De verschillende soorten broers en zussen

Verschillende broers en zussen nemen gewoonlijk duidelijk gedifferentieerde rollen aan. In dit artikel hebben we het over de belangrijkste soorten en hun implicaties.
De verschillende soorten broers en zussen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 20 april, 2023

Er bestaat geen academische of wetenschappelijke classificatie voor soorten broers en zussen. We weten echter allemaal dat ze in de praktijk kunnen worden ingedeeld naar hun manier van zijn. In feite is het alsof er bepaalde specifieke rollen zijn en elke broer of zus speelt er een van.

Zo zijn er liefdevolle broers en zussen en broers en zussen die altijd met elkaar in de clinch liggen. Ze kunnen ook sardonisch, indringend, sluw of medeplichtig zijn. Misschien is het enige wat broers en zussen gemeen hebben, dat ze er zijn, in het leven van hun bloedverwanten, en al dan niet gewild helpen bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden.

Het echte gewicht van een broer of zus relatie wordt ervaren tijdens de kindertijd en adolescentie. Maar de band blijft het hele leven bestaan, ook al is hij misschien afstandelijk. Het is in de eerste jaren dat ze meer impact hebben.

“Broers en zussen: kinderen van dezelfde ouders, die elk volkomen normaal zijn totdat ze bij elkaar komen.”

-Sam Levenson-

De belangrijkste soorten broers en zussen

De bokskampioen

Een van de meer voorkomende soorten broers en zussen is degene die lijkt te streven naar een vedergewichtkampioen. Ze zijn meestal ouder en zodra ze een jonger broertje of zusje zien, maken ze bijna automatisch een gebaar om hun superioriteit aan te geven. Ze geven hem bijvoorbeeld een duwtje of grijpen hem bij de nek.

Bovendien zijn ze soms pas tevreden als de andere broer of zus toegeeft. Het is ook niet ongewoon dat ze hen laten struikelen of hun stoel verwijderen als ze gaan zitten. Gelukkig veranderen ze als ze ouder worden, maar ze zullen altijd nogal irritant blijven.

Dat gezegd hebbende, zijn ze meestal vrij onschuldig en zijn ze er meestal alleen maar op uit om hun autoriteitsrol in het gezin te bevestigen.

De eeuwige concurrent

De concurrent heeft meestal een oudere broer of zus. Ze zijn zich permanent bewust van wat de ander heeft, krijgt of doet. Ze zijn geobsedeerd door gelijkheid (Spaanse link). Als de ander speelgoed krijgt, willen zij dat ook. Als hun broer of zus voor iets geprezen wordt, willen zij hetzelfde.

Ze zien hun broers en zussen alsof ze in een spiegel staan. Die zijn voor hen een heel belangrijk referentiepunt. In feite neemt hun onzekerheid toe als ze onderlinge verschillen vaststellen. Daarvoor is het niet nodig dat de vergelijking schadelijk is.

De onvoorwaardelijke vriend

Degenen die het geluk hebben dit type broer of zus te hebben, vinden zichzelf met een onvoorwaardelijke speelkameraad die er geen probleem mee heeft hen te laten winnen als ze zien dat het nodig is. Ze zijn ook een vertrouwenspersoon en handlanger en er kan altijd op ze gerekend worden. Ze bewaren de geheimen van hun broer of zus en zouden die nooit prijsgeven, zelfs niet onder marteling.

In feite zijn ze de ideale broer of zus en ze knopen nauwe banden aan die een leven lang meegaan. Men mag echter niet vergeten dat ze ook hun eigen behoeften en problemen hebben. Hoewel ze dus nobel en onbaatzuchtig handelen, mag dat nooit onopgemerkt blijven.

Zusjes aan zee
Sommige broers en zussen gedragen zich als vrienden en vertrouwelingen. De band met hen is dan ook meestal vrij sterk.

De babbelaar

De babbelaar is de informant bij uitstek. Hun doel is hun broer of zus in een kwaad daglicht te stellen tegenover hun ouders. Daarom gaan ze op jacht naar de geheimen en zwakheden van anderen, om die later te ontmaskeren.

Ze snuffelen rond, gaan waar ze niet gewenst zijn, en zijn meedogenloos in hun pogingen om hun broer of zus te ontmaskeren. Ze gedragen zich zo omdat ze zich wraakzuchtig voelen. Misschien is hun broer of zus kleiner en verwend. Of, misschien zijn ze ouder en sluiten ze hen uit van hun plannen. Het enige wat ze moeten doen om vrede met hen te sluiten is hen wat meer aandacht geven.

