Vijf van de beste films om kinderen waarden bij te brengen

De bioscoop kan een echte hulp zijn bij het opvoeden van de kleinste leden van ons huishouden. We hebben een lijst samengesteld van vijf van de beste films om hen te leren over respect, eerlijkheid en verantwoordelijkheid.
Vijf van de beste films om kinderen waarden bij te brengen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 25 augustus, 2023

Vroegschoolse educatie is voor een groot deel gebaseerd op vermaak. We hebben inderdaad de neiging om aan de opvoeding en educatie van onze kleintjes te werken met spelletjes, verhalen, enz. Daarom zijn films met waarden uiterst belangrijk in deze vroege fase van het leven van onze kinderen.

In feite is het essentieel dat kinderen, vanaf een heel jonge leeftijd, de waarde van onder andere vriendschap, mededogen, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid en loyaliteit begrijpen en internaliseren.

Vijf van de beste films om kinderen waarden bij te brengen

Er is weinig dat de wereld van de cinema niet biedt. Hoewel veel films zich richten op louter vermaak, brengen andere films, naast het bezighouden van onze kinderen, ook interessante waarden over. Ze kunnen nuttig zijn voor ons als ouders en opvoeders om hen te helpen deze belangrijke principes te begrijpen en te aanvaarden.

Dus, als je kwaliteitstijd met je kleintjes wilt doorbrengen in een activiteit waar jullie allemaal van genieten, maak dan gebruik van deze films. Het maakt niet uit of je ze thuis of in de bioscoop bekijkt, je zult ze zeker nuttig vinden.

The Lion King

We kunnen nu allemaal genieten van twee versies van The Lion King. Zowel van het origineel uit de jaren ’90 in traditionele animatievorm en de nieuwe, ook geanimeerd, maar alsof hij in het echt is opgenomen.

Welke waarden leren kinderen echter van deze film? De belangrijkste, en de crux van het verhaal, is die van verantwoordelijkheid. Het verhaal vertelt namelijk de avonturen van de kleine leeuw, Simba, die geboren is om koning te worden.

Onderweg zien we hoe de kleine leeuw, door volwassen te worden, andere interessante waarden leert. Denk aan zaken zoals respect voor niet-gelijken, vriendschap en loyaliteit.

“Dapper zijn betekent niet dat je problemen zoekt. Wat het wel betekent is dat je volwassen genoeg bent om je angsten te begrijpen en ze te overwinnen.”

-Mufasa, The Lion King-

Shrek

Ben je verbaasd dat deze film op onze lijst staat? Dat zou je niet moeten zijn, want voorbij de lach en de excentriciteiten van deze beroemde groene ogre, liggen interessante waarden die de sage verrijken.

Onder de vele waarden die in de film worden uitgebeeld, zoals vriendschap, is degene die eruit springt integriteit. Kinderen zien personages die trouw zijn aan de principes waarin ze geloven, ook al betekent het volgen van dit pad vaak het betalen van een prijs.

Pinokkio

Je kunt het beste de Disney-versie van dit verhaal bekijken, want het origineel is veel wreder. De Hollywoodfabriek maakte het zoeter en bracht er de waarde van eerlijkheid in.

Het is mooi om te zien hoe de houten jongenshoofdpersoon samen met zijn bondgenoten, de Blauwe Fee en Jiminy Cricket, ontdekt dat het niet vertellen van de waarheid en niet eerlijk zijn negatieve gevolgen hebben. Dit zowel voor hemzelf als voor de mensen om hem heen.

We kunnen deze film gebruiken om kinderen te laten zien dat oprechtheid de moeite waard is, ook al lijkt dat op korte termijn niet altijd het geval te zijn.

ParaNorman

Deze film werd genomineerd voor een Oscar, ondanks dat hij niet bijzonder bekend is. De waarde die er het meest in gedemonstreerd wordt is die van tolerantie.

De film vertelt het verhaal van Norman, een jongen die met de doden praat. Maar de plot is een excuus om de hoofdpersoon beter te leren kennen, een jongen die zich een buitenbeentje voelt vanwege zijn speciale gaven. Naarmate het verhaal vordert, leren de mensen om hem heen dat oordelen over mensen niet acceptabel is en begrijpen ze de noodzaak om toleranter te zijn.

Toy Story

Je zou elk van de vier films van Toy Story kunnen kiezen, de beroemde creatie van Disney Pixar. Wij hebben echter gekozen voor de eerste, die interessanter is als het gaat om waarden.

Voor het geval je het verhaal niet kent, het verhaalt de avonturen van een groep speelgoed. Elk van hen die op een bepaald moment de favoriet was van Andy, hun eigenaar. Samen vormen ze een groep waarin ze elkaar allemaal steunen.

Welke waarden liggen ten grondslag aan deze animatiefilm? In feite zijn er verschillende, waarvan de belangrijkste die van de loyaliteit is. Naast vriendschap zien we dat de speeltjes trouw zijn aan elkaar, elkaar respecteren om wie ze zijn.

Met een van deze vijf films kun je je met je gezin vermaken zonder zelfs maar je huis te verlaten, terwijl je tegelijkertijd geniet van de magie van de bioscoop.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.