Hoe je met je schoonfamilie kunt opschieten

Relaties met schoonfamilie kunnen lastig zijn, ongemak veroorzaken, en de band tussen een stel onder druk zetten. Hier delen we enkele tips om de situatie soepeler te laten verlopen.
Hoe je met je schoonfamilie kunt opschieten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 14 mei, 2023

Wanneer een paar zich verenigt, beginnen ook hun families vaak een proces van praktische en symbolische convergentie. In feite delen verschillende leden van de families niet alleen momenten met elkaar, maar de invloed van deze familieleden kan het verloop van de relatie bepalen. Helaas vloeien deze banden niet altijd gemakkelijk. Integendeel, ze hebben de neiging een bron van conflicten en ongemak te zijn. Daarom stellen we hier enkele nuttige richtlijnen voor om met je schoonfamilie om te gaan.

Het ontstaan van een nieuwe echtelijke kern betekent een aanpassing van de familie die een tijdelijke fase van desorganisatie kan genereren (Spaanse link).

Het opnemen van een nieuwe zoon of schoondochter in de familie is essentieel voor de voortzetting van het geslacht, maar hun komst wordt niet altijd begroet met volwassenheid en respect. Daarnaast is het niet gemakkelijk om deel uit te maken van een reeds gevestigde familiestructuur. Het vereist flexibiliteit en tolerantie.

Als een van de partijen in deze vergelijking niet bereid is om compromissen te sluiten, te onderhandelen, zich in te leven, en de natuurlijke veranderingen aan te nemen die voortkomen uit de verbintenis, ontstaan er conflicten. Gelukkig zijn er enkele tips die kunnen helpen om deze relaties soepel te laten verlopen.

Omgaan met de schoonfamilie

Of je nu een nieuwe relatie hebt of je kent en woont al lange tijd samen met je schoonfamilie, je kent misschien niet de protocollen of niveaus van vertrouwen die nodig zijn om succesvol met hen om te gaan. In feite kun je niet alleen met je schoonfamilie onenigheid krijgen, maar ook met andere familieleden van je partner.

Er is hier geen toverformule. Iedereen is immers anders en elke familie heeft zijn eigen dynamiek en regels. De volgende richtlijnen zouden echter nuttig moeten blijken.

1. Accepteer dat het een tijd van overgang is

Het feit dat een kind een langdurige relatie heeft, trouwt of een eigen gezin sticht, is een belangrijk overgangsmoment (Spaanse link) voor het kerngezin. Zoals elke verandering is deze transformatie uitdagend en kost het tijd om geaccepteerd te worden.

Wees daarom geduldig met je schoonfamilie en ook met jezelf. Doe niet vanaf het begin alsof alles eenvoudig en perfect is. Doe het rustig aan en sta jezelf toe deze mensen te leren kennen (en laat hen jou leren kennen).

2. Definieer rollen

Er kunnen conflicten ontstaan als jullie rollen niet goed gedefinieerd zijn en jullie rollen aannemen die niet bij jullie passen. Vanaf het begin moeten jullie allebei weten dat je, om samen een leven te creëren, je rollen voorrang moet geven.

Dit kan betekenen dat je minder tijd doorbrengt met je gezin van herkomst of dat je bepaalde dynamieken moet veranderen. In feite is dit cruciaal als je één front wilt vormen tegen mogelijke klachten of claims van families die nogal politiek zijn.

Dit betekent niet dat je de belangrijke rol vergeet die ouders, broers en zussen en andere familieleden in het leven van je partner blijven spelen. Je moet hun plaats, hun mening en de relatie die ze al met je partner hebben respecteren, zonder er een wedstrijd van te maken.

Samenkomen met je schoonouders
Hoewel er geen universele formule is, nog minder een magische, om de relatie met de schoonfamilie te verzachten, kunnen inleven, toegeven en onderhandelen helpen.

3. Praat met je partner

Leven met je schoonfamilie kan een kwestie zijn die het grootste ongemak veroorzaakt. Het kan ook een potentiële bron van conflicten zijn. Daarom is het belangrijk dat jij en je partner er samen over praten, onderhandelen en het eens worden.

Zoek uit hoe belangrijk het voor jullie allemaal is om gelukkig samen te leven. Werk uit hoe vaak jullie gaan afspreken en hoe flexibel deze tijden zijn. Spreek af in hoeverre jullie bereid zijn elkaar te delen met jullie respectievelijke families.

