Het Tinder-effect: de psychologische effecten van het moderne daten

Gebruik je meestal dating-apps? Voel je je gestrest door dates die altijd tegenvallen? Denk je dat je nooit een partner zult vinden door ze te gebruiken? De afgelopen jaren zien we een nieuw fenomeen dat de moeite waard is om over na te denken.
Het Tinder-effect: de psychologische effecten van het moderne daten
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 april, 2023

Gebruik je of heb je ooit een dating app gebruikt om een partner te vinden? Het is momenteel meer een uitdaging om iemand te vinden die niet een van deze middelen heeft gebruikt die al meer dan tien jaar bestaan. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar liefde, een onenightstand, of gewoon om het gewicht van eenzaamheid of verdriet over een recente breuk te verlichten.

Er kunnen inderdaad meerdere redenen zijn om je aan te melden bij deze apps. Het effect op je hersenen is echter altijd hetzelfde. In het begin is er een bruisend gevoel van motivatie, nieuwsgierigheid en zelfs verslaving gecombineerd. Je kunt urenlang profielen bekijken en er zijn weinig dingen spannender dan het vinden van een match.

Aan de andere kant kunnen apps als Tinder ook leiden tot uitputting en zelfs verveling. Dat komt omdat veel mensen zich overweldigd voelen door zoveel opties en gestrest raken door frequente teleurstellingen. In feite zouden we kunnen zeggen dat, terwijl het tegenwoordig gemakkelijker dan ooit is om een partner te vinden, het veel moeilijker is om liefde te vinden.

Hoewel het waar is dat veel stellen elkaar ontmoeten en een solide relatie krijgen dankzij dating apps, zijn er ook velen die deze middelen uiteindelijk vermijden omdat ze ervaringen als ghosting hebben meegemaakt.

Triest stel
Nu hebben we meer dates dan ooit, maar ook meer teleurstellingen.

Het Tinder-effect

Het Tinder-effect beweert dat, hoewel onze seksueel-affectieve behoeften niet zijn veranderd, de manier waarop we flirten dat wel is. Bovendien zijn deze nieuwe technologische mechanismen niet altijd bevredigend. Hoewel het waar is dat veel mensen hun huidige partners hebben gevonden dankzij deze middelen, kunnen we niet voorbijgaan aan het psychosociale verschijnsel dat ze veroorzaken.

Uit onderzoek(Engelse link) van de Universiteit van Sydney (Australië) blijkt dat deze technologische hulpmiddelen onze psychologische nood vergroten. Meer bepaald die welke het schuifmechanisme gebruiken zoals Tinder (als je iemand leuk vindt schuif je naar rechts en naar links als je dat niet doet).

De antropologe en biologe, Helen Fisher, is ook Match-consultant. Zij beweert dat mensen steeds meer overweldigd en gestrest raken van dit soort dates. Het schijnt dat terwijl ongeveer 12 procent erin slaagt relaties te consolideren, anderen die datingapps gebruiken, na maanden of zelfs jaren het gevoel hebben dat ze hun tijd hebben verspild.

Hoewel dating apps een gebied van het leven proberen te vergemakkelijken dat, traditioneel, enigszins complex is (het zoeken naar een partner of seks), hebben veel mensen het gevoel dat deze middelen meer stress genereren dan voordelen.

Apps die alleen proberen het beloningssysteem van de hersenen te activeren

Niemand kan ontkennen dat deze innovatieve middelen de destigmatisering van seksualiteit hebben bevorderd. Bovendien stellen ze degenen die zich aanmelden in staat nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en mogelijk echte liefde te vinden. Het Tinder-effect suggereert echter dat deze apps een enorme invloedhebben op de hersenen (Engelse link).

Onze geest zoekt onbewust naar aantrekkelijke gezichten en lichamen. We wachten op matches (degenen die, net als wij, naar rechts swipen op onze profielen). We hunkeren naar nieuwe meldingen en fantaseren over toekomstige afspraakjes. In feite veroorzaakt Tinder hyperactiviteit in het beloningsverwerkingsgebied van de hersenen.

Hoewel het ervaren van een dopamine-rush niet slecht is, is het verwachten dat we er voortdurend een voelen dat wel. Het maakt ons verslaafd terwijl we wachten op nieuwe meldingen of om contact te maken met potentiële partners.

Moe van teleurstellingen en ghosting

Het Tinder-effect beweert dat steeds meer gebruikers zich uitgeput voelen door zoveel teleurstellende ontmoetingen. Inderdaad leidt bijna 50 procent van de matches niet eens tot berichten om af te spreken. Dit kan teleurstellend zijn. Dat gezegd hebbende, hebben gebruikers de neiging meer gestrest te raken door mislukte dates en ghosting ervaringen (mensen die verdwijnen zonder iets te zeggen).

