaad, elke emotie is toelaatbaar. Wat je moet doen is al die emoties heroriënteren naar een geldige en adequate reactie.

Met andere woorden, je moet leren negatieve omstandigheden te herkaderen. Laten we eens kijken naar enkele van de strategieën die je kunt toepassen.

1. De negativiteitsbias herkaderen: alles is niet altijd slecht

Je hersenen hebben de neiging om op bijna elke omstandigheid een negativiteitsbias toe te passen. Dit mentale filter maakt het je moeilijk om de werkelijkheid goed te beoordelen en je bent geneigd alles op een problematische manier te zien.

Zoals de psycholoog en Nobelprijswinnaar voor economie, Daniel Kahneman, bevestigde, hebben we een aangeboren neiging om prioriteit te geven aan negatieve gebeurtenissen als reactiemechanisme om ons overleven te garanderen. Het is een waarschuwingssysteem dat in het verleden nuttig voor ons was, maar vandaag meestal zeer schadelijk is.

De Universiteit van Glasgow (VK) deed onderzoek (Engelse link) dat beweert dat voor onze hersenen het negatieve altijd meer relevantie zal hebben dan het positieve. Daardoor kun je ideeën ontwikkelen als “Er is geen oplossing. De dingen zullen nog erger worden. Dit is een ramp.”

Het is belangrijk te weten hoe je hersenen op negatieve gebeurtenissen reageren om controle over je gedachten te krijgen. Idealiter zeg je tegen jezelf iets concreets als, “Ik weet dat wat er gebeurd is niet goed is, maar deze situatie zal niet eeuwig duren. Ik vertrouw op mezelf om uit deze situatie te komen. Ik heb de middelen om deze ervaring te aanvaarden en onder ogen te zien.”

2. Een flexibele geest: verandering hoort bij het leven

Bij het heroverwegen van negatieve omstandigheden moet je bedenken dat de ongunstige gebeurtenis vaak niets anders van je vraagt dan haar te aanvaarden. Niets meer. Er zijn sommige dingen die gebeuren en die je eenvoudigweg niet kunt veranderen.

Je moet begrijpen dat veranderingen bij het leven horen en dat je ze moet aanvaarden om een nieuwe existentiële etappe vorm te geven. Je kunt dit alleen doen als je een flexibele aanpak hanteert, een open instelling die niet stagneert of vecht tegen wat je niet kunt veranderen.

3. Het ontspannen en gecentreerde begrip (beheersing van negatieve valentie emoties)

Wanneer het lot je iets brengt dat je niet verwacht had en dat je in verwarring brengt, kun je merken dat je ondergedompeld bent in een labyrint van negatieve valentie emoties. Zoals we eerder zeiden, is het gebruikelijk ze een tijdje te ervaren. Ze moeten echter geen constante worden in je dagelijks leven.

Je moet dimensies als schuldgevoel, woede of boosheid uit je geest verwijderen. Alleen een ontspannen geest is in staat om oplossingen te onderscheiden voor de meest vernieuwende uitdagingen en oplossingen voor crises.

4. Zoek steun

Als het leven grijs wordt, bedenk dan dat je niet alleen bent. Voorkom dat je je isoleert en niet praat om anderen niet ongerust te maken. Stop met verbergen wat pijn doet omdat je de aandacht niet op jezelf wilt vestigen. Geen van beide is een goede oplossing.

Als je negatieve omstandigheden effectief wilt herkaderen, moet je steun zoeken. Deel tijd met de belangrijke mensen in je leven en geef uiting aan je gedachten, emoties en behoeften.

Jongeman denkt na


5. Beslissing en proactiviteit: passiviteit laat je achter op een plek waar alles pijn doet

Je kiest er niet voor om negatieve omstandigheden mee te maken, maar je hebt wel de mogelijkheid om te kiezen hoe je ertegenover handelt. Dat gezegd hebbende heb je het volste recht om een bepaalde tijd door de impact geïmmobiliseerd te zijn.

Het doet immers pijn en het is heel aanvaardbaar dat je je wilt opkrullen om te verwerken wat er gebeurd is en je geest de gelegenheid te geven deze nieuwe situatie te aanvaarden.

Maar na het raken van de bodem is de enige weg omhoog. Om vooruit te komen moet je proactief zijn. Je moet niet op dezelfde plaats blijven waar alles je pijn doet. Je moet vooruitgaan, oplossingen zoeken, en een nieuw zelf vormen, een die innovatiever, zelfverzekerder, oplossingsgerichter en niet stagnant is.

Zoals de Oostenrijkse dichter Rainer Maria Rilke zei: verander je muur in een stap. Dat is de weg vooruit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beard, C., & Amir, N. (2010). Negative Interpretation Bias Mediates the Effect of Social Anxiety on State Anxiety. Cognitive therapy and research34(3), 292–296. https://doi.org/10.1007/s10608-009-9258-6
  • Corns, J. Rethinking the Negativity Bias. Rev.Phil.Psych. 9,607–625 (2018). https://doi.org/10.1007/s13164-018-0382-7
  • Kushner, H. (1981). When Bad Things Happen to Good People. New York: Anchor Books.
  • Richardson, G. E. (2002). “The metatheory of resilience and resiliency.” Journal of Clinical Psychology. 58, 307–21.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.