Het kinderarchetype: hoe het te integreren in je leven

Weet je wat het kinderarchetype is en hoe het je beïnvloedt? Het is mogelijk om het zo te integreren dat het echt werkt. Wij vertellen je hoe.
Het kinderarchetype: hoe het te integreren in je leven
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 25 november, 2022

Als je aan de kindertijd denkt, denk je waarschijnlijk aan begrippen als vrolijkheid, energie, en zorgeloos of onvolwassen zijn. Inderdaad, deze eigenschappen zijn typisch voor kinderen en waren bij je gedurende de eerste jaren van je leven. Maar als deze kenmerken bij het bereiken van de volwassenheid de kern van je persoonlijkheid blijven vormen, kun je op verschillende gebieden problemen ervaren. Als dit gebeurt, is het de moeite waard om te ontdekken of je je kinderarchetype hebt geïntegreerd.

Als je dat niet hebt gedaan, kan je leven worden gekenmerkt door onverantwoordelijkheid en gebrek aan betrokkenheid, evenals apathie, ontevredenheid en angst. Daarom, als je momenteel een levenscrisis doormaakt, of je niet op je gemak voelt met je omstandigheden of je manier van zijn, kan het herzien van je kinderarchetype heel nuttig zijn.

Het kinderarchetype

Een archetype is een ‘blauwdruk’, een universeel patroon van gedachten, emoties of waarden dat men met een symbool associeert. Een archetype omvat dus een reeks kenmerken die men universeel herkend en beschouwd.

Volgens de beroemde psychiater Carl Gustav Jung bevinden deze archetypen zich in het collectieve onbewuste (dat door alle mensen wordt gedeeld) en gaan ze vooraf aan persoonlijke ervaringen.

Het kindarchetype is niet alleen gebaseerd op de ervaringen die elk individu in zijn jonge jaren heeft opgedaan. In feite omvat het alle kenmerken die men vanuit de collectieve psyche met de kindertijd associeert.

Het kinderarchetype is het meest heterogene en gevarieerde van alle typen en omvat talrijke concepten. Tot de meest opvallende varianten behoren het geliefde kind, het gewonde kind, het verlaten kind en het eeuwige kind.

Elk van hen bevat symbolisch specifieke eigenschappen waarmee elk individu op een bepaald moment geïdentificeerd kan worden. Bovendien kan hun invloed, afhankelijk van of ze al dan niet correct geïntegreerd zijn, zowel positief als negatief zijn.

Je kinderarchetype krijgt als eerste vorm in je onbewuste. Om deze reden is het moeilijk voor je te ontdekken. Het kan je ook in hoge mate conditioneren. Sterker nog, als volwassene zijn veel van je houdingen, overtuigingen, reacties of beperkingen hiervan het gevolg. Voor jou zijn ze echter zo genormaliseerd dat je niet herkent wat er gebeurt.

Kind denkt na
Het kinderarchetype is gebaseerd op alle kenmerken die men associeert met de kindertijd uit de collectieve psyche.

Sleutels voor het opsporen van het kinderarchetype

In je psyche is er een heel systeem van archetypen op verschillende manieren georganiseerd, waarvan sommige overheersender zijn dan andere. Zoals we al eerder zeiden, vertegenwoordigt het kinderarchetype ideeën als vreugde, spel, onschuld of ledigheid. Als je het als volwassene niet goed geïntegreerd hebt, zou je daarom de volgende houdingen kunnen vertonen.

 • Je hebt de neiging om terug te keren naar het verleden en een verlangen om terug te keren naar een eenvoudiger en minder veeleisende levensfase.
 • Slachtofferschap. Je hebt een voortdurend verlangen om het verleden aan te passen en een neiging om anderen de schuld te geven van je eigen ongemak en individuele traject. Bovendien ben je niet in staat je eigen fouten te accepteren.
 • Je hebt een sterke neiging om plezier te maken en vertoont een sensatiezoekende houding.
 • Je bent onverantwoordelijk en niet in staat je te binden aan toekomstige projecten. Daarnaast heb je ook de neiging om je aan je verplichtingen te onttrekken.
 • Je voelt je bang en hulpeloos en bent niet in staat de leiding over jezelf te nemen. Daardoor ben je onderdanig.
 • Je ervaart aanvallen van woede of emotionele uitbarstingen in situaties die niet gaan zoals jij wilt.
 • In emotionele relaties toon je emotionele afhankelijkheid. Of, je kunt de behoefte voelen om een partner te vinden die een ouderlijke rol speelt.
Man kijkt uit het raam
Het kinderarchetype komt soms met grote intensiteit naar voren in de volwassenheid.

Je kinderarchetype integreren

Als je kinderarchetype niet goed geïntegreerd is, worden veel gebieden van je leven beïnvloed. Je kunt heel goed innerlijk ongemak, ontevredenheid en existentiële leegte ervaren.

Daarnaast kun je werk- en economische problemen hebben, evenals de verslechtering van je persoonlijke relaties. Het is alsof je op een bepaalde manier geleid of geconditioneerd wordt door een kind dat weigert volwassen te worden (Spaanse link) of daartoe niet in staat is.

Om deze situatie te boven te komen, moet je je ervan bewust zijn dat je volwassen bent en dat deze houding niet langer functioneel en passend is. Opgroeien houdt in dat je de leiding over jezelf neemt, afstand doet van het kind dat je ooit was, en weet hoe je dit kind op de juiste manier kunt herplaatsen in wie je nu bent.

Om dit te doen moet je misschien bepaalde veranderingen doorvoeren en een gezond evenwicht vinden tussen je jeugdimpulsen en het aannemen van je volwassen rol. Hier volgen enkele nuttige tips.

 • Zoek en creëer persoonlijke, werk- of familieprojecten die voldoening geven en zet je daarvoor in.
 • Combineer je verantwoordelijkheden met vrije tijd en plezier. Maak kalmte en volwassenheid verenigbaar met onschuld en creativiteit.
 • Neem controle over je leven en werk aan het cultiveren en ontwikkelen van je persoonlijkheid. Stop met anderen de schuld te geven.
 • Leer grenzen te stellen aan de hoeveelheid tijd die je jezelf toestaat kwetsbaar te zijn.

Tot slot

Kortom, het integreren van je kinderarchetype houdt niet in dat je alles wat het vertegenwoordigt verdringt, maar eerder dat je het aanpast aan je huidige behoeften. In feite kun je een jonge, innovatieve, nieuwsgierige en onschuldige mentaliteit blijven houden, maar tegelijkertijd rustig, verantwoordelijk, toegewijd en volwassen zijn. Wellicht ook interessant voor jou

De infantilisering van de samenleving: waarom volwassenen zich als kinderen gedragen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De infantilisering van de samenleving: waarom volwassenen zich als kinderen gedragen

De infantilisering van de samenleving bestaat uit het behandelen van volwassenen als kinderen, waardoor ze zich steeds kinderlijker gedragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Jung, C. G. (2014). The archetypes and the collective unconscious. Routledge.
 • Von Franz, M. L., Mlekuž, M., Kušar, M., Zupančič, B. M., & Podbevšek, K. (1981). Puer aeternus. Boston: Sigo Press.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.