Het merkwaardige verband tussen creativiteit en schizotypie

Wat is schizotypie? Hoe staat het in verband met wanen? En hoe zit het met spirituele ervaringen of creativiteit? Ontdek het hier.
Het merkwaardige verband tussen creativiteit en schizotypie
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 07 april, 2023

Onderzoek heeft verschillende factoren in verband gebracht met creativiteit en een daarvan is schizotypie. Paradoxaal genoeg werd het beschouwd als een morbide, pathologische en zelfs duistere persoonlijkheidstrek. Tegenwoordig is echter bekend dat personen die deze eigenschap vertonen creatiever zijn dan de rest van ons.

Er zijn twee soorten schizotypie. Ten eerste is er kwaadaardige schizotypie. Bij dit type is er een verhoogd risico op psychotische stoornissen. Volgens Amparo Belloch (2020) komt het door cognitieve overinclusie. Dit verwijst naar de desorganisatie van het denken en de onmogelijkheid om van sociale bijeenkomsten te genieten.

Ten tweede is er positieve schizotypie. Dit type houdt verband met creativiteit en ook andere mentale processen. Bijvoorbeeld een verhoogde waarneming van paranormale ervaringen (Spaanse link) (Parra, 2015).

Deze individuen zijn in staat om hun ongewone waarnemingen te beheren en er adaptief mee om te gaan. Bovendien kunnen ze die transformeren en sublimeren in artistieke en wetenschappelijk-technische creaties.

“Creativiteit is intelligentie die plezier heeft.”

Albert Einstein

.

Man kijkt naar zijn kwasten

Schizotypie

Voor Claridge (Belloch, 2020) kenmerkt deze eigenschap (Spaanse link) individuen die in staat zijn ongewone levenservaringen vast te leggen. Hun gedachten worden gekenmerkt door desorganisatie. In feite zijn het zowel non-conformistische als impulsieve mensen.

Schizotypie mist op zichzelf de potentie om een individu een psychose te laten ontwikkelen. Hoewel het de geestelijke gezondheid kan aantasten en uithollen, is het vriendelijkste en meest welwillende deel ervan intens verbonden met creativiteit. Als gevolg daarvan is goedaardige schizotypie in verband gebracht met artistieke, creatieve en wetenschappelijke vaardigheden (Belloch, 2020).

Afhankelijk van hoe deze eigenschap het dagelijks leven van het individu beïnvloedt, kan schizotypie zowel gunstig als schadelijk zijn. Aan de positieve kant is het een vorm van adaptief functioneren die grenst aan een psychose, zonder dat het daadwerkelijk de stoornis oproept.

“Genialiteit… betekent weinig meer dan het vermogen om op een onhabituele manier waar te nemen.”

William James

Het verband tussen creativiteit en schizotypie

Een aspect waar rekening mee gehouden moet worden is anhedonie. Deze term verwijst naar een verminderd vermogen om te genieten van de dingen die plezier geven in het dagelijks leven van mensen.

Als onderdeel van schizotypie is anhedonie een element dat het verschil maakt. Het wijst op een potentieel risico op uitholling van de geestelijke gezondheid. Degenen met positieve schizotypie ervaren het niet (Parra, 2015).

Anhedonie is de component of factor die gezonde en creatieve individuen mogelijk kan onderscheiden van degenen met een psychose. Mensen die hoog scoren op schizotypie en laag op anhedonie zijn namelijk in staat deze factor van hun karakter gezond te kanaliseren door innovatie. Dit betekent dan ook dat ze creatiever zijn.

“Anhedonie bleek, op basis van een steekproef van creatieve kunstenaars en dichters, negatief gecorreleerd met creativiteit.”

-Alejandro Parra-

Spirituele ervaringen

Naast de afwezigheid van anhedonie is er nog een ander verband tussen schizotypie en creativiteit. Dit is de perceptie van spirituele ervaringen.

Dit soort percepties omvatten “zich transcendent voelen,” het idee van het “kosmische wezen,” de ervaring van “opgaan in de oceaan,” het “zich op zijn gemak voelen bij het mystieke,” de “waarneming van bovennatuurlijke gebeurtenissen,” en uiteindelijk, het gevoel in contact te staan met “iets hogers.”

De ervaring die het meest verbonden is met schizotypie is die vanzich vergezeld weten door een spirituele entiteit” (Parra, 2012). Deze overtuigingen, gedachten en ervaringen zijn echter vrij zeldzaam. Wetenschappelijk bewijs geeft namelijk aan dat ze meestal positief zijn voor de geestelijke gezondheid van mensen.

“Deze ervaringen zijn typisch zeldzaam, emotioneel positief en diep betekenisvol voor het individu.”

-Alejandro Parra-

Woman with light in her mind

Wat is het verband tussen deze ervaringen en creativiteit?

Het antwoord op deze vraag is te vinden in de gevolgen van het op deze manier waarnemen van de wereld. Deze personen voelen zich namelijk meestal vriendelijker, wijzer en nederiger dan de rest van de bevolking. Deze verschillen zouden ook verband kunnen houden met creativiteit.

“Er is gesuggereerd dat de ware relatie ligt tussen schizotypische persoonlijkheid en creativiteit, waarbij schizotypie wordt begrepen als een continuüm tussen normaliteit en schizofrenie.”

-Patricia Mora-

Er is gesuggereerd dat schizotypie een voordeel zou kunnen zijn in adaptief opzicht. Positieve schizotypie zou inderdaad kunnen worden opgevat als een idiosyncratische geloofsorganisatie die bescherming biedt tegen vreemde waarnemingen. Individuen kunnen deze percepties gebruiken om prachtige poëtische, literaire of muzikale werken voort te brengen.

Jarenlang hebben mensen geprobeerd geestesziekten te koppelen aan creativiteit door pejoratieve uitspraken als “Alleen krankzinnigen zijn in staat tot grote werken.” Maar, zoals je kunt zien, is het de unieke component van schizotypie die achter sommige van de mooiste creaties blijkt te zitten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Belloch, A. (2023). Manual de psicopatología, vol II.
  • Garnica, P. M., Jiménez, M. J. C., & Quirós, F. C. CREATIVIDAD Y ESQUIZOFRENIA.
  • Parra, A. (2015). Marco referencial de las creencias y experiencias paranormales y su relación con la esquizotipia positiva/negativa. Persona, (18), 123-135.
  • Parra, A. (2012). Experiencias perceptuales inusuales, experiencias anómalo/paranormales y propensión a la esquizotipia. Universitas Psychologica, 11(1), 269-278.
  • Claridge, G. E. (1997). Schizotypy: Implications for illness and health. Oxford University Press.
  • Claridge, G. (1999). Esquizotipia: teoría y medición. Rev. argent. clín. psicol, 35-51.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.