Hoe je in een goede stemming wakker wordt

Als je er je zinnen op zet, kun je in een beter humeur wakker worden. In feite zijn je eerste wakkere momenten uiterst belangrijk, omdat ze meestal de rest van je dag in belangrijke mate bepalen.
Hoe je in een goede stemming wakker wordt
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 17 november, 2022

Met een goede stemming wakker worden is het beste uitgangspunt voor een prettige dag. In feite drukt dat eerste moment van de ochtend zijn stempel op de houding die je in de volgende uren aanneemt. Daarom betekent een positieve houding dat je een helderder geest hebt, betere beslissingen neemt, en dat alles gewoon zal stromen.

Als we het hebben over opstaan in een goede stemming, bedoelen we echter niet dat je moet gaan zingen en dansen zodra je ‘s morgens je ogen opent. Het gaat er meer om dat je de dag begint in een evenwichtige gemoedstoestand. Zelfs als je een moeilijke tijd doormaakt, als je aan je houding werkt, zal het beter gaan.

Wat we hier voorstellen is een reeks basisacties zodat je met een goede stemming wakker kunt worden. Hoe moeilijk je dag ook is, als je hem begint met het in evenwicht brengen en concentreren van je vitale energie (Spaanse link), heb je meer gereedschap om hem aan te kunnen.

Elke ochtend worden we opnieuw geboren. Wat we vandaag doen is het belangrijkst .

Boeddha

Vrouw wordt wakker
Plannen voor de volgende dag vermindert stress.

Hoe je met een goede stemming wakker wordt

Je kunt vandaag al beginnen met de voorbereidingen om morgen in een goede stemming wakker te worden. Meer bepaald ongeveer drie tot vier uur voordat je naar bed gaat. Dat is de ideale tijd om bepaalde handelingen te verrichten die je wakker worden vergemakkelijken. Het gaat erom voor jezelf te zorgen.

Eerst moet je een basisplan van activiteiten voor morgen maken of herzien. Het hebben van een mentaal plan van wat je gaat doen vermindert stress. Ook het feit dat je bepaalde beslissingen al genomen hebt, maakt je ochtend gemakkelijker. Bijgevolg kunnen je neuronen geleidelijk wakker worden.

Als je morgen een aantal complexe of zorgelijke activiteiten te doen hebt, probeer ze dan op te splitsen in kleinere acties. Dit is een manier om een eenvoudige en haalbare koers uit te zetten. Daarnaast kun je ook profiteren van kleine tussentijdse versterkingen. Als je eenmaal je plan klaar hebt, is het volgende wat je moet voorbereiden. Bijvoorbeeld de kleding die je wilt dragen.

Je kunt van je anticipatie-oefening ook een routine maken. Die hoeft niet bijzonder lang te zijn. Sterker nog, als hij langer duurt dan 20 minuten is dat waarschijnlijk omdat je niet alleen bezig bent met de voorbereiding, maar ook met iets dat je tot morgen zou kunnen laten liggen. Kies wat je het leukst vindt: een wandeling, wat gym, dansen, of welke activiteit dan ook die fysieke inspanning vereist.

Goed slapen

Om ervoor te zorgen dat je goed slaapt, moet je ongeveer drie tot vier uur voor het slapen gaan beginnen met de voorbereiding. Niet alleen helpt dat je mentaal voor te bereiden op morgen, maar het maakt ook je pad vrij van obstakels, zodat je goed kunt rusten. In feite is voldoende slaap krijgen de sleutel tot wakker worden in een goede stemming.

Zorg ervoor dat je avondeten licht is en dat je het ritme van je activiteit tot het slapen gaan verlaagt. Zorg er ook voor dat je slaapkamer geschikt is voor rust. Er moet weinig licht zijn, weinig lawaai, en geen elektrische apparaten in de buurt. Dit is essentieel als je goed wilt slapen.

Probeer je een beeld voor te stellen van iets of iemand die je inspireert en kalmeert. Het is echt positief om te slapen met dat ontspannende beeld naast je en het te zien als je wakker wordt. Onthoud dat je bed bedoeld is om in te slapen. Eet, lees of kijk niet op je mobieltje als je daar ligt. Probeer ook op dezelfde tijd wakker te worden, ongeacht hoe lang je geslapen hebt.

Slapende vrouw
Een bedtijdroutine waarin gewoonten en houdingen aanwezig zijn die de slaaphygiëne bevorderen, is de sleutel tot gelukkig ontwaken.

Een nieuwe dag beginnen

Als het je gelukt is om goed te slapen, ben je al voor 80 procent op weg om gelukkig wakker te worden. Je weet dat je voldoende rust hebt gehad als je je bij het ontwaken niet te moe voelt. Dit moment van ontwaken is het meest geschikt om een klein ritueel uit te voeren. Zeg dus dankjewel, voor je leven, voor een nieuwe dag, en voor alle goede dingen in je bestaan.

Door wat basisstretches te doen voordat je onder de douche springt, verbeter je je humeur. Neem, terwijl je dit doet, mentaal je plannen voor de komende dag door. Neem ook een ontspannen ontbijt.

Idealiter moet je ‘s morgens voldoende tijd uittrekken, zodat je je niet hoeft te gaan haasten. Maak, indien mogelijk, een korte wandeling voor je werk of waar je ook heen moet. Bewegen activeert je.

Vergeet niet dat je gedurende de dag met bepaalde moeilijkheden te maken kunt krijgen. Als dat gebeurt, haal dan even adem voordat je handelt. Als het je gelukt is om met een goede stemming wakker te worden, zullen de dingen zoveel gemakkelijker lijken. Wellicht ook interessant voor jou

Technieken voor het monitoren van de stemming
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Technieken voor het monitoren van de stemming

Technieken voor het monitoren van je stemming kunnen je helpen begrijpen waarom je je op een bepaalde manier voelt. Lees hier meer!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Calzada, A. R. Y. Higiene del sueño.
  • Mota, M., Duque, G., & Salazar, C. (1998). Energia vital I. Gac. homeop. Caracas, 4-11.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.