De surrogaatouder

De surrogaatouder is een ander soort broer of zus die iedereen graag heeft. In de regel is er een aanzienlijk leeftijdsverschil tussen hen en daarom voelt de surrogaatouder dat hij zijn broer of zus moet beschermen en begeleiden. Ze hebben aandacht voor hun jongere broers en zussen en treden op als vriend en adviseur.

Hun broers en zussen behandelen hen ook alsof ze een andere moeder of vader zijn. Men moet echter niet vergeten dat ze een broer of zus zijn en geen ouder. Ze moeten niet overbelast worden. Ze hebben immers ook bescherming en begeleiding nodig.

Het haat-liefde type

Deze types houden van hun broers en zussen, maar haten ze tegelijkertijd. Ze ruziën met hen over alles, bekritiseren en jammeren voortdurend over hen, en beginnen vaak zinloze ruzies. Toch knuffelen ze hen binnen vijf minuten, brengen ze hen snoep, of doen ze net alsof er niets gebeurd is.

In werkelijkheid zijn ze erg gehecht aan hun broers en zussen. Maar dat weerhoudt hen er niet van om meer dan een paar dagelijkse schermutselingen met hen te hebben. In feite zijn ze het klassieke broer-zus prototype. Degene die zijn broer of zus helpt begrijpen dat menselijke relaties zowel imperfect als dubbelzinnig zijn.

Het speciale kind

Dit is bijna altijd het jongste kind. Hoewel het af en toe iemand kan zijn die de neiging heeft in moeilijkheden te komen. Bijvoorbeeld, misschien hebben ze een keer een bot gebroken, of hebben ze de neiging om gemakkelijk infecties te krijgen. In werkelijkheid vragen hun ouders altijd aan de andere broers en zussen om hen een speciale behandeling te geven.

Dit soort broers en zussen is echt nuttig als tussenpersoon bij de ouders als anderen iets verkeerds hebben gedaan. Ze hebben echter wel de neiging om irritant te zijn als anderen hen niet in hun plannen betrekken. Ze hebben de neiging hun broers en zussen te zien als een weg naar hun eigen kracht, zodat ze uiteindelijk niet buitengesloten worden omdat ze ‘zwak’ zijn.

De onafhankelijke broer of zus

De onafhankelijke broer of zus is meestal anders dan de rest van het gezin. Ze leven in hun eigen wereld en gedragen zich alsof ze geen broers of zussen hebben. Ze maken hun eigen plannen en kunnen vreemde hobby’s hebben. Bijvoorbeeld spinnen verzamelen of een vechtkunst beoefenen die niemand anders kent. Het is moeilijk om een band met hen te krijgen omdat ze zo ver weg staan.

Dat wil niet zeggen dat ze hun familie niet waarderen, dat doen ze wel, heel erg zelfs. Het is alleen zo dat hun interesses en passies de overhand nemen. Maar uiteindelijk kan men altijd op hen rekenen.

Zus is boos op haar broer
De pestende broer of zus wil dat de ander er slecht uitziet voor de anderen, terwijl de ‘bokser’ zijn superioriteit wil laten gelden.

Alle soorten broers en zussen kunnen van rol wisselen

Deze verschillende soorten broers en zussen zijn niet altijd hetzelfde. In feite kunnen ze, afhankelijk van datum en tijd, verschillende rollen aannemen. Ze veranderen ook met de leeftijd.

Na verloop van tijd worden hun kenmerken inderdaad zachter. Gelukkig onderhouden ze in de meeste gevallen een sterke en positieve band met hun broers en zussen, die, dat mag niet vergeten worden, hun levensgeschiedenis met hen delen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beláustegui, D. (2020). Compañeros de juego. Visitas Al Patio14(2), 177–179. https://doi.org/10.32997/RVP-vol.14-num.2-2020-2788
  • Conde González, F. (2014). Desigualdad, discriminación y pedagogía de la igualdad. Actualidades Investigativas en Educación, 14(1). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5671646
  • Ripoll, K., Carrillo, S., & Castro, J. A. (2009). Relación entre hermanos y ajuste psicológico en adolescentes: los efectos de la calidad de la relación padres-hijos. Avances en Psicología Latinoamericana, 27(1), 125-142.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.