Het verschil tussen opdringerige en obsessieve gedachten

Heb je ooit een opdringerige gedachte gehad? Wat is het verschil tussen dit soort gedachten en de gedachten die voorkomen in de context van een obsessief-compulsieve stoornis? Ontdek het hier.
Het verschil tussen opdringerige en obsessieve gedachten
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 15 mei, 2023

“Voordat ik naar buiten ga, moet ik ervoor zorgen dat de vloer schoon is.” Een opdringerige gedachte kan lijken op een obsessieve gedachte, maar is niet pathologisch. In feite hebben we allemaal deze gedachten en soms veroorzaken ze angst.

Opdringerige gedachten zijn lang niet zo invaliderend als die bij een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Sterker nog, opdringerige gedachten kunnen voorkomen bij een gezond individu zonder psychische stoornis. Eerst gaan we uitleggen wat obsessieve gedachten zijn. Daarna zullen we intrusieve gedachten identificeren en de verschillen bekijken.

“Een ziel is als de “natuurlijke vereniging van een team gevleugelde paarden en hun wagenmenner”. Terwijl de goden twee goede paarden hebben, heeft ieder ander een mengeling: de ene is mooi en goed, terwijl de andere geen van beide is.”

Plato (De Phaedrus)

Man met opdringerige gedachten
Opdringerige gedachten zijn minder intens, gewoontegetrouw en hinderlijk dan obsessieve gedachten.

Obsessieve gedachten bij OCS

“Ik moet rustig tot 75 tellen, anders sterft mijn vader.” Kun je je voorstellen hoeveel leed deze gedachte met zich meebrengt? Stel je nu voor dat het meerdere keren per dag in een lus zit. Gedurende vele dagen. Of, gedurende maanden of zelfs jaren. Dit is een obsessie (Spaanse link).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat obsessies de vorm kunnen aannemen van gedachten. Bijvoorbeeld: “Elke keer als de Maagd in me opkomt, moet ik vier Weesgegroetjes zeggen, anders ga ik naar de hel.” Of ze kunnen impulsen zijn. Bijvoorbeeld: “Telkens als ik de kleur rood zie, moet ik het woord imbeciel zeggen. Ik moet het doen, het maakt niet uit waar ik ben of met wie ik ben.”

Deze gedachten zijn volkomen ongewenst. Ze dringen zich op in de geest van mensen en ondanks pogingen om ze te vermijden of te elimineren, winnen ze vaak het “denkspel.” Het gevolg is dat het individu zich uitgeput voelt.

Bovendien zijn hun gevoelens van ongemak en angst zodanig dat veel andere belangrijke gebieden van hun leven ernstig worden aangetast, zoals die in verband met hun werk, gezin of sociale leven.

“Een obsessie is een terugkerende en aanhoudende gedachte, impuls of beeld dat als indringend of ongewenst wordt ervaren en een aanzienlijke angst of ongemak veroorzaakt, waarvoor de persoon het op een of andere manier probeert te negeren of te onderdrukken.”

-Amparo Belloch-

Opdringerige gedachten

Opdringerige gedachten zijn de jongere broertjes en zusjes van obsessieve gedachten. Ze lijken op elkaar en kunnen op een intense manier in je geest inbreken. Uiteraard zoek je ze niet op en wil je ze ook niet. Ze bezorgen je echter ongemak en maken je dagelijks leven moeilijk. In principe zijn ze oncontroleerbaar.

Dit soort gedachten (Spaanse link) kan elke soort inhoud betreffen. Ze kunnen betrekking hebben op je familie, de behoefte om alles perfect georganiseerd te hebben, twijfels of je je huis wel op orde hebt gehouden, of dat je aan een catastrofale ziekte lijdt als je je slecht voelt. Dat gezegd hebbende, zijn ze volkomen normaal.

“Indringende gedachten zijn ideeën die fenomenologisch vergelijkbaar zijn met obsessies.”

