Doen wat ertoe doet in tijden van stress: de WHO-gids voor het omgaan met stress

De gids "Doen wat ertoe doet in tijden van stress" is een nuttig en onderhoudend boek. Het doel is om praktische hulpmiddelen aan te bieden voor het omgaan met stress.
Doen wat ertoe doet in tijden van stress: de WHO-gids voor het omgaan met stress
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 10 februari, 2024

Doing What Matters in Times of Stress is de titel van een geïllustreerde gids van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het omgaan met stress. In het besef dat aandoeningen die verband houden met stress en angst toenemen, ontwikkelde deze organisatie de gids met het idee dat iedereen hem kan raadplegen en de aanbevelingen in praktijk kan brengen.

De gids is gebaseerd op beschikbare wetenschappelijke studies en op meningen van deskundigen. De grote waarde ervan is dat hij zeer gerichte richtlijnen (Engelse link) biedt die onmiddellijk kunnen worden toegepast. Het biedt ook specifieke hulpmiddelen om met stress en tegenslag om te gaan.

De gids is niet alleen uiterst compleet en professioneel, maar ook onderhoudend. De manier waarop hij is geschreven en de illustraties zorgen ervoor dat hij op een plezierige manier kan worden gelezen en verteerd. Vervolgens geven we een korte samenvatting van wat dit boek bevat.

Gebaseerd op beschikbare wetenschappelijke gegevens en uitgebreide tests in het veld, biedt deze gids informatie en praktische vaardigheden om mensen te helpen omgaan met tegenslagen .

-Dévora Kestel, WHO-

Gestreste vrouw
Stress komt voor in situaties die als bedreigend worden ervaren en het individu heeft het gevoel niet genoeg middelen te hebben om daarmee om te gaan.

Een gids voor het omgaan met stress

De gids Doing What Matters in Times of Stress bestaat uit vijf delen. Elk daarvan bevat een uitleg van wat er gebeurt in de geest van een gestreste of verontruste persoon, samen met een reeks praktische oefeningen om stress te beheersen.

De uitleg is geen saaie verhandeling over psychologische verschijnselen, maar een korte uiteenzetting van essentiële en relevante ideeën. Het aantrekkelijkst is dat in de hele gids de mentale processen van stress worden gekoppeld aan de praktische situaties van het dagelijks leven. Er worden geen academische definities gegeven, maar veel eenvoudigere.

De delen van de gids zijn als volgt.

Deel 1. Aarden

Dit deel gaat over stress en hoe het zich manifesteert in het leven van mensen. Het wijst op het belang van het richten van je aandacht als fundamentele basis voor het beheersen van angst. Het illustreert ook hoe je dat zou moeten doen en waarom je dat vaak niet bereikt. Ten slotte geeft het sleutels om in korte tijd aan een stressvolle situatie te ontsnappen en je te verbinden met je leven.

Deel 2. Het losmaken van

Dit deel gaat over de negatieve gedachten en gevoelens die steeds terugkomen en je uit balans brengen in je stemming en algehele prestaties. Het leert je hoe je ze kunt herkennen en biedt een stap-voor-stap handleiding om je ervan los te maken.

Deel 3. Handelen naar je waarden

Je waarden definiëren het soort persoon dat je wilt zijn. Om angst te beheersen is het belangrijk om alles waarin je gelooft niet uit het oog te verliezen, wat in stressvolle situaties soms op de achtergrond raakt. De gids vertelt je hoe je je eigen waarden kunt identificeren en hoe je eraan kunt werken om daarmee in overeenstemming te zijn.

Deel 4. Aardig zijn

De gids benadrukt vriendelijkheid als kernwaarde. Dit hangt samen met mededogen en het vriendelijk behandelen van jezelf en anderen. Er worden enkele voorbeelden gegeven van situaties die leiden tot een gebrek aan vriendelijkheid en hoe die je stemming negatief beïnvloeden.

Deel 5. Ruimte maken

In dit deel wordt gesproken over het belang om alle dimensies van het leven ten volle te beleven. Stressvolle situaties zijn immers invasief en laten geen ruimte voor je om de werkelijkheid als geheel te ervaren. Je richt je uiteindelijk alleen op de waargenomen bedreiging. De gids adviseert hoe je dit kunt voorkomen.

Nadenkende vrouw
Bewegen en handelen naar onze waarden zijn strategieën die helpen om stress te beheersen.

Een grote bijdrage aan het leven

Naast de vijf onderdelen die al genoemd zijn in Doen wat ertoe doet in tijden van stress, staat er aan het eind van het boekje een samenvatting van alles en een aantal oefeningen om met stress om te gaan.

De auteurs raden aan een deel van de gids in je vrije tijd te lezen en de oefeningen minstens één dag te doen voordat je verder gaat. Een andere mogelijkheid is om eerst het hele boek te lezen en het dan deel voor deel uit te voeren.

Belangrijk is dat je niet alleen de gids leest, maar ook de praktische activiteiten uitvoert. Ze zijn bedoeld om je te helpen fundamentele vaardigheden te ontwikkelen voor het omgaan met stress. Zoals je ongetwijfeld weet, kun je je een vaardigheid niet eigen maken als je die niet oefent. Geef jezelf dus de kans om dit te doen door deze nuttige en informatieve gids te lezen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.