Ontdek vijf van de vele voordelen van alleen reizen

Ontdek vijf van de vele voordelen van alleen reizen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 mei, 2018

Alleen reizen is een onvergetelijke ervaring. Iedereen die het gedaan heeft, beveelt het aan. Het is een manier van reizen die anders is dan alle andere. Het maakt niet uit naar welk land je reist. Want alleen reizen is een reis naar jezelf.

Bijna iedereen ter wereld voelt zich enigszins onzeker bij het idee alleen te reizen. Dit is vooral waar als het inhoudt dat men naar een ander land of naar een andere cultuur reist. Het is niet echt een sprong in het ondiepe maar het voelt wel zo. Bovendien maakt het niet uit hoeveel je plant, want er zullen altijd verrassingen zijn en de noodzaak om te improviseren.

Niemand heeft gezegd dat wanneer je alleen reist, je alleen maar goede ervaringen zal hebben. Zelfs in groep is de kans aanwezig dat er sprake zal zijn van enkele slechte ervaringen. Toch zullen de mensen die ervoor kiezen om hun reis in hun eentje te volgen, een rijkdom aan nieuwe ervaringen ontdekken. Want je zal veel leren en veel groeien als je je koffer pakt en een soloreis naar een andere plaats maakt. We stellen je in dit artikel vijf voordelen van alleen reizen voor. Denk eraan wanneer je je volgende reis plant.

Paul Theroux

1. Alleen reizen leert je over jezelf

Alleen reizen is een manier om de kennis die je van jezelf hebt, te vergroten. We leren natuurlijk elke dag een beetje meer over onszelf. Maar alleen zijn op een ongebruikelijke plaats zorgt ervoor dat er vele nieuwe aspecten van onze persoonlijkheid te voorschijn komen. Het zijn aspecten waarvan we ons totaal niet bewust waren.

Je zal met zekerheid je angsten en je durf duidelijker zien. Soms zal je jezelf verrassen. Maar je moet deze ervaring niet opnemen als een uitdaging van wat je waard bent. Het beste wat je kan doen, is de reis gewoon over je heen laten komen en jezelf zijn. Op die manier zal het je leven verrijken.

Alleen reizen

2. Overdenkingen en veranderingen

Naar een nieuwe plaats reizen verschaft je onmiddellijk een ander perspectief. Het creëert een soort haakjes in de tijd, waardoor je de mogelijkheid krijgt om na te denken. Het is mogelijk dat je na het beleven van deze ervaring het leven dat je achterliet, met nieuwe ogen ziet.

Je zal niet meer hetzelfde zijn nadat je alleen gereisd hebt. Vóór, tijdens en na je reis zal je veranderingen in je manier van zijn zien. Zelfs als je naar een andere plaats reist, geen voet buiten je hotel zet en alleen maar uit het raam kijkt, zal je op een kleine manier veranderd zijn. En altijd zal het ten goede zijn. Want nu zal je je eigen standpunt beter begrijpen.

3. Je sociale vaardigheden worden groter

Het maakt niet uit hoe gereserveerd of verlegen je bent. Alleen reizen zal ervoor zorgen dat je je oude gewoonten achterlaat. Want je zal niemand hebben om tegen te praten. Je zal het dus alleen moeten doen. Heel waarschijnlijk zal je merken dat je, zonder te weten hoe, op een aangename