Hoe je je kinderen kunt beschermen tegen wanhoop

Als je je kinderen opvoedt om hoopvolle en positieve gevoelens te behouden in tijden van tegenspoed, zal dit een aanzienlijk effect hebben op hun geestelijke gezondheid.
Hoe je je kinderen kunt beschermen tegen wanhoop

Laatste update: 27 oktober, 2021

Je kinderen beschermen tegen wanhoop houdt in dat je ze strategieën leert om voor hun geestelijke gezondheid te zorgen.

Het betekent hen van jongs af aan opleiden in psychologische kracht en in het vermogen om de frustraties, tegenslagen en teleurstellingen van het leven het hoofd te bieden. In feite kan zoiets basaals, dat helaas vaak verwaarloosd wordt, grote veranderingen teweegbrengen bij de volgende generaties.

Als ouders en opvoeders richt je je erop om je kinderen het beste te geven. Je stimuleert ze bijvoorbeeld om zo snel mogelijk talen te leren. Verder geef je ze de beste scholen, computers en mobiele telefoons. Je leert ze de weg over te steken, wekt een passie voor lezen bij hen op en vertelt ze hoe ze de Poolster kunnen identificeren op zomeravonden.

Toch vergeet je soms andere belangrijke aspecten binnen het onderwijskader. In feite verwaarloos je vaak niet alleen begrip en emotionele beheersing. Je ziet ook over het hoofd hoe belangrijk het is om bij hen het vermogen aan te moedigen om opgewonden te zijn en verder te gaan als ze zich ontmoedigd en angstig voelen.

Je geeft, door opvoeding, bescherming tegen wanhoop door aan je kinderen. Probeer ook het beste voorbeeld voor hen te zijn. Geef ze bovendien hulpmiddelen om met alle dagelijkse ongemakken om te gaan. Dit heeft een direct positief effect op hun mentale gezondheid.

Vader praat met dochter

Hoe je je kinderen kunt beschermen tegen wanhoop

Tegenwoordig is functioneel verdriet genormaliseerd. Het is het soort dat niet zwaar genoeg weegt om te voorkomen dat je elke dag uit bed komt om het huis te verlaten, een praatje te maken en je verplichtingen na te komen.

In feite is dit soort wanhoop een veelvoorkomende metgezel als je een tiener bent. Het laat een voldoende mate van functionaliteit toe zodat anderen het niet kunnen waarnemen.

We begrijpen wanhoop als een attributiestijl waarin elke gebeurtenis negatief wordt afgeleid. Er is geen vertrouwen dat wat vandaag fout gaat, morgen zal verbeteren.

Het betekent dat bepaalde dingen als onvermijdelijk worden geïnterpreteerd, dat er niets kan worden gedaan om de situatie te verbeteren. Wanhoop betekent ook dat je alle vitale betekenis verliest en geen doel hebt.

Het is niet moeilijk om erachter te komen dat deze mentale focus een directe factor is van psychologische kwetsbaarheid. In feite is het dezelfde soort kwetsbaarheid die depressieve stoornissen en zelfmoordgedachten opbouwt.

Het was pas in de jaren negentig dat deze dimensie werd bestudeerd bij kinderen en adolescenten. Voor die tijd werd gedacht dat een gebrek aan hoop iets voor volwassenen, suggereert een studie (Engelse link).

Nu hebben we de Beck Hopelessness Scale (BHS) ontworpen door Aaron T.Beck voor de evaluatie van dit gevoel. Deze schaal suggereert een toename van gevoelens van wanhoop bij kinderen en jongeren.

Wat kun je eraan doen? De sleutel is tegelijkertijd eenvoudig en ambitieus: bescherm uw kinderen tegen wanhoop. Laten we eens kijken hoe.

Emotioneel beschikbare ouders

Ouderschap gaat niet alleen over fysiek aanwezig zijn in het leven van je kinderen. Het betekent weten hoe je op alle mogelijke manieren beschikbare ouders kunt zijn, vooral emotioneel. Het is inderdaad essentieel om permanent aanwezig te zijn in hun leven om hen te helpen omgaan met teleurstellingen, frustraties, angsten en zorgen.

Hen leren om te gaan met wat ze voelen, om negatieve valentie-emoties te normaliseren zonder erin vast te lopen, is essentieel voor het welzijn van kinderen.

Dwing ze om doelen en doelen te hebben

Wanneer je het over doelen en vooruitzichten hebt, heb je de neiging om het te relateren aan het leven van volwassenen. Niets is echter zo bepalend in het dagelijks leven van kinderen en adolescenten als hoop hebben.

