Het gevoel hebben dat je niet langer echt wilt socializen

Er zijn veel mensen die de laatste maanden steeds minder zin hebben om uit te gaan, mensen te ontmoeten en te socializen. In feite kunnen ze hun toevlucht nemen tot excuses en zelfs leugens om elke vorm van sociale interactie te vermijden. Hoor jij bij hen?
Het gevoel hebben dat je niet langer echt wilt socializen

Laatste update: 12 oktober, 2021

“Ik heb niet echt het gevoel meer te willen socializen. Vroeger accepteerde ik elke uitnodiging die op mijn pad kwam, maar nu is het echt moeilijk voor mij om naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten.

Als dit klinkt zoals jij, ben je niet de enige. In de afgelopen 18 maanden, in de nasleep van de pandemie, zijn de sociale gewoonten van veel mensen veranderd.

Is dit echter echt een probleem? Het is duidelijk dat elk individu beslist hoe hij te allen tijde wil leven en zichzelf bezig wil houden. Dit is geen pathologisch probleem. Dit specifieke fenomeen heeft echter een zeker sociaal en psychologisch belang. Dat komt omdat soms bepaalde gebeurtenissen ons ertoe aanzetten om na te denken over bepaalde aspecten van ons leven.

Voor de pandemie had je misschien de neiging om dingen uit gewoonte te doen. Nu kies je er waarschijnlijk voor om meer te ‘voelen’ en neig je dus naar meer specifieke en emotioneel belangrijke ervaringen. In sommige gevallen kan de wens om minder te socializen echter problematisch worden, wat leidt tot sociale anhedonie. We vertellen je er meer over.

Sociale interactie is een beslissende factor voor uw fysieke en mentale welzijn. Toch neemt deze psychologische realiteit soms af door verschillende factoren.

Jongen staart over het water

Waarom je het gevoel hebt dat je niet langer wilt socializen

Het feit dat je veel tijd thuis hebt doorgebracht, heeft je mogelijk meer veranderd dan je denkt. Het veranderde bijvoorbeeld je interactiepatronen en zelfs je manier van werken volgde een ander patroon.

Bovendien werd je huis een toevluchtsoord. In feite zijn er mensen die zich er nog steeds tegen verzetten om de wereld in te gaan op dezelfde manier als voorheen, met dezelfde energie, enthousiasme en vertrouwen.

Dit betekent dat veel mensen nu minder bereidheid om te socializen ervaren. Ze voelen gewoon niet meer hetzelfde als voorheen. Het is zelfs zo wijdverbreid geworden dat het een fenomeen is geworden. Professor Jeff Hancock deed hier een onderzoek (Engelse link) naar. In dit werk identificeerden ze wat ze ‘butlerleugens’ noemden.

Dit zijn de excuses die je op WhatsApp stuurt als iemand voorstelt om af te spreken. Het lijkt er inderdaad op dat de laatste tijd berichten als “mijn telefoon stond op stil, dus ik heb je bericht niet gezien” of “Ik heb de laatste tijd de verbinding met sociale media verbroken” of “Ik heb zoveel te doen” zijn gemeenschappelijk.

Daarom lijkt het erop dat de vorige hyperconnectiviteit en de noodzaak om onmiddellijk op bijna elke uitnodiging te reageren en ja te zeggen, zeker is veranderd.

De interactiegewoonten zijn ongetwijfeld veranderd. In sommige gevallen kan dit voordelig zijn. Het stelt je in staat om meer in jezelf te investeren en te allen tijde te beslissen wat het beste voor jou is. Het kan echter soms ook het probleem van sociale anhedonie aan het licht brengen.

Je voelt je niet goed

Als je je mentaal niet goed voelt, heb je gewoon geen zin om met anderen om te gaan. Sterker nog, je wilt misschien niet eens het huis uit. Het is trouwens een trieste realiteit dat we nog steeds niet genoeg praten over de onderliggende angst- en depressieproblemen die tegenwoordig steeds duidelijker worden onder de bevolking.

In deze gevallen hebben mensen de neiging zich ongeïnteresseerd te voelen en ervaren ze een gebrek aan energie en moed om met anderen te communiceren. Ze kunnen ook gevoelens van onwerkelijkheid ervaren, en een gebrek aan zin in contact met vrienden, familie, enz. Bovendien kan er achter dit soort werkelijkheden een stemmingsstoornis zitten.

sociale anhedonie

Sociale anhedonie is niet direct gerelateerd aan depressie of angst. In feite gaat het om een voorkeur voor alleen zijn, een gebrek aan sociale vaardigheden en een verlangen naar isolatie. Lijders zijn vaak extreem psychisch kwetsbaar.

In feite ervaren ze een compleet gebrek aan interpersoonlijke beloning in interacties. Deze toestand wordt vaak chronisch. Soms is het ook direct gekoppeld aan een autismespectrumstoornis of schizofrenie.

Heroverwegen wat en wie je wilt in je leven

Als je het gevoel hebt dat je niet langer echt wilt socializen, zit je misschien midden in een vitale overgang. Dat komt omdat moeilijke tijden je vaak aan het denken zetten. Als gevolg daarvan kan dit gebrek aan verlangen om je vrienden of collega’s te ontmoeten te wijten zijn aan het feit dat je overweegt enkele wijzigingen aan te brengen.

Momenten van crisis laten je heroverwegen wat je wilt in je leven en wie je daarin wilt. Dit proces kost tijd. Om deze reden is het gebruikelijk om je los te koppelen van de wereld, zodat je kunt nadenken en tot een beslissing kunt komen.

Het gevoel hebben dat je niet langer echt wilt socializen

Je hebt tijd nodig om je verlangen om te socializen terug te krijgen

Het is niet nodig om meteen terug te gaan naar hoe je was. Het is zelfs niet aan te raden dat je je sociale leven in één keer herstelt en elke uitnodiging accepteert die op je pad komt.

Dat komt omdat het proces tijd kost en je een patroon moet vaststellen om je echte en fysieke verbindingen te herstellen. Daarom, als je het gevoel hebt dat je verlangen om te socializen niet hetzelfde is als voorheen, geef jezelf dan wat meer tijd.

Begin met het ontmoeten van een goede vriend. Breid vervolgens je kring uit met de rest van je favoriete mensen. Uiteindelijk telt kwaliteit meer dan kwantiteit en als er iets is dat we de afgelopen maanden allemaal hebben geleerd, is het dat het leven zowel beperkt als kostbaar is.

Geniet er daarom van in je eigen tempo, op de manier die jij wilt en met wie jij wilt. Je hoeft je niet te haasten…..


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dodell-Feder, D., & Germine, L. (2018). Epidemiological dimensions of social anhedonia. Clinical Psychological Science. Retrieved from https://doi.org/10.1177/2167702618773740
  • Hancock, Jeffrey & Birnholtz, Jeremy & Bazarova, Natalya (Natalie) & Guillory, Jamie & Perlin, Josh & Amos, Barrett. (2009). Butler lies: Awareness, deception and design. Proc. ACM CHI. 517-526. 10.1145/1518701.1518782.
  • Kim H, Florack A. When Social Interaction Backfires: Frequent Social Interaction During the COVID-19 Pandemic Is Associated With Decreased Well-Being and Higher Panic Buying. Front Psychol. 2021 Jul 29;12:668272. doi: 10.3389/fpsyg.2021.668272. PMID: 34393902; PMCID: PMC8357996.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.