Het volgen van je intuïtie is moeilijk na een teleurstelling

Het volgen van je intuïtie is moeilijk na een teleurstelling

Laatste update: 26 juni, 2018

Het volgen van je intuïtie heeft waarschijnlijk meerdere malen tot boosheid geleid nadat het je totaal de verkeerde kant heeft opgestuurd. Als je dan nog een stapje verder gaat, realiseer je je misschien dat je wantrouwen zo zijn oorzaken kent. Deze liggen dikwijls bij de teleurstellingen die je tijdens je leven hebt meegemaakt.

Als dingen in je sociale leven niet gaan zoals gepland, wordt een ding helder: soms kun je niet alles voorspellen. Soms heb je het bij het verkeerde einde en soms heb je gelijk zonder het zo bedoeld te hebben. Gelijk hebben is echter ook niet altijd een even positieve ervaring.

Hoe vaak blijkt het volgen van je intuïtie de juiste tactiek te zijn? “Ik wist het wel! Ik zei het toch!” Wanneer je dat soort dingen met recht kunt roepen en het leven je gelijk geeft, voel je je voldaan. Voldaan met je snelle (en gratis) kompas. We kunnen namelijk zowaar iets voorspellen. Niet alles wordt overgelaten aan toeval en alle hoop is niet vervlogen.

Vrouw met zakhorloge

Als het volgen van je intuïtie uitmondt in een mislukking, voel je je hulpeloos

Probeer je eens voor te stellen hoe het voelt nadat je je het volgende realiseert: het volgen van je intuïtie heeft tot niks geleid. Het heeft zijn doel gemist en dus gefaald, ondanks de dappere poging tot succes. Je vraagt jezelf: “Wat is hier fout gegaan?” Je liep vol zekerheid over het pad en nu lig je als een zielig hoopje op de grond. Hoe kan dat nou?

Wanneer je intuïtie je in de steek laat, voelt een deel van je zich hulpeloos. Met een selectief werkend kompas dat het noorden niet van het zuiden kan onderscheiden, wordt het navigeren van deze onvoorspelbare wereld onveilig. Dit is vooral zo wanneer je op zoek bent naar authentieke relaties waarin eerlijkheid de norm is. In dit soort relaties is de ander niet slechts een tussenstop maar het eindstation. Je bent hierbij op zoek naar een manier om je te verhouden tot mensen die waar naar zichzelf en oprecht zijn.

Dit is waar je de klap van teleurstelling zult ontvangen. Realiteit slaat genadeloos toe en maakt korte metten met onze goedgelovigheid. Voel je echt niet naïef simpelweg omdat je vertrouwen hebt in dat deel van je dat redeneert zonder uitleg. Bestempel jezelf niet als ‘dom’ omdat je datzelfde deel van jezelf wederom zult vertrouwen in de toekomst. Onthoud in plaats daarvan dat teleurstellingen simpelweg bestaan. Ze maken deel uit van het spel dat je speelt. Van jezelf en van de strategieën die je inzet om keuzes te maken. Deze zullen nooit perfect zijn.

De veronderstelling dat de wereld rechtvaardig is, is een misvatting waar je je van bewust moet worden

Je kunt de toekomst niet voorspellen omdat je zelden alle informatie tot je beschikking hebt. Je hebt ook nog eens beperkte middelen beschikbaar om informatie te verwerken, juist terwijl er zoveel van beschikbaar is. De mogelijkheden zijn oneindig! Tenslotte is het zo dat wanneer je je de realiteit voorstelt of deze interpreteert, verschillende filters en misvattingen — ofwel denkfouten — geactiveerd worden in onze hersenen. Eén van deze filters staat in verband met onze neiging om te geloven dat we in een rechtvaardige wereld leven. We geloven dit met name wanneer we het gevoel hebben geluk te hebben. Dan zien we de wereld als een stuk eerlijker dan dat hij daadwerkelijk is.

“Mensen hebben een behoefte om te geloven dat hun omgeving een rechtvaardige en geordende plaats is waar mensen meestal krijgen wat ze verdienen.”

-Melvin J. Lerner-

We geloven — of willen geloven — dat goede dingen goede mensen overkomen. Door diezelfde denkwijze willen we graag geloven dat slechte dingen alleen slechte mensen overkomen. De wereld zou worden beheerst door een soort karma of stille gerechtigheid en ieder krijgt wat hij verdient. Deze gedachte oefent zoveel daadwerkelijke invloed uit op onze geest ondanks dat hij vaak niet blijkt te kloppen. Het is een zelfaangestelde wet die veel uitzonderingen kent.

Het volgen van je intuïtie

Soms laat het leven zijn tanden zien en herinnert het je aan wat het nou eigenlijk is: onvoorspelbaar. Of, in ieder geval, minder voorspelbaar dan dat het zou zijn als het axioma ‘de wereld is rechtvaardig’ zou kloppen. Hierdoor is niemands intuïtie daadwerkelijk in staat om bepaalde resultaten te voorspellen. Je vertrouwt er slechts op dat iemand eerlijk tegen je is en volgens zijn eigen normen en waarden handelt. Je vertrouwt hem — en vervolgens word je geconfronteerd door een teleurstelling.

Vertrouwen betekent risico’s nemen

Leven is niet hoe het zou moeten zijn — in ieder geval in het moment dat het je zo verrast. Je bent er niet op voorbereid en je verdedigingswerken laten je in de steek. Net wanneer je weer leert te vertrouwen, deelt het leven wederom een klap uit. Je hart is gebroken en je dromen vallen voor je ogen uit elkaar.

Je knippert een paar keer en beseft je dat alles wat ooit stabiel was, nu onstabiel is. Wat grijs was, is nu zwart, en wat wit was, is nu grijs. Het voelt alsof je op een boot bent gestapt tijdens een zware storm. Tijdens deze momenten, wanneer het moeilijk is om stevig je voeten in de aarde te planten en door te gaan, heb je moed nodig.

We hebben het hier over de student die hard studeert maar toch zakt voor zijn examen, het slachtoffer van mishandeling door een partner, de dochter die haar moeder ziet sterven, de man die stil blijft wanneer de artsen hem vertellen dat ze niks meer voor zijn dochter kunnen betekenen. Over een stad die een terroristische aanval te verduren krijgt door degenen die geloven dat leven op de tweede plaats in de hiërarchie staat.

We kunnen niet alles voorspellen

Het volgen van je intuïtie is een strategie die je inzet wanneer je patronen leert te herkennen. Daarom is het makkelijker om het gedrag van mensen die we kennen te voorspellen. Intuïtie kan erg onprettige gevoelens met zich meebrengen, maar ook het tegenovergestelde. Het kan ook als een soort inwendige stem dienen die ons aanspoort om weg te rennen indien nodig, of die ons vertelt iets waar we mee bezig zijn te laten vallen.

Waterkleur schilderij

Als je je dus onverwacht verraden en gekwetst voelt door het leven, geef dan niet de schuld aan je intuïtie. Het simpele feit is dat we niet altijd de toekomst kunnen voorspellen. We leven niet in een wereld waar alle feiten bekend zijn en dus is het volgen van je intuïtie een feilbare tactiek.

Je kunt echter wél een eerlijke wereld om je heen bouwen door oprecht te zijn. Wanneer iemand oprecht is, is hij betrouwbaar en voorspelbaar. Je weet altijd waar je mee te maken hebt. Het is exclusief aan jou om iemand te vertrouwen of weg te lopen van deze persoon. Concluderend: je intuïtie op zich treft geen blaam wat betreft jouw mislukking. Fouten maken is een onderdeel van de aard van ieders intuïtie — en dus ook van de jouwe.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.