Even alleen zijn: een fundamentele menselijke behoefte

Tijd in je eentje doorbrengen is fundamenteel om wat evenwicht te vinden. Dat geldt vooral in die perioden wanneer je je overbelast voelt. Onderzoek doet vermoeden dat tijd voor jezelf belangrijke veranderingen kan teweegbrengen in je hersenen, gedachten en emoties.
Even alleen zijn: een fundamentele menselijke behoefte

Laatste update: 31 oktober, 2019

Even alleen zijn  is een fundamentele menselijke behoefte. Toch hechten de meeste mensen een grote waarde aan sociale relaties. Dit laatste draagt inderdaad bij tot het welzijn. Het beeld van van het ontbreken van sociale contacten lijkt echter vaak beangstigend en zorgwekkend.

Desondanks houden sommige meditatiepraktijken in dat je wat tijd alleen doorbrengt. Bij enkele van die oefeningen is één van de “opdrachten” enkele dagen in volledige afzondering en absolute stilte doorbrengen zonder enig contact met de buitenwereld. Zou jij in staat zijn om dit te doen?

Misschien vinden de meeste mensen het moeilijk. Ze zijn namelijk niet gewend aan een dergelijk laag stimulatieniveau. Jezelf afzonderen en een tijdje met niemand in contact komen kan echt een uitdaging zijn. Om dit op een succesvolle manier te doen heb je dus wat training nodig.

Je moet er ook rekening mee houden dat mensen die mediteren, dit vaak doen en beweren dat het een geweldig gunstig effect heeft. Welbestede tijd in je eentje kan ongelooflijk versterkend zijn.

“Alle grote en waardevolle dingen zijn eenzaam.”

-John Steinbeck-

Gezelschap kan soms overweldigend zijn

Gezelschap kan soms overweldigend zijn

Sociale relaties eisen veel van je. Dat is vooral zo als ze langdurig en heel sterk zijn. Uiteraard geven ze je ook een geweldig gevoel van tevredenheid. Het is echter iets waarin je veel van jouw tijd en energie investeert. Soms gebeurt dit zonder dat je het zelfs beseft.

Je kan dan uiteindelijk gemakkelijk je leven leiden voor anderen. Voor je baan, je partner, je familie, je vrienden… In jouw leven zijn er vele sociale omgevingen. Elk setting heeft zijn eigen uitdagingen. Vaak kom je op het punt waarop je niet echt kan zeggen waar jouw persoonlijke ruimte eindigt en waar jouw relaties beginnen of vice versa.

Een tijdje alleen zijn is een manier om jouw aandacht en energie opnieuw op jezelf te richten. Het is een kans om “egoïstisch” te zijn zonder je schuldig te voelen. Dit soort ruimte helpt je om jezelf terug te vinden en een beeld te krijgen van wie je werkelijk bent, zonder de invloed van je gewone leven.

Even alleen zijn maakt jou gevoeliger

Op één of andere manier brengt eenzaamheid ook stilte met zich mee. Er is een verschuiving van de buitenwereld naar jouw innerlijke wereld. Wanneer je stopt met het hersendeel te gebruiken dat verantwoordelijk is voor de spraak, dan beginnen andere gebieden op een intensievere manier te werken.

Er is met name bewijs dat je focus en aandacht enorm verbeteren. Tijdens de tijd alleen worden jouw gedachten scherper. Aanvankelijk kan je geest wellicht afdwalen. Je zal echter uiteindelijk leren om jouw gedachten vorm te geven.

Als je gedurende meerdere dagen wat tijd alleen doorbrengt. zal je merken dat je gevoeliger wordt. Dit betekent dat je ideeën en gevoelens zal beginnen merken waarvan je je voordien niet bewust was. Even alleen zijn is een geweldige manier om opnieuw te ontwaken en in verbinding te komen met je innerlijke dialoog.

De effecten van even alleen zijn op de hersenen

Sommige onderzoeken beweren dat even alleen zijn en stilte goed kunnen zijn voor de hersenen. Blijkbaar vergroot het de grijze massa. Dit leidt tot een betere verwerking van informatie.

Dit heeft een gunstige invloed op jouw cognitieve processen. Wanneer je terugkeert naar je routine, zal je beseffen dat je dingen gemakkelijker leert en onthoudt. Je haalt ook meer uit elke intellectuele activiteit. Dus zal je productiever zijn.

Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat er zich in de tijd dat je even alleen bent, “eureka”-momenten beginnen voordoen (momenten waarop je een plotse stroom van inspiratie krijgt). Tijd met jezelf doorbrengen kan jou met andere woorden creatiever maken.

Dingen waarmee je rekening moet houden

Dingen waarmee je rekening moet houden

In het ideale geval zou je elke dag minstens 10 minuten moeten spenderen om wat tijd alleen door te brengen. Dit betekent niet dat je jezelf in een kamer moet opsluiten. Eigenlijk moet je proberen om deze tijd en ruimte te nemen om bij jezelf te zijn. Als het voor jou niet mogelijk is om het elke dag te doen, probeer het dan minstens drie keer per week.

Op momenten waarop je je overbelast of overweldigd voelt, zal je misschien een intensere oefening nodig hebben. Deskundigen stellen voor dat je in je eentje op reis gaat. Dat hoeft niet ver weg te zijn. Het moet echter wel een ruimte zijn die verandering mogelijk maakt.

Het belangrijkste is dat je voorbereid bent om je wat ongemakkelijk te voelen, vooral als je het nog niet eerder gedaan hebt. Alle veranderingen houden een zekere mate van weerstand in. Als je je instincten volgt en wat tijd met jezelf doorbrengt, dan zal  je echter beseffen dat het echt de moeite waard is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguirre, R. (2005). El tiempo, los tiempos, una vara de desigualdad (Vol. 65). United Nations Publications.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.