Ik ben net ontslagen, wat moet ik doen?

Ontslagen worden is zeer lastig en kan je het gevoel geven dat je verloren bent. Maar dat betekent niet dat je het niet kunt veranderen in een kans om jezelf opnieuw uit te vinden en te groeien!
Ik ben net ontslagen, wat moet ik doen?

Laatste update: 23 oktober, 2019

We willen dat je je iets voorstelt. Je komt op je werk en je baas vertelt je meteen dat hij met je wil praten. Je kunt zien dat hij zich vreemd gedraagt en je beseft al wat er gaat gebeuren: je wordt ontslagen van je baan.

Nadat je baas met je heeft gepraat, vraagt hij je een document te ondertekenen waarin staat dat je op de hoogte bent gesteld van je ontslag. Je bent in shock. Wat doe je nu?

Ontslagen worden is bijna altijd vervelend en moeilijk te verwerken. Je zou ontslagen kunnen worden omdat je bedrijf het personeelsbestand moet verminderen, je niet goed genoeg presteert, je niet goed genoeg met je teamleden omgaat, of een aantal geschillen met je baas gehad hebt.

Het is normaal dat je je verdrietig, boos en zelfs verloren voelt als dit gebeurt. Vandaag gaan we praten over wat je kunt doen om door deze moeilijke situatie heen te komen. Geïnteresseerd? Blijf lezen!

Wat moet je doen als je bent ontslagen van je werk?

Over het verdriet heenkomen van je ontslag

Dit is de belangrijkste fase, omdat je het feit dat je je baan kwijt bent moet leren te accepteren. Alle soorten verlies omvatten een rouwperiode, ook het verlies van je baan.

Je was gewend geraakt aan je werk en de routine die je er omheen hebt opgebouwd. Ontslagen worden kan je dus erg van streek maken. Je zou zelfs kunnen gaan denken dat je nooit meer een andere baan zult vinden of dat je waardeloos bent. Dat soort onrealistische gedachten leiden echter alleen maar tot angst.

Je moet vechten tegen ontkenning, woede, schuldgevoelens en verdriet. Je moet elke fase van verdriet overwinnen totdat je tot acceptatie komt. Dit is de enige manier waarop je in staat zal zijn om een nieuwe reis te beginnen, of het nu gaat om een nieuwe baan (hetzelfde werk of iets anders) of je eigen project.

Ontslagen man zit op de trap van een gebouw

Neem beslissingen

Als je ontslagen bent, is het belangrijkste wat je moet doen het nemen van beslissingen. Hier zijn een paar voorbeelden van de beslissingen die volgens ons het belangrijkst zijn en die je kunnen helpen om het rouwproces te doorstaan:

  • Laat je rechten gelden. Als je ten onrechte bent ontslagen, moet je een klacht indienen. Als je in aanmerking komt voor WW, vraag dit dan aan. En als je een ontslagvergoeding zou moeten ontvangen, zorg er dan voor dat je die krijgt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je deze juridische zaken zo snel mogelijk oplost.
  • Beslis wat je op de korte termijn kunt doen. Of je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een andere baan, meer training wilt, of om je WW of ontslaggeld te gebruiken om een reis te maken. Wat je ook beslist, zorg ervoor dat het proactief is en dat je je beter voelt.

Er gebeurt niets totdat er iets gebeurt.

Albert Einstein

Maak gebruik van de veranderingen

We weten dat het erg vervelend kan zijn om je baan te verliezen, maar zie het gewoon als een perfecte kans om te veranderen, jezelf opnieuw uit te vinden en te groeien. Misschien vond je je baan toch al saai, en nu heb je de kans om er eentje te vinden die interessanter is.

Ontslagen worden van je werk kan ook een geweldige kans zijn om zelf iets te gaan doen, zoals een eigen bedrijf starten of freelance werken. Als je een idee hebt en de middelen om het te laten gebeuren, kan het verlies van je baan eigenlijk een goede zaak zijn!

Ten slotte kan ontslag je ook de kans geven om te investeren in een opleiding of het volgen van een ander pad. Ook kun je cursussen doen om wat vertrouwen op te bouwen voordat je zelf aan de slag gaat. Zorg er gewoon voor dat je alle nodige middelen hebt en neem deze beslissingen niet lichtvaardig.

Een vrouw haalt haar hand door haar haar

Het is normaal dat je je niet goed voelt als je ontslagen bent, maar je zou een paar dagen de tijd moeten nemen om bij te komen en te praten over hoe je je voelt. Daarna moet je weer in het zadel stappen en een aantal beslissingen nemen. Hoewel je op dat moment misschien geen uitweg ziet, zijn er toch veel mogelijkheden.

Het verwerken van je verdriet betekent het overwinnen van irrationele angsten over het niet vinden van een andere baan. Je moet doorgaan met leven totdat je eindelijk de teugels weer in handen kunt nemen en de draad weer op kunt pakken. Het belangrijkste is om elke kans te grijpen die zich aandient. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven

Wat nu als je niet weet hoe je een goede sollicitatiebrief moet schrijven? Waarop moet je letten en waar moet je rekening mee houden? Wij geven je ...  • de Empleo Estatal, S. P. (2015). SEPE. 2016a). Informe del Mercado de Trabajo de las Personas con Discapacidad Estatal. Datos.
  • Salazar Alvarado, Luis Fernando. (1997). La nulidad como consecuencia del ilegítimo despido de la trabajadora embarazada. Medicina Legal de Costa Rica13-14(2-1-2), 207-220. Retrieved January 21, 2019, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00151997000200019&lng=en&tlng=es.
  • Vicente Pardo, José Manuel. (2017). No apto pero no incapacitado. La controversia del ser o no ser. Medicina y Seguridad del Trabajo63(247), 131-158. Recuperado en 21 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000200131&lng=es&tlng=es.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.