De meest schadelijke emoties, volgens het boeddhisme

Lees dit artikel om enkele van de meest schadelijke emoties te ontdekken, volgens het boeddhisme.
De meest schadelijke emoties, volgens het boeddhisme
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 02 augustus, 2022

Volgens het boeddhisme zijn de meest schadelijke emoties angst, woede, schuld en ontevredenheid. Dit zijn allemaal krachtige emoties, die de neiging hebben om invasief te zijn en onze innerlijke balans te verstoren. Je kunt ze echter bestrijden door ze te identificeren, te accepteren en los te laten.

Voor het boeddhisme zijn er maar twee essentiële emoties: liefde en angst. Alle andere subjectieve ervaringen vloeien voort uit deze twee grote assen. De meest schadelijke emoties zijn echter emoties die voortkomen uit angst.

Wanneer het boeddhisme spreekt over de meest schadelijke emoties, verwijst het naar emoties die het interne evenwicht radicaal doorbreken. Bovendien zijn zij degenen die ook invasief en min of meer blijvend worden. Ze hebben de neiging om gemakkelijk gewoontes te worden. Ze vormen je manier van zijn en hebben belangrijke gevolgen voor je gezondheid en sociale relaties.

Voor boeddhisten is de mens fundamenteel sereen en goed. De wereld waarin we leven leidt echter tot sterke spanningen (Engelse link) die, als ze niet worden beheerd, leiden tot de meest schadelijke interne toestanden die worden geregeerd door angst, woede, schuld en ontevredenheid. Laten we elk wat meer gedetailleerd bekijken.

Een vrouw met haar ogen dicht

Angst is de bron van alle kwaad volgens het boeddhisme

Boeddhisten wijzen erop dat angst bovenaan de lijst staat van de meest schadelijke emoties en erg gehecht is aan het ego. Hoe groter het ego, hoe kwetsbaarder je bent voor angst. Wanneer het ego het overneemt, is het gemakkelijk om de werkelijkheid alleen te zien in termen van je wensen en behoeften.

Angst wijst meestal op de angst om iets niet te krijgen of om iets te verliezen waarvan men denkt dat het van jou is. In beide gevallen is het referentiepunt het zelf en zijn bezittingen (Engelse link).

Dit gevoel heeft de neiging om af te zwakken als je begrijpt dat het universum zijn eigen logica heeft en dat jij er niet het middelpunt van bent. In feite hangt niet alles af van je wil en heb je nooit volledige controle over de omgeving en zijn evolutie.

Woede, een van de meest schadelijke emoties

Angst leidt vaak tot woede. Als je ergens bang voor bent, is de natuurlijke reactie om jezelf in een aanvals- of verdedigingspositie te plaatsen tegen wat je als een risico of gevaar ziet.

Wanneer het zich bedreigd voelt, activeert elk dier de mechanismen van agressie. Als reactie hierop zegt het boeddhisme dat mensen niet echt bereid zijn om agressief te zijn en dat ze daarom geen klauwen of hoektanden hebben.

Boosheid is meestal een uiting van frustratie, omdat wat je verlangt niet samenvalt met wat de realiteit je geeft. Ook hier komt het ego weer in het spel. Zonder het te beseffen, probeer je de werkelijkheid te laten buigen naar je wensen en behoeften, waarbij je vergeet dat je niet alleen bent in het universum, maar dat je er een klein deeltje van bent.

Schuldgevoel is volgens het boeddhisme een slechte metgezel

Schuldgevoel of spijt brengt niets goeds in je leven. Het zijn uitingen van verwijt dat je tegen je principes of overtuigingen hebt gehandeld. Het is niet echt het bewust zijn dat we schade hebben berokkend, maar een straf voor het niet naleven van wat we over onszelf denken.

Het is raadzaam om jezelf niet te martelen voor wat je hebt gedaan, maar om de betekenis te vinden van die daden of die woorden waar je spijt van hebt. Je moet de oorzaken vinden die ertoe hebben geleid dat je op die manier hebt gehandeld en de gevolgen die dit met zich meebrengt, voor jezelf en voor anderen.

Dan, om te accepteren dat je in een evolutieproces zit en dat elke gebeurtenis het potentieel heeft om je iets te leren.

trieste vrouw

Ontevredenheid is zinloos

Ontevredenheid is een andere naam voor lijden. Je lijdt omdat je je realiteit niet accepteert. Iedereen zou graag iets willen bereiken wat hij nog niet heeft kunnen bereiken. Verlangens en gehechtheden liggen achter alle vormen van ongeluk, die een weerspiegeling zijn van ontevredenheid en lijden.

Leren dat niets blijvend is en je ervan bewust zijn dat het universum werkt zoals het zou moeten, zal je sterker maken als je wordt geconfronteerd met frustratie. Alles komt en alles gaat op het juiste moment. Niets is voor altijd, dus verandering is de norm. Daarom is verzet tegen verandering zelden succesvol als je permanentie als succes opvat.

Voor het boeddhisme kun je de meest schadelijke emoties in drie stappen beheersen. De eerste is om ze te herkennen, want alleen dan kun je ermee omgaan. De tweede is om ze te accepteren, zonder jezelf ervoor te straffen en toe te geven dat je ze voelt. De derde is om ze te laten gaan. Het beheersen van je ademhaling kan ook nuttig zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Calle, R. A. (1998). Guía práctica de la salud emocional: cómo curar sus emociones negativas para acceder a una vida más plena y feliz (Vol. 507). Edaf.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.