De beste citaten van Robin Sharma voor een beter leven

De beste citaten van Robin Sharma voor een beter leven
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel bespreken we enkele citaten van Robin Sharma. Ze hebben het over leiderschap, bewustwording, persoonlijke groei en succes. Het zijn geschenken voor die mensen die vooruit willen gaan. Ze zijn gericht tot die mensen die hard willen werken om hun dromen waar te maken.

Robin Sharma is schrijver en deskundige op het gebied van leiderschap en persoonlijke groei. Hij heeft aan de Universiteit van Dalhousie gestudeerd en werkte gedurende meerdere jaren als professor tot hij lector werd.

Sharma heeft voor Microsoft, Nike, IBM en instellingen als NASA, de universiteit van Yale en de Harvard Business School gewerkt. Momenteel reist hij de wereld rond en promoot hij persoonlijke groei met zijn boodschap “Leidinggeven zonder een titel.”

Zijn boek The Monk Who Sold His Ferrari is in meer dan 50 verschillende landen en in 70 verschillende talen uitgegeven. In dit boek toont Sharma aan hoe belangrijk het is om een gepassioneerd en vredevol leven te leiden. We geven je hier een selectie uit de beste citaten van Robin Sharma. We hopen dat je ervan zal genieten!

Robin Sharma

Citaten van Robin Sharma

Voornemens zonder te handelen

“Weten wat te doen en het niet doen is hetzelfde als niet weten wat te doen.”

Weten wat te doen, wat de volgende stappen zijn en zelfs een strategie in je hoofd hebben hoe je moet handelen, is totaal onbelangrijk als je geen actie onderneemt. Wat is het nut van theorie zonder praktijk? Hoe kunnen we groeien als we niet handelen?

Het is niet genoeg dat je weet hoe je jouw emoties kan sturen bij een ruzie of dat je moet trainen als je een gezonde levensstijl wilt volgen. Dit is immers van geen belang als je die dingen eigenlijk nooit doet.

Daden zijn belangrijker dan woorden

” De kleinste daden zijn altijd beter dan de edelste bedoelingen.”

Dit citaat is nauw verbonden met het vorige citaat. Daden zijn meer waard dan woorden. “Doen” is wat jou aanzet om vooruit te gaan en te blijven verder gaan.

Doorzetten om resultaten te behalen

“Kleine dagelijkse verbeteringen scheppen na verloop van tijd verbluffende resultaten.”

Volgens deze expert in persoonlijke groei zijn doelen op korte termijn, onmiddellijke genoegdoening of gemakkelijke wegen van geen belang. Robin Sharma gelooft dat wat echt telt, de groei van de zaden is die we planten en elke dag met opoffering, hard werk en inspanning water geven.

Goede resultaten zijn dus niet afkomstig van toevalligheden, geluk of het lot. Ze zijn het resultaat van alles wat we investeren om onze doelen te bereiken.

Doorzetten om resultaten te behalen

Het is belangrijk om in jezelf te investeren

“In jezelf investeren is de beste investering die je ooit zal doen. Het zal niet alleen je leven verbeteren. Het zal ook het leven verbeteren van iedereen om je heen.”

Jouw plan A moet dus altijd jezelf zijn. Jij moet jouw eerste prioriteit zijn. Kies jezelf voor alle andere dingen en zorg voor je welzijn. Niets is beter dan voor jezelf zorgen. Leer hoe je met moeilijke emoties moet omgaan. Check nu en dan om en kijk hoe je je voelt en waar je naartoe gaat.

Jouw verleden is je leermeester volgens Robin Sharma

“Heb nooit spijt over het verleden. Omarm het eerder als de leermeester die het is.”

Het verleden is een geweldige leermeester. Het is een onvervangbare mentor. Dankzij het verleden kunnen we leren hoe we dingen op een andere manier kunnen doen. We leren ook om dezelfde dingen te blijven doen die het beste in ons naar boven halen.

Je moet echter ook onthouden dat je nooit in het verleden mag blijven hangen. Het verleden moet je daarentegen gebruiken als inspiratie om te blijven groeien.

Excuses zijn bondgenoten van de angst

“Jouw excuses zijn niets meer dan de leugens die jouw angstgevoelens jou verkocht hebben.”

Een excuus is niets meer dan angst in vermomming. Hoe meer excuses je verzint, hoe meer je eigenlijk moet nadenken over wat jou beangstigt. We moeten dapper zijn en onze angsten confronteren.

Volgens Robin Sharma betekent falen niet proberen

“Falen is de moed niet hebben om te proberen, niets meer en niets minder.”

Je faalt alleen wanneer je gelooft dat er geen oplossing bestaat zelfs vóór je de beschikbare alternatieven onderzocht hebt. Dit gebeurt wanneer je onzekerheid en angst voor het onbekende jou laat stompen en ervoor laat zorgen dat je alle hoop verliest.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, betekent falen eigenlijk niets doen en je overgeven aan luiheid. Daarom vinden we mensen dapper die toch proberen ondanks hun angsten. Deze mensen blijven proberen en voelen zich geïnspireerd door hun verlangen om vooruit te gaan.

Falen betekent niet proberen

De kracht van de gesprekken waarvoor we bang zijn

“De gesprekken waarvoor je het meest weerstand voelt, zijn de gesprekken die je het meest nodig hebt.”

Dit is een citaat van Robin Sharma dat we altijd moeten onthouden als we hindernissen willen overwinnen. Het is vooral belangrijk als we zelfbedrog willen overwinnen. Waar zijn we bang voor om over te praten? Welke onderwerpen beangstigen ons het meest? Waarom geven we de voorkeur aan stilte in plaats van aan woorden?

Er zijn onderwerpen die onze zwakke punten zichtbaar maken. Ze schrikken ons af. Die thema’s bevatten echter ook zoveel informatie over ons. Als we leren ontcijferen wat die informatie betekent, dan zal onze reis naar persoonlijke groei gemakkelijker worden.

De dualiteit van de geest: de meester en de slaaf

“De geest is een prachtige dienaar maar een verschrikkelijke meester.”

We zijn de meesters en de slaven van onze eigen gedachten. Eén overtuiging kan ons laten vliegen of ons in een kooi stoppen. De sleutel is jou hiervan bewust zijn.

Vaak zorgen onze onbeantwoorde verwachtingen ervoor dat we de hoop verliezen. Die ‘wat als’, ‘maar’ en ‘misschien’ spelen graag met onze geest. Ons hiervan bewust zijn kan ons helpen om onze geest te sturen.

Robin Sharma ziet onzekerheid als een kans

Onzekerheid als een kans

“Alleen wanneer je de kunst om van jezelf te houden onder de knie hebt, kan je echt van anderen houden. Alleen wanneer je jouw eigen hart opengesteld hebt, kan je het hart van anderen raken. Wanneer jij je gecentreerd en levendig voelt, dan bevind je je in een veel betere positie om een beter persoon te zijn.”

Dit was het laatste citaat van Robin Sharma. Het is de moeite waard om het elke dag te lezen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.