Hoe iemand te helpen zijn gewoonten te veranderen

Als je wilt dat een ander zijn gewoonten verandert, moet je assertief kunnen communiceren en respect en begrip kunnen tonen.
Hoe iemand te helpen zijn gewoonten te veranderen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Weinig situaties kunnen zo frustrerend zijn als te zien dat een van je dierbaren zichzelf schade berokkent vanwege hun slechte gewoonten. Bovendien voel je je hulpeloos wanneer je probeert je bezorgdheid aan hen te uiten en ze je ofwel volledig negeren of beledigd raken. Als je echter iemand wilt helpen zijn gewoonten te veranderen, moet je beginnen met respect en begrip.

Over het algemeen worden oplegging en kritiek niet goed ontvangen. Niemand vindt het immers leuk om veroordeeld te worden, of dat iemand anders beslist wat hij wel of niet moet doen. Daarom is het belangrijk om assertief te zijn bij het lanceren van je verzoeken of suggesties voor verandering. Hier zijn enkele tips om je communicatie efficiënter te maken.

Hoe je iemand kunt helpen zijn gewoonten te veranderen?

Liefde of controle?

Allereerst moet je jezelf afvragen waar je verlangen dat de ander zijn gewoonten verandert vandaan komt. Komt het echt voort uit bezorgdheid om hun welzijn, of is het een behoefte aan controle van jouw kant? Omdat je vaak, zonder het te beseffen, verwachtingen koestert over hoe anderen zouden moeten zijn en je gefrustreerd raakt als ze niet voldoen.

Iedereen heeft echter de vrije wil om te beslissen hoe hij wil zijn en wat hij met zijn leven wil doen. Het heeft inderdaad geen zin om te proberen iemand te veranderen. Integendeel, je moet ze accepteren en waarderen voor wat ze zijn. Vraag jezelf zelfs af of wat je wilt veranderen hen echt schaadt of niet.

Aan de andere kant is het volkomen acceptabel om te willen dat iemand met cardiovasculaire problemen stopt met roken. Hoewel het niet echt oké is om iemand te dwingen een meer sociaal leven te leiden als ze dat niet willen en ze van nature introvert zijn.

Man kijkt naar zonsondergang

Het juiste moment

Het is erg belangrijk om te weten hoe je het juiste moment kiest om je zorgen of je mening aan hen te uiten. Het kan trouwens heel nuttig zijn om te wachten tot ze je benaderen.

Als ze bijvoorbeeld nogal agressief of prikkelbaar zijn, zullen ze op een gegeven moment waarschijnlijk ruzie met iemand krijgen en zich er slecht over voelen. Het is zeer waarschijnlijk dat ze je dan om advies zullen vragen of je op zijn minst zullen vertellen wat er is gebeurd.

Dat is het ideale moment om je mening te uiten, aangezien ze naar je toe zijn gekomen en daarom meer ontvankelijk zullen zijn voor wat je te zeggen hebt. Mocht dit echter niet gebeuren, dan zul je een geschikt moment moeten uitkiezen.

Probeer aan te pakken wat je dwarszit als je alleen met ze bent, in een prettige omgeving, als ze in een rustige bui zijn. Want midden in een storm kunnen jouw opmerkingen niet welkom zijn.

Assertiviteit

Het is uitermate belangrijk om te weten hoe je met assertieve communicatie om moet gaan als je gevoelige kwesties wilt aanpakken. Je eerste impuls kan zijn om ze te veroordelen of te beschuldigen vanwege hun slechte gewoonten, slechte voeding, de weinige lichaamsbeweging die ze doen of hun gebrek aan gevoeligheid. Deze strategie zal je echter niet helpen om ze ergens mee in te laten stemmen.

Het kan nuttig zijn om de sandwichtechniek te gebruiken. Dit bestaat uit het geven van een compliment voor en na de boodschap die je wilt overbrengen. Op deze manier zullen mensen zich niet aangevallen voelen. Integendeel, ze zullen kunnen zien dat je ze waardeert en waardeert, en alleen proberen hun situatie te verduidelijken of te verbeteren.

Probeer je ook te concentreren op wat je voelt in plaats van op wat ze verkeerd doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ik ben bezorgd en verdrietig over hoe weinig tijd we de laatste tijd samen hebben doorgebracht” in plaats van “Je bent de hele dag aan het werk en schenkt geen aandacht aan mij.”

Handen bij elkaar

Alternatieven voorstellen om hun gewoonten te veranderen

Vaak is de beste optie om iemand ertoe te brengen zijn gewoonten te veranderen, persoonlijk betrokken te raken en alternatieven voor te stellen. Als je bijvoorbeeld wilt dat je zoon zich meer aan zijn studie wijdt, stel dan voor dat je elke middag samen zijn huiswerk maakt.

Of, als je wilt dat een vriend(in) meer gaat bewegen omdat het goed is voor hun gezondheid, nodig ze dan uit om zich aan te melden voor een activiteit met jou. Tot slot, als je wilt dat je partner meer open voor je is, stel dan voor om één dag per week samen, zonder kinderen erbij, te eten en van de gelegenheid gebruik te maken om te praten over hoe het gaat.

Het is niet eenvoudig om iemand anders zijn gewoonten te laten veranderen. Desalniettemin, als je echt het gevoel hebt dat ze die verandering nodig hebben, kun je ze helpen met begrip, respect en onderlinge communicatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Castanyer, O. (1996). La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer.
  • Capafons, J. I., & Sosa, C. D. (2015). RELACIONES DE PAREJA Y HABILIDADES SOCIALES: EL RESPETO INTERPERSONAL. Behavioral Psychology/Psicología Conductual23(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.