Het verband tussen schermgebruik en intense emoties

Wat zijn de effecten van onze hyperverbonden samenleving? Wat is het verband tussen schermgebruik en intense emoties? En, hoe verandert het gedrag van adolescenten voor schermen? In dit artikel leggen we uit.
Het verband tussen schermgebruik en intense emoties
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 01 juni, 2023

We leven in een hyperverbonden samenleving en een groot deel van onze sociale interacties vindt plaats via schermen. In juli 2022 onderzocht een studie (Spaanse link) de relatie tussen schermgebruik en intense emoties. Meer dan de helft van de deelnemers verklaarde dat schermen hen een gelukkiger gevoel gaven. Maar wat ligt er achter de relatie tussen schermen en intense emoties?

Deze studie werd uitgevoerd door epantallados.com en GAD3, met steun van Por un Uso Love de Tecnología. Ook de Europese Commissie deed mee. Ze onderzochten de impact van schermen voor en na de COVID-19 pandemie op adolescenten en hun ouders. De resultaten waren als volgt:

Gezin allemaal bezig met hun mobieltjes
Het gebruik van schermen vermindert gesprekken.
  • Een op de vier jongeren heeft concentratieproblemen door veel schermgebruik.
  • Drie op de tien praten minder met hun ouders.
  • 23 procent is het ermee eens dat ze minder geduld hebben.
  • 22 procent heeft zijn belangstelling voor alles verloren.
  • 18 procent stelt dat de schermen hun vermogen tot inspanning hebben verminderd.
  • 26 procent heeft meer slaapproblemen ervaren.
  • 13 procent voelt zich verdrietiger. Bovendien weten ze niet waarom.

De mobiele telefoon is nog steeds het meest gebruikte digitale apparaat in huis. In feite gebruiken twee van de drie adolescenten (68 procent) hun mobiele telefoon meer dan voor het begin van de pandemie, slechts vier procent meer dan hun ouders (64 procent)”.

-Algemene Raad voor Psychologie van Spanje-

In totaal namen 824 mensen deel aan dit onderzoek. De deelnemers waren ouders en hun adolescente kinderen tussen 14 en 17 jaar.

Geconfronteerd met de mogelijkheid om van hun mobieltje verstoken te zijn, zeggen drie van de tien adolescenten dat ze twee volle dagen zonder mobieltje nerveus zouden worden; een op de vier minderjarigen geeft aan dat ze zonder mobieltje niet zouden weten wat ze moeten doen; en 21 procent van de adolescenten denkt dat ze zich eenzaam zouden voelen.”

-GAD3-

Tiener in bed met mobiel
17 procent van de adolescenten bevestigt dat, sinds ze schermen gebruiken, hun slaap is verslechterd.

Verminderde emotionele gezondheid door veelvuldig schermgebruik

Dit onderzoek bevestigt dat veelvuldig schermgebruik de emotionele gezondheid en het gedrag van adolescenten rechtstreeks beïnvloedt. De effecten zijn als volgt:

Gebrek aan concentratievermogen

Een op de vier jongeren (28 procent) erkent dat ze zich moeilijker kunnen concentreren door veelvuldig schermgebruik. Bijna hetzelfde deel van de ouders is het eens met deze perceptie: (27 procent).

Gebrek aan vermogen tot converseren

Bijna drie van de tien minderjarigen (28 procent) geven toe dat ze, sinds ze schermen gebruiken, minder met hun ouders praten. Bovendien denkt 22 procent van de ouders dat ze minder met hun kinderen praten.

Gebrek aan geduld

Google heeft minder dan een seconde nodig om ons te vertellen wat we willen weten. Dit leert adolescenten dat ze alles kunnen leren, nu meteen. Dienovereenkomstig bevestigt 23 procent dat ze minder geduld hebben sinds ze schermen gebruiken. Dit cijfer stijgt tot 28 procent in het geval van de perceptie van hun ouders.

Een gebrek aan belangstelling voor andere dingen

Beeldschermen veroorzaken bij 22 procent van de minderjarigen een gebrek aan belangstelling voor andere dingen. Videospelletjes, tv-series en sociale media worden voor hen een toevluchtsoord. In feite beweert 28 procent van de ouders dat hun kinderen hun belangstelling voor dingen hebben verloren.

Gebrek aan wilskracht

Op eisen uit het echte leven wordt niet zo snel gereageerd als op Google. Dus waarom zouden ze zelfs maar proberen die berg te beklimmen of over die balk te springen? Het schijnt dat 20 procent van de adolescenten erkent dat schermen hun vermogen tot inspanning niet stimuleren.

Verstoorde slaap

26 procent van de tieners zegt dat ze moeilijker slapen, en ze geven toe dat schermen een rol spelen. De activering die ze in de hersenen opwekken voor het slapengaan is namelijk niet bevorderlijk voor de slaap. Dat komt omdat de suprachiasmatische kern niet in staat is zoveel melatonine te produceren als ze nodig hebben om te slapen. Het resultaat: slapeloosheid.

Verandering van karakter

Slaap is belangrijk voor zowel volwassenen als adolescenten. Als gevolg daarvan kan een slechte nachtrust zich vertalen in veranderingen in karakter en gedrag. Zoals je weet is boos worden over dingen die zulke emoties niet zouden moeten opwekken veel waarschijnlijker als je slaperig bent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat slaapgebrek tieners prikkelbaarder maakt.

Gevoelens van onbehagen

13 procent van de adolescenten beweert dat ze minder goed zijn in het beheersen van hun negatief gestemde emoties, vooral frustratie, door veel schermgebruik.

“Beeldschermen zijn een bron van intense emoties voor adolescenten. Meer dan de helft bevestigt dat de schermen hen veel helpen om gelukkig te zijn. Voor 48 procent helpen ze hen te ontsnappen aan hun dagelijkse realiteit. Voor 43 procent veroorzaken ze een achtbaan van emoties.”

Algemene Raad voor Psychologie van Spanje-

Als gevolg van het resultaat van deze studie benadrukken de auteurs de noodzaak om te werken aan en te leren aan adolescenten strategieën om effectief om te gaan met het beheer van hun emoties. Daarnaast moeten ze hulpmiddelen aangereikt krijgen zodat gevoelens van veiligheid in hen groeien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Empantallados y GAD3 (2021). “El impacto de las pantallas en la vida familiar. Familias y adolescentes tras el confinamiento: nuevos retos educativos y oportunidades”.
  • Lara Álcantara, G. E. (2021). Exposición de infantes a pantallas. Disminuir u orientar.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.