Je bent meer dan je fouten

Heb je ooit het gevoel gehad dat je mislukkingen in het verleden bepalen wie je vandaag bent? Als je antwoord "ja" is, dan is het artikel van vandaag iets voor jou!
Je bent meer dan je fouten

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je ook wel eens het gevoel dat je je eigen strengste criticus bent? Je veroordeelt jezelf voor elke kleine mislukking, misstap, of niet bereikt doel. Niet alleen dat, maar je draagt de last van deze fouten jarenlang met je mee. Als je wist hoezeer deze houding je gevoel van eigenwaarde kan schaden, zou je waarschijnlijk je gewoonten veranderen. Je bent meer dan je fouten. Laat je er niet langer door definiëren.

De meesten van ons hebben de slechte gewoonte om onszelf een etiket op te plakken. Als je er even over nadenkt, zul je beseffen dat je de hele dag door over jezelf praat, vaak op een negatieve manier. Als we zeggen “praten”, bedoelen we ook je innerlijke dialoog.

Etiketten zijn nooit nuttig, want ze beperken je, vooral als je de neiging hebt negatieve woorden te gebruiken om jezelf te definiëren. “Ik was altijd een slechte leerling,” “Ik heb pech in de liefde,” of “Ik ben al sinds mijn jeugd erg verlegen” zijn een paar voorbeelden. Je zult je niet goed over jezelf kunnen voelen als je jezelf op deze manier definieert.

Trieste vrouw

Je bent meer dan je fouten

Iedereen heeft verwachtingen van zichzelf in verschillende aspecten van zijn leven. We hebben de neiging onszelf te definiëren door onze prestaties. Als gevolg daarvan heeft ergens in falen een belangrijke negatieve invloed op je identiteit. Je voelt je incapabel en ontoereikend. Je vergeet dat je essentie en je intrinsieke waarde niets te maken hebben met je prestaties.

Laat je niet definiëren door de klasgenoten die je op de middelbare school afwezen of door je mislukte relaties. Je bent meer dan die baan die je niet kreeg of het proefwerk waarvoor je zakte. De vriendschappen die je in de loop der jaren verloren hebt en de angsten die je nog steeds met je meed raagt zijn niet wie je werkelijk bent.

Je bent niet wat anderen van je denken, en ook niet de keren dat je je kalmte verloor in een ruzie. Je bent niet je mislukte pogingen of de keren dat je ervoor koos het niet te proberen. De stomme dingen die je zei of de manier waarop anderen je kwetsten bepalen je niet. Het zijn lessen, geen levenslange veroordelingen. Je bent meer dan je fouten.

Laat je niet bepalen door externe factoren

Als je je identiteit vormgeeft en je waarde afmeet aan externe factoren, geef je de macht op die je over jezelf hebt. Misschien is je gezin je leven, en definieer je jezelf als een moeder en een echtgenote. Hoewel dat onschuldig lijkt, wat als je huwelijk op een dag eindigt? Of misschien is je beroep het allerbelangrijkste in je leven en betekent je baan alles voor je. Maar wat gebeurt er als je ontslagen wordt?

Het is echt gevaarlijk om jezelf te definiëren door iets buiten jezelf, want aan het eind van de dag is alles wat van buitenaf komt buiten je controle. Als je je identiteit alleen op je werk of je gezin baseert en je wordt plotseling “die gescheiden man” of “die werkloze vrouw”, dan zal je gevoel van mislukking overweldigend zijn. In die context is het heel moeilijk om vooruit te komen.

Man kijkt naar de zonsondergang

Elke fout is een stap naar succes

Het gezondere alternatief is je te herinneren dat je waarde intrinsiek en onvoorwaardelijk is. Ze hangt niet af van externe factoren. Als je zo’n houding tegenover jezelf en tegenover het leven kunt aannemen, zul je beseffen dat je meer bent dan je fouten. Je zult ze gaan zien als lessen.

Als je van jezelf houdt, jezelf accepteert en jezelf onvoorwaardelijk waardeert, zul je in staat zijn alle hindernissen te nemen die op je pad komen, zolang ze maar geen invloed hebben op de manier waarop je jezelf ziet.

Het doet er niet toe of je fouten maakt, valt, of je bang voelt. Je bent nog steeds jij, en je doet er toe. Als je van jezelf houdt, verliezen fouten hun belang. In plaats daarvan worden het lessen die je helpen je te verbeteren. Elke “mislukking” wordt een stap naar succes, want ze maken je wijzer en meer ervaren.

Veerkrachtige mensen zijn per definitie gelukkiger en succesvoller omdat ze in staat zijn tegenslagen te overwinnen en door hun ervaringen positief getransformeerd te worden. De enige manier om dat te bereiken is te begrijpen dat verandering deel uitmaakt van de reis. Vergissen is menselijk, per slot van rekening. Definieer jezelf niet door je fouten of je prestaties. Waardeer jezelf onvoorwaardelijk. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom sommige mensen niet leren van hun fouten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom sommige mensen niet leren van hun fouten

Sommige mensen leren niet van hun fouten. Volgens de wetenschap kunnen de redenen zowel genetisch als emotioneel zijn. Lees hier meer.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Iglesias, E. B. (2006). Resiliencia: definición, características y utilidad del concepto. Revista de psicopatología y psicología clínica11(3), 125-146.
  • Lillo, S. G. (2003). La ocupación y su significado como factor influyente de la identidad personal. Revista Chilena de Terapia Ocupacional, (3), ág-43.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.