Inderdaad, de kindertijd moet elke dag worden gevoed door gevoelens van hoop, het vermogen om verbaasd te zijn en de ontdekking van nieuwe dingen aan de horizon.

Op dezelfde manier heeft adolescentie geen zin als het niet gebonden is aan verlangens, doelen en korte- en langetermijndoelen. Daarom moet je ze motiveren en aanmoedigen om hun eigen doelen te stellen.

Leer ze problemen zelf op te lossen

Als het gaat om het beschermen van uw kinderen tegen wanhoop, is er niets beters dan hen gereedschap te geven. Sterker nog, je moet ze begeleiden zodat ze leren hun dagelijkse problemen zelf op te lossen.

Het is inderdaad belangrijk dat ze autonomie verwerven en begrijpen dat ze veel doelen kunnen bereiken door onafhankelijk te zijn. Bovendien verbetert de voldoening die ze halen uit het bereiken van autonomie hun zelfrespect.

Wanhoop voedt zich met negativiteit, gebrek aan doel en een laag zelfbeeld. Een manier waarop je ze tegen deze negatieve mentale filters kunt beschermen, is door dicht bij hen te zijn. Het betekent hen begeleiden om te leren problemen op te lossen en zo zelfeffectiviteit en zelfrespect te verwerven.

Stimuleer minder schermtijd en meer levenservaringen

Tegenwoordig worden kinderen tussen de drie en negen jaar digitaal opgevoed. Vanaf dat moment, en tijdens hun preadolescentie en adolescentie, begrijpen ze de wereld zonder schermen niet meer.

Door het gebruik ervan te verminderen en vooral door het voor hen gemakkelijker te maken om ervaringen op te doen buiten die digitale wereld, kunnen ze hun geestelijke gezondheid verbeteren. Aanmelden voor sport of andere praktijken is altijd voordelig.

Kinderen beschermen tegen wanhoop

Moedig hen aan om relaties aan te gaan met hun leeftijdsgenoten

Kinderen moeten socialiseren, een band opbouwen met hun leeftijdsgenoten. Je moet zoveel mogelijk kansen creëren voor uw kinderen om andere kinderen van hun leeftijd te ontmoeten. Probeer mechanismen te vergemakkelijken zodat ze altijd vrienden hebben met wie ze kunnen lachen, spelen, praten, op excursies gaan, enz.

Bevorder veerkracht bij hen

Onderzoeken (Engelse link), zoals die uitgevoerd door de Universiteit van Minnesota, benadrukken het belang van het bevorderen van bij kinderen wat zij definiëren als “frontlinie”-veerkracht.

Het is zelfs van het grootste belang dat ouders, opvoeders en gezondheidswerkers de basis van deze competenties bij hun kinderen en leerlingen leggen, zodat ze tegenslag het hoofd kunnen bieden.

Op deze manier, als je je kinderen wilt beschermen tegen wanhoop, is het cruciaal om ze te leren onzekerheid, frustratie te tolereren en duidelijke waarden te hebben. Adolescenten winnen wanneer ze hun gedachten in de praktijk kunnen brengen, waardoor ze besluitvaardiger en flexibeler kunnen zijn.

Laten we tot slot, in een tijd waarin jonge mensen met steeds meer psychische problemen worden geconfronteerd, een aantal veranderingen doorvoeren. Geef ze een opleiding in hoop.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kashani JH, Reid JC, Rosenberg TK. Levels of hopelessness in children and adolescents: a developmental perspective. J Consult Clin Psychol. 1989 Aug;57(4):496-9. doi: 10.1037//0022-006x.57.4.496. PMID: 2768609.
  • Kashani JH, Dandoy AC, Reid JC. Hopelessness in children and adolescents. An overview. Acta Paedopsychiatr. 1992;55(1):33-9. PMID: 1310368.
  • Lester D. Hopelessness in adolescents. J Affect Disord. 2015 Mar 1;173:221-5. doi: 10.1016/j.jad.2014.10.048. Epub 2014 Nov 15. PMID: 25462420.
  • Lester D. Hopelessness in undergraduate students around the world: a review. J Affect Disord. 2013 Sep 25;150(3):1204-8. doi: 10.1016/j.jad.2013.04.055. Epub 2013 Jun 10. PMID: 23764384.
  • Masten, A. S., & Barnes, A. J. (2018). Resilience in Children: Developmental Perspectives. Children (Basel, Switzerland)5(7), 98. https://doi.org/10.3390/children5070098

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.