Vijf tips om je vrienden beter te kiezen

Hoewel vriendschap vaak het resultaat is van toevallige ontmoetingen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je vrienden beter te kiezen. Lees verder om uit te vinden hoe je dat kunt doen.
Vijf tips om je vrienden beter te kiezen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 21 augustus, 2023

Je moet leren je vrienden te kiezen, want vriendschap is een van de belangrijkste interpersoonlijke relaties die er bestaan. Bovendien is het ook de relatie waarin je de meeste teleurstellingen kunt ervaren. Soms, na jaren een vriendschap te hebben gehad met een persoon, kunnen ze je teleurstellen of realiseer je je plotseling dat de vriendschap giftig is.

Er zijn momenten waarop mensen klagen dat ze geen echte vrienden hebben. Als jij je in deze positie bevindt, is het misschien tijd om te leren je vrienden te kiezen.

Dankzij de technologie is het tegenwoordig vrij gemakkelijk om vrienden te maken, althans dat zou je denken. Uit de resultaten van een enquête van Time Magazine (Engelse link) blijkt echter dat veel mensen geen goede vrienden hebben. Misschien komt dat omdat de meeste mensen niet goed weten hoe ze hun vrienden moeten kiezen. Hier zijn wat tips die kunnen helpen!

Tips om beter je vrienden te kiezen

5 tips om je vrienden beter te kiezen

1. Praat over jullie gemeenschappelijke interesses

Een van de eerste tips om je te helpen je vrienden beter te kiezen is om te praten over jullie gemeenschappelijke interesses. Ook al voel je misschien sympathie voor een persoon als je hem of haar voor het eerst ontmoet, het is altijd een goed idee om een gesprek te voeren waarin je erachter kunt komen of jullie bepaalde ideeën of hobby’s delen.

Maar waarom is dat nodig? Wel, omdat je plannen moet maken met je vrienden om hen nog beter te leren kennen en om jullie relatie te versterken.

In het geval dat je geen vrije tijd hebt om elkaar te ontmoeten, stel je dan eens voor dat je een weekendje weg zou proberen te plannen. Dat zou onmogelijk zijn. Daarom zal praten over je gemeenschappelijke interesses je in staat stellen gelijkgestemde mensen te vinden om je vrije tijd mee te delen.

2. Probeer erachter te komen of je vrienden alleen contact met je opnemen als ze je nodig hebben

De tweede tip om je vrienden beter te kiezen is om te proberen vast te stellen of ze je benaderen omdat ze plannen willen maken en hun tijd met je willen delen door een gezamenlijke activiteit te doen, of dat ze je daarentegen alleen zoeken als ze je nodig hebben. Je kunt dit gemakkelijk ontdekken omdat ze je waarschijnlijk zullen vragen om hen een plezier te doen.

Als deze situatie zich in de loop van de tijd blijft voordoen, zul je je slecht gaan voelen. Je zult je realiseren dat jij de enige bent die ze vraagt voor een kopje koffie of een praatje. Ook zijn ze zelden beschikbaar wanneer jij moet praten en stoom moet afblazen. Dit zijn belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

3. Hoe behandelen ze anderen?

Dit advies is even noodzakelijk als belangrijk. Ja, iemand kan jou goed behandelen, maar dat betekent niet dat ze dezelfde waarden hebben. Dus, ze zijn misschien iemand met wie je geen vriendschap wilt beginnen. Om deze reden is het noodzakelijk dat je analyseert hoe ze andere mensen behandelen, vooral andere vrienden en familie.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je je altijd erg op je gemak voelt bij een vriend. Jullie delen je meningen en kunnen zonder problemen allerlei onderwerpen bespreken.

Op een dag laat hij je echter een deel van zijn persoonlijkheid zien bij zijn partner of een van zijn ouders dat je nog niet kende en dat je niet echt leuk vindt. Aandacht besteden aan dit soort omstandigheden kan je helpen je eigen conclusies te trekken en een beslissing te nemen.

4. Bespreek controversiële kwesties

Praten over politiek bijvoorbeeld, kan een controversieel onderwerp zijn waarmee je dit punt in de praktijk kunt brengen. Het gaat erom de gevoeligste onderwerpen te kiezen waarover je met je vrienden kunt chatten om te weten hoe ze reageren. Misschien realiseer je je dat ze voor sommigen taboe zijn of dat anderen denken dat hun mening de enige is die telt.

Als je controversiële onderwerpen aansnijdt, kun je ook de mate van tolerantie van je vrienden inschatten. Zelfs als je niet hetzelfde denkt over een bepaald onderwerp, is het belangrijk dat je de mening van anderen respecteert. Daarnaast is het belangrijk dat je naar anderen luistert zoals je van hen verwacht dat ze dat bij jou doen.

Bespreek controversiële kwesties om te ontdekken hoe anderen reageren

5. Wees niet geobsedeerd door het vinden van de perfecte vriend of vriendin

De laatste van de tips die we met je willen delen is om te voorkomen dat je geobsedeerd raakt door het vinden van de perfecte vriend of vriendin. Dit zal er alleen maar toe leiden dat je constant op zoek bent en het gevoel hebt dat je bij niemand past.

Dit wordt aangegeven in het artikel “The negative consequences of maximizing friendship selection” (Engelse link). Je moet je vriendschappen beter kiezen, maar word niet te streng.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.