Gebruikers zien als profielen en niet als mensen

In feite is de liefde in het tijdperk van Tinder gegamificeerd. Met andere woorden, het zoeken naar toekomstige partners is veranderd in een technologisch spel. Af en toe ontmenselijkt dit het proces tot het punt dat het verandert in teleurstellende marketing. Als gevolg daarvan betekent het aanmelden voor een dating app dat je een profiel wordt en niet zozeer een persoon.

Hierdoor verliezen we vaak de processen en dimensies die alleen in face-to-face interacties voorkomen. Bovendien kunnen we soms mensen afwijzen die een goede match zouden zijn, alleen omdat hun profielfoto’s ons niet aanspreken.

Aan de andere kant beweert het Tinder-effect dat deze apps het idee voeden dat vroeg of laat de ideale persoon zal verschijnen of dat er altijd iemand beter zal zijn. De noodzaak om te blijven zoeken plaatst het individu in een stressvolle positie, overladen met keuzes.

Vaak kunnen de algoritmen van Tinder ervoor zorgen dat het matchen niet lukt.

Vrouw op Tinder

Strategieën om het gebruik van datingapps te verbeteren

Hoe stressvol en teleurstellend datingapps ook zijn, het is niet gemakkelijk om te stoppen met het gebruik ervan. Inderdaad, niet iedereen trekt de stoute schoenen aan en verwijdert zijn profiel. Ze doen het niet omdat er altijd die buitenkans is dat de volgende date ‘de ware’ blijkt te zijn.

Men zou ook kunnen suggereren dat we de liefde moeten zoeken in het fysieke universum en niet zozeer in het digitale. Het is echter moeilijk om dat te doen als we onze dagen online doorbrengen of naar de schermen van onze mobiele telefoons kijken.

Dus, als het Tinder-effect beweert dat er op een gegeven moment teleurstelling komt, hoe kan die dan worden voorkomen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we deze middelen goed gebruiken? Hier zijn enkele tips als je deze negatieve effecten wilt vermijden:

Hoe je Tinder kunt gebruiken zonder last te krijgen van bijwerkingen

Geloof het of niet, je hersenen zijn niet voorbereid op zoveel seksueel getinte opties. Twintig dates per maand kan voor iedereen te veel zijn. Uren doorbrengen met het bekijken van profielen kan net zo overdreven zijn. Daarom zal je geestelijke gezondheid het op prijs stellen als je de tijd die je aan deze app besteedt en het aantal dates dat je regelt vermindert.

  • Breng na een slechte date of een teleurstelling een tijdje door zonder de app te openen. Val niet in een rebound relatie in een poging iemand te vinden die je helpt je slechte ervaring te vergeten. Het beste is om een paar weken voorbij te laten gaan, af te spreken met je vrienden, en deze apps aan de kant te zetten.
  • Pas op voor vooroordelen en overdreven eisen. Natuurlijk word je aangetrokken tot de meest aantrekkelijke profielen. Maar, raak niet geobsedeerd door het zoeken naar de perfecte persoon. Zoek echte mensen die, buiten hun uiterlijk, je kunnen geven wat je het meest nodig hebt. Liefde, respect, medeplichtigheid en goede tijden.

Tenslotte zijn deze apps die proberen onze seksueel-affectieve behoeften te bevredigen hier om te blijven. Weten hoe je ze moet aanpassen en vooral goed gebruiken om je geestelijke gezondheid te waarborgen, is de sleutel. Zorg ervoor dat je ze correct gebruikt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Barrada JR, Castro Á. Tinder Users: Sociodemographic, Psychological, and Psychosexual Characteristics. Int J Environ Res Public Health. 2020 Oct 31;17(21):8047. doi: 10.3390/ijerph17218047. PMID: 33142900; PMCID: PMC7662763.
  • Erevik EK, Kristensen JH, Torsheim T, Vedaa Ø, Pallesen S. Tinder Use and Romantic Relationship Formations: A Large-Scale Longitudinal Study. Front Psychol. 2020 Aug 14;11:1757. doi: 10.3389/fpsyg.2020.01757. PMID: 32922327; PMCID: PMC7456855.
  • Rochat L, Bianchi-Demicheli F, Aboujaoude E, Khazaal Y. The psychology of “swiping”: A cluster analysis of the mobile dating app Tinder. J Behav Addict. 2019 Dec 1;8(4):804-813. doi: 10.1556/2006.8.2019.58. Epub 2019 Oct 30. PMID: 31663372; PMCID: PMC7044584.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.