Het Köhler-effect

Teamwork heeft bij uitstek een symmetrisch karakter. Wanneer sommige leden echter parasiteren op het werk van anderen, worden vaak mechanismen ingesteld om de motivatie op peil te houden om een groepstaak af te maken.
Het Köhler-effect
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 11 maart, 2023

Heb je ooit in een groep gewerkt? Zo ja, dan kun je je misschien enkele situaties herinneren waarin je je zeer gemotiveerd voelde en andere waarin je je uitgeput voelde. In feite gebruik je als mens twee strategieën om je motivatie te vergroten als je in een groep werkt. Je probeert sociaal te compenseren en je maakt gebruik van het Köhler-effect.

In groepen zijn er soms leden die parasiteren. Dit betekent dat de totale werkdruk uiteindelijk ongelijk kan worden, wat de individuele motivatie aantast. Het eindresultaat is kwaliteitsverlies. Tot op zekere hoogte kan dit ook worden toegepast op menselijke groepen als geheel, op werkniveau, maar ook in gezinnen en vriendschappen.

“Het free rider probleem treedt op wanneer een van de leden van de groep zich minder inspant omdat hij/zij zijn/haar bijdrage als overbodig beschouwt.”

-Fernando Molero-

Groep collega's
Wanneer de prestaties worden verhoogd uit angst de groep te schaden, treedt het Köhler effect op.

Hoe het verlies van motivatie te voorkomen

Groepstaken zijn de som van de bijdragen die elk lid individueel levert. Een voorbeeld op de werkplek is te zien in een autoproductieketen: een auto die klaar is om verkocht te worden is het resultaat van meerdere individuele bijdragen.

We kunnen het ook toepassen op de gezinsomgeving (Spaanse link). Een gezin is een groep waarin elk lid een rol vervult. Een voorbeeld van parasitisme in een gezin is een man die geen huishoudelijke taken doet, zodat zijn vrouw voor alles zorgt. Het gevolg kan zijn dat het welzijn van de vrouw afneemt en de kwaliteit van de echtelijke relatie vermindert.

“Teamwork is het geheim waardoor gewone mensen ongewone resultaten bereiken.”

-Ifeanyi Enoch Onuoha-

Sociale compensatie

Mensen maken deel uit van groepen omdat ze er iets aan bijdragen of gemeenschappelijke doelen hebben. In het geval van de productieketen is het doel de auto. In een familievoorbeeld kan het doel zijn om een kind te krijgen en samen oud te worden.

Maar wat kan er gedaan worden om te voorkomen dat de motivatie verloren gaat als er mensen zijn die op de groep parasiteren? Sociale compensatie is een reactiemechanisme waarbij een of meerdere mensen meer werken als ze waarnemen dat andere individuen in de groep minder presteren.

In feite compenseren ze het gebrek aan vaardigheden van de ander of het gebrek aan motivatie dat ze voor de taak tonen. Fernando Molero (2017) beweert dat een lid van een groep zich meer zal inspannen als hij denkt dat de prestatie van een ander in de groep onvoldoende is om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Of, als het gemeenschappelijke doel extreem belangrijk is.

“Het’ is geweldig om te doen waar je van houdt, maar groter met het geweldige team.”

-Lailah Gifty Akita-

Het Kohler-effect

“Dit is echt belangrijk voor hen. Ik ben zo bang om het verkeerd te doen.” Deze zin vormt de kern van het Köhler-effect. Het bestaat uit een toename van de prestaties door de angst om de groep op een of andere manier te schaden.

Dit merkwaardige effect treedt op bij individuen die zich minderwaardig of minder capabel voelen. De angst voor mislukking van het groepsdoel verhoogt hun motivatie. Waarom treedt dit op?

Door een opwaarts gerichte impuls

Als we onszelf vergelijken met de andere leden van de groep, kunnen we ons gemotiveerd voelen om ons te verbeteren. We zijn geneigd onszelf te vergelijken met de mensen die het meest presteren. Als gevolg van deze vergelijking proberen we op dezelfde manier te presteren.

“Als ik verder heb gezien, is het door op de schouders van reuzen te staan.”

Isaac Newton

Knuffelende broertjes
Een kind kan zichzelf als minder bekwaam beschouwen dan zijn ouders bij de zorg voor zijn broer of zus. Toch proberen ze zo goed mogelijk voor hen te zorgen.

Schuldgevoel

Bij conjunctieve taken heeft de slechte prestatie van één individu gevolgen voor de rest. Een conjunctieve taak is een taak waarbij de bijdrage van elk persoon essentieel is om het doel te bereiken. Daarom gaan sommige mensen geloven dat ze onmisbaar zijn. Dit is het geval bij veel huisvrouwen die de hulp van andere gezinsleden missen: “Als ik niet voor het huis zorg, wie doet dat dan?”

“Samenwerking is de grondige overtuiging dat niemand er kan komen tenzij iedereen er komt.”

-Virginia Burden-

Zoals we al eerder opmerkten, zijn er twee processen die een verlies van motivatie binnen een groep voorkomen: sociale vergelijking en het Köhler-effect. In het specifieke geval van het Köhler-effect is bovendien waargenomen dat de opwaartse richtingsimpuls vaker voorkomt bij mannen, terwijl schuldgevoel vaker voorkomt bij vrouwen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alonso, M. F. (2017). Psicología de los grupos. UNED.
  • Bezanilla, J. M., & Miranda, M. A. (2013). La familia como grupo social: una re-conceptualización. Alternativas en psicología, 17(29), 58-73.
  • Stroebe, W., Diehl, M., & Abakoumkin, G. (2018). Social compensation and the Köhler effect: Toward a theoretical explanation of motivation gains in group productivity. In Understanding group behavior (pp. 37-65). Psychology Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.