Vier eigenschappen van echte vriendschappen

Je echte vriendschappen zijn geweldig omdat ze het beste bij beide vrienden naar boven halen. Lees hier wat hen kenmerkt.
Vier eigenschappen van echte vriendschappen

Laatste update: 25 februari, 2022

Je echte vriendschappen zijn sterke en eeuwige pijlers in je leven. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze je levenspartners zijn. Het is inderdaad bekend dat echte vrienden veel verder gaan dan eenvoudige hulp als je in nood bent.

Deze hypothese is niet alleen een onderdeel van populaire wijsheid. Er is zelfs onderzoek dat bevestigt dat brede en solide sociale steun je levensverwachting verlengt.

Maar wat onderscheidt een echte vriendschappen van de relaties die je hebt met kennissen? Welke emotionele eigenschappen bezit een vriend om hem zo uniek te maken en jou te motiveren om hem de positie van ‘beste vriend’ of ‘soulmate’ in je hart toe te kennen?

Volgens Robert Rowney, een psychiater en directeur van de afdeling stemmingsstoornissen van de Cleveland Clinic (VS), zijn er bepaalde gewoonten die echte vrienden onderscheiden van degenen die dat niet zijn.

“Vriendschap is een enkele ziel die in twee lichamen woont.”

Aristoteles

Vriendinnen aan de koffie

Vervolgens lichten we vier kwaliteiten toe om je te helpen een echte vriend te onderscheiden van een collega of kennis.

Aan deze vier eigenschappen van echte vriendschappen moeten we er nog één toevoegen. Dat is het vermogen en het vertrouwen om de waarheid te vertellen of de realiteit onder ogen te zien, zelfs als dit in het begin pijn doet of onaangenaam is.

Vier eigenschappen die echte vriendschappen onderscheiden van andere relaties

1. Ze motiveren je om meer aspecten van jezelf te accepteren

Als mens heb je de neiging om extreem zelfkritisch te zijn. Dit kan ertoe leiden dat je negatieve gedachten over jezelf hebt.

Psychiater Rowney wijst erop dat een echte vriend je opvrolijkt als je te negatief bent en stelt dat “mensen zich beter voelen als ze omringd zijn door mensen die dicht bij hen staan, die hen steun en aanmoediging geven wanneer ze dat nodig hebben.”

Je beste vrienden zullen degenen zijn die het oneens zijn als ze merken dat je te streng voor jezelf bent. “Echte vrienden vergroten van nature je zelfvertrouwen,” zegt Rowney, “En op zijn beurt kan het helpen van een goede vriend (op deze manier) je ook helpen om je beter te voelen over jezelf.”

2. Ze vertellen je wanneer je het mis hebt

Ze zijn zelfverzekerd genoeg om duidelijk te maken dat ze het beste voor je willen. Met andere woorden, ze laten je weten wanneer je een fout maakt. Je bent inderdaad niet perfect en je vrienden zijn zich bewust van je fouten, en ze delen ze met je zodat je ervan kunt leren.

Ze kunnen zowel aangeven wat je goed doet als wat je nog beter moet doen. Bovendien kunnen zij je in beide gevallen de ondersteuning bieden die je nodig hebt.

Vriendinnen die elkaar emotionele steun geven

Subtiliteit definieert een persoon die echt speciaal is in je leven en een belangrijke rol speelt. ‘Als het een oppervlakkige of een nieuwe vriend is, zullen ze niets zeggen dat onaangenaam kan zijn.

Maar als het een echte vriend is – iemand die je echt vertrouwt – dan weten ze dat ze je precies kunnen vertellen wat ze in hun hoofd hebben,” zegt Rowney. Hij stelt ook dat “mensen die open en eerlijk zijn enkele van de belangrijkste vrienden zijn die je kunt hebben.”

3. Je kunt rekenen op hun hulp en ondersteuning

Een van de verbazingwekkende eigenschappen van een beste vriend is dat ze graag hun eeuwige bezorgdheid en zorg voor je delen. “Een echte vriend blijft in het moment aanwezig door aandacht te schenken aan jouw behoeften en die van hen,” zegt Rowney.

Als je wilt controleren of een van je vrienden op deze manier op je let, kijk dan of ze hun mobiele telefoon gebruiken of het zwijgen opleggen als je samen bent. Uit een in 2012 in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een mobiele telefoon je kan afleiden als je bij iemand bent. Je beste vriend zou dat niet laten gebeuren.

De hulp en steun die in een vriendschap wordt getoond en geboden, is zo groot dat ze zelfs je empathie opwekken. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Virginia (Verenigde Staten – Engelse link).

Deze onderzoekers ontdekten dat de hersenactiviteit van een persoon wanneer ze zich in een bedreigende of gevaarlijke situatie bevinden, praktisch hetzelfde is als wanneer hun vriend in gevaar is.

Met andere woorden, het vermogen om jezelf in andermans plaats te verplaatsen wordt zodanig geaccentueerd dat je een neuronale activering hebt die equivalent is aan die van je vrienden. Verbazingwekkend, niet?

“Mensen die goed kunnen luisteren, valideren de gevoelens van andere mensen. Ze laten hen zien dat wat ze zeggen logisch is en de moeite waard is.”

-HuffPost Healthy Living-

4. Ze luisteren met hun hart naar je

De meeste mensen kunnen het niet helpen, maar veranderen het onderwerp om over zichzelf te praten als ze met iemand anders praten. Gesprekken met echte vrienden zijn echter geen monologen of monologen. Zo bouw je geen echte vriendschap op.

Vrienden praten over echte vriendschap

Als je een open dialoog met iemand kunt onderhouden, is de kans groter dat je relatie sterker wordt. Paul Sacco, Ph.D, een assistent-professor aan de University of Maryland School of Social Work (VS), zegt dat de sleutel tot een evenwichtig gesprek tussen twee mensen het actief aandacht schenken aan wat de andere persoon zegt, is. Wellicht ook interessant voor jou

Wat betekent het als je over je vrienden droomt?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat betekent het als je over je vrienden droomt?

Als je over je vrienden droomt en je afvraagt wat het betekent, onderzoek je waarschijnlijk je eigen geest via je sociale relaties.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.