Onthoud dat er hier geen juiste of onjuiste antwoorden zijn. De antwoorden liggen in wat voor jullie beiden comfortabel voelt. Jullie moeten het echter allebei eens zijn, zodat er later geen verwijten ontstaan.

4. Bied hartelijkheid en respect

Met je schoonfamilie opschieten betekent niet dat je grote vrienden en vertrouwelingen moet worden. In werkelijkheid kan er wel of geen affiniteit zijn, dus leg jezelf of hen geen overmatige druk op.

Om gelukkig samen te leven heb je alleen hartelijkheid en respect nodig. Dit kun je laten zien met kleine gebaren. Bijvoorbeeld vriendelijk zijn in je interacties, controversiële onderwerpen vermijden, thuis samenwerken, of hulp aanbieden in wat je kunt bijdragen bij het delen van je tijd.

5. Creëer je eigen banden

Relaties tussen schoonmoeders en schoondochters en schoonzonen en schoonvaders hebben de neiging een heel slechte pers te hebben. Daarom is het het beste om op het ergste voorbereid te zijn.

Ergens wordt het als vanzelfsprekend beschouwd dat er rivaliteit en onenigheid zal zijn en dat het samenleven een bitter proces zal zijn. Maar net als bij andere mensen kun je merken dat je bepaalde interesses, hobby’s of opvattingen deelt met je schoonfamilie.

Daarom moet je proberen je eigen band met hen te cultiveren. Dat kan zo simpel zijn als aandacht voor hen hebben, bellen op hun verjaardag of vragen naar hun dag. Inderdaad, zelfonthulling en delen helpen emotionele intimiteit en banden op te bouwen. Je kunt onderweg zelfs ontdekken dat je eigenlijk meer affiniteit met hen hebt dan je dacht.

Schoonmoeder en schoondochter zijn niet blij
Relaties tussen schoonmoeders en schoondochters behoren tot de meest ‘veroordeelde’ door de pers. Het is echter niet nuttig om je door deze slechte reputatie te laten beïnvloeden.

6. Wees assertief

Omdat dit bijzonder ingewikkelde relaties zijn, moet je assertief zijn. Met deze communicatieve stijl kun je gezonde grenzen stellen als je het gevoel hebt dat je schoonfamilie je beledigt. Het zal je ook helpen om je meningen en verzoeken stevig en respectvol uit te drukken. Het is vooral nuttig bij het oplossen van conflicten. Dat gezegd hebbende, kan het nodig zijn om er vooraf aan te werken.

Om ruzies te vermijden, laat je kwetsende opmerkingen misschien vaak aan je voorbijgaan. Maar, ze maken je uiteindelijk alleen maar wrokkig en de situatie wordt moeilijker. Als alternatief zou je ervoor kunnen kiezen om tegen je partner te klagen. Dit plaatst hem of haar echter in de moeilijke positie om te bemiddelen tussen jou en de ouders.

Als je weet hoe je de persoon met wie je een probleem hebt kunt aanspreken en je op de juiste manier kunt uitdrukken, heb je een groot voordeel. Sterker nog, als je kunt luisteren, je kunt inleven en tegelijkertijd assertieve verzoeken kunt doen, zul je de slechte relatie waarschijnlijk omdraaien.

7. Zorg voor je geestelijke gezondheid

Zoals je ziet heeft het opschieten met je schoonfamilie niet alleen te maken met hoe zij zich bij jou gedragen en jij bij hen. In werkelijkheid moet er een goede communicatie zijn tussen jou en je partner en moet je weten hoe je een reeks persoonlijke vaardigheden moet beheersen. Als sommige van deze elementen ontbreken, kun je de hulp van een professional inroepen.

Ten slotte, als je relatie met je schoonfamilie na toepassing van alle bovenstaande richtlijnen conflictueus en vermoeiend blijft en je aan beide kanten geen hartelijkheid en respect kunt bewaren, is het misschien het gezondst om een voorzichtige afstand te bewaren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carreño Meléndez, J., & Morales Carmona, F. (2016). La familia política como factor de conflictos en la pareja con esterilidad. Perinatología y Reproducción Humana30(2), 82-89.
  • Estremero, J., & Bianchi, X. G. (2004). Familia y ciclo vital familiar. Manual para la salud de la mujer19.
  • Legorreta, L. (s. f.). ¿Cómo llevarte bien con tu familia política? https://www.nucleofamiliar.org/pareja/como-llevarte-bien-con-tu-familia-politica/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.