Positieve taal om je kijk op het leven te veranderen

Positieve taal om je kijk op het leven te veranderen

Laatste update: 11 december, 2018

Het gebruik van positieve taal kan ons leven veranderen. Dit omdat het ons helpt onze manier van communiceren en onze relaties met anderen te verbeteren. Het beïnvloedt ook de manier waarop we de wereld zien. Bovendien heeft het zelfs het potentieel om de manier waarop we ons voelen te veranderen en ons op weg naar geluk te brengen.

We hebben de neiging om te klagen en kritiek te uiten op dingen die ons dagelijks storen. Wanneer het koud is, op het moment dat het regent, tijdens het wachten in de rij, als we veel werk te doen hebben, als we het eten dat we eten niet lekker vinden.

In dit opzicht richten we al onze energie op dingen die we niet leuk vinden. We besteden alleen aandacht aan de negatieve aspecten van dingen, waardoor het nog moeilijker voor ons wordt om van de dag te genieten.

Wanneer we echter positieve taal gebruiken, zullen er zich mogelijkheden rondom ons voordoen die van invloed zijn op ons brein. Bij het sturen van positieve berichten naar onze hersenen, zal het anders reageren dan wanneer we onaangename dingen herhalen.

A ls we positieve gedachten in onze geest houden, zullen onze kansen om een ​​gelukkig leven te leiden daarom groter zijn.

De kracht van positieve taal

Woorden zijn krachtig. Ze zijn in staat om een ​​onmiddellijk effect op onze stemming te hebben en zelfs voor altijd in onze gedachten en harten te blijven.  Denk bijvoorbeeld aan een moment waarop iemand je iets vertelde dat je heel gelukkig maakte.

Ik wed dat je je nog steeds herinnert hoe goed je je voelde. Ga nu eens terug naar een moment waarop iemand je iets vertelde dat je niet leuk vond. Het gevoel van verdriet en woede kan al die tijd bij je zijn gebleven.

Filosoof Luis Castellanos is een pionier in onderzoek naar positieve taal. Hij past de ontdekkingen van de neurowetenschappen toe op zijn dagelijks leven. In die zin is hij in staat om innovatieve strategieën, hulpmiddelen en praktische oplossingen te creëren. Deze kunnen een geweldige verandering in het leven van mensen tot stand brengen.

De invloed van positieve taal

Het belangrijkste hulpmiddel dat hij gebruikt zijn de klinische resultaten die worden verkregen door magnetic resonance imaging en elektro-encefalografie als ondersteuning. Door zijn onderzoek heeft hij kunnen zien hoe de synoptische verbindingen van de hersenen zich gedragen door het gebruik van positieve en negatieve woorden. Hierdoor heeft Luis Castellanos de invloed van het gebruik van positieve taal in het onderwijs aangetoond.

5 richtlijnen voor het gebruik van positieve taal

Hieronder laten we je vijf sleutels zien die je zullen helpen de kracht van positieve taal in je leven toe te passen. Laten we eens kijken naar wat ze zijn:

Pas je taal aan

Allereerst: weet wat je wilt overbrengen aan de persoon met wie je praat. Gebruik om dat te doen geen negatieve, denigrerende of vernederende woorden.

Als de ander zich op enig moment niet adequaat gedraagt, kun je hem dat op een positieve manier laten weten, in plaats van diegene te bekritiseren en hun gevoelens te kwetsen. Vertel hem dat hij het opnieuw kunnen proberen en dat je hun inspanningen op prijs stelt. Vergeet ook de termen zoals “Je doet niets goed” of “Je bent dom.” We zijn allemaal mensen en verdienen respect .

Verander je humeur

Schrijf een lijst met motiverende woorden (plezier, vriendelijkheid, ontdekking, dankbaarheid, geluk, glimlach) en lees ze hardop voor wanneer je het gevoel hebt dat je je emoties moet aanpassen of beheren. Je zult zien dat deze oefening je humeur zal verbeteren.

Verander je humeur met positieve taal

Het belangrijkste is om je taal te reguleren door middel van training. Het gevolg hiervan is dat je de gewoonte zal krijgen om op een positieve manier te communiceren. Op het moment dat  je je bewust wordt van de emoties die je ervaart, zal je bovendien makkelijker de juiste woorden vinden om ze uit te drukken.

Vermijd negatieve labels

Iemand een “sufferd” of een “nutteloos persoon” noemen, kan een directe invloed hebben op hoe anderen hen ook waarnemen. Uiteindelijk zou zelfs de persoon die je zo noemt zichzelf als zodanig kunnen gaan labelen omdat hij het misschien gaat geloven.

“Labels zijn manieren om spraakzame personen de moeite van denken te besparen.”

-John Morley-

Labels conditioneren de waardering die anderen van ons hebben. Ze zouden zelfs de doelen kunnen bepalen die we in de toekomst zouden kunnen bereiken. Wanneer je iemand dus wilt labelen, doe het niet. Als je echter denkt dat je het toch moet doen, zorg er dan voor dat je het op een positieve, opbeurende manier doet.

Communiceer door je emoties

Deze sleutel is gerelateerd aan wat we net bespraken. Niet alleen moet je je bewust zijn van je eigen emoties, het is ook belangrijk om je bewust te zijn van de emoties van anderen.

Interesse tonen in hoe anderen zich voelen kan hen opbeuren, waardoor ze zich beter voelen over zichzelf. Ze zullen zich als gevolg hiervan gesterkt voelen om hun dromen te vervullen en nieuwe uitdagingen te overwinnen.

Met woorden kunnen we mensen laten lachen, glimlachen, huilen, schreeuwen, lijden en ga zo maar door. Laten we ervoor zorgen positieve taal te gebruiken om onze kijk op het leven en die van anderen te verbeteren.

Positieve taal en optimisme

Het gebruik van positieve taal haalt het beste in ons naar boven. Positief spreken kan je in bepaalde omstandigheden beter laten voelen. Bovendien zal het gebruiken van positieve taal in je dagelijkse routine de manier waarop je de wereld waarneemt (ten goede) veranderen.

“Woorden. Zo krachtig. Ze kunnen een hart verpletteren of genezen. Ze kunnen een ziel beschamen of bevrijden. Ze kunnen dromen vernietigen of activeren.  Ze kunnen een verbinding blokkeren of uitnodigen. Ze kunnen verdedigingen creëren of ze versmelten. We moeten woorden verstandig gebruiken.”

-Jeff Brown-

Zoals Castellanos zegt, verdienen we allemaal de mogelijkheid om een ​​goed leven te leiden en een goed verhaal te hebben. Woorden zijn een van de beste hulpmiddelen die we kunnen gebruiken om een ​​goede toekomst en een goede emotionele gezondheid te hebben, daarom moeten we voorzichtig zijn met wat we tegen onszelf en tegen anderen zeggen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.