-Amparo Belloch-

Peinzende vrouw
Het verschil tussen een normale en een obsessieve gedachte is de manier waarop ze geïnterpreteerd worden.

Hoe verschillen ze?

In principe ligt het verschil tussen opdringerige en obsessieve gedachten in de manier waarop ze geëvalueerd worden. Bij OCS reageren patiënten zo overdreven en buitensporig op opdringerige gedachten, dat hun ongemak hen ertoe brengt een dwang of ritueel uit te stoten om ze te neutraliseren. Deze extreme vorm van taxatie is primaire disfunctionele taxatie genoemd (Belloch, 2022).

Daarom zou het soort obsessieve gedachten dat bij OCS wordt ervaren bij een individu zonder de stoornis worden gezien als slechts opdringerig. Het element dat ze tot een obsessie maakt, is hoe ze geëvalueerd en geïnterpreteerd worden.

Bij een intrusieve gedachte kun je bijvoorbeeld zeggen “Ik weet dat het snel weggaat als ik het negeer,” of “Het is volkomen irrationeel om te denken dat mijn vriend zal sterven als ik niet hardop zing. Ik ga dus niet zingen.”

Aan de andere kant kan een obsessieve gedachte de vorm aannemen van “Als ik aan de kleur rood denk, ga ik iemand vermoorden. Als ik niet iemand wil vermoorden, moet ik 50 Onze Vaders zeggen.” Deze laatste gedachte is het soort gedachte dat een OCS-patiënt ervaart.

“Obsessieve intrusieve gedachten zijn kort en dringen niet de hele stroom van bewuste gedachten binnen.”

-Amparo Belloch-

Weten hoe je ze kunt onderscheiden

Zoals je ziet, verschijnen opdringerige gedachten met minder intensiteit en komen ze minder vaak voor in de normale gedachtestroom dan obsessieve gedachten. Bovendien is het ongemak dat ze veroorzaken minder.

Je vertoont minder weerstand tegen opdringerige gedachten omdat je ze juist waardeert als voorbijgaande gedachten, die je een kortstondig gevoel van controle geven. Ze zijn irrelevant en hebben weinig invloed op je opvatting over jezelf. Bovendien veroorzaken ze in vergelijking met obsessieve gedachten weinig interferentie in het dagelijks leven.

Integendeel, obsessieve gedachten zijn uiterst bedreigend voor het individu, waardoor hij of zij probeert er strakke controle over uit te oefenen. Dit slokt een groot deel van hun tijd op (soms meer dan acht uur per dag). Daarom is hun inmenging in hun dagelijks leven buitengewoon krachtig.

“De catastrofe waarover je je zoveel zorgen maakt, is in werkelijkheid vaak minder verschrikkelijk dan in je verbeelding.”

-Wayne W. Dyer-

Het verschil tussen deze twee begrippen is essentieel voor het stellen van een juiste diagnose van OCS. We hebben immers allemaal intrusieve gedachten ervaren en zullen dat blijven doen. We reageren er alleen anders op dan OCS-patiënten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Belloch, A. (2023). Manual De Psicopatologia. Vol. II (2.a ed.). MCGRAW HILL EDDUCATION.
  • First, M. B. (2015). DSM-5. Manual de Diagnóstico Diferencial. Editorial Médica Panamericana.
  • CIE-11. (s. f.). https://icd.who.int/es
  • García Soriano, G. (2008). Pensamientos intrusos obsesivos y obsesiones clínicas: contenidos y significado personal. https://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3940
  • Prats, C. M., Martí, A. G., Belloch, A., Morán, M. L., Rodríguez, C. C., & Barber, M. E. C. (2003). Pensamientos intrusos en obsesivos subclínicos: contenidos, valoraciones, estrategias de control. Revista de psicopatología y Psicología clínica, 8(1), 23-38.
  • Belloch, A., & Prats, C. M. (2002). Efectos de la supresión de pensamientos neutros y pensamientos intrusos análogos a las obsesiones en sujetos normales. Revista de psicopatología y psicología clínica, 7(3), 177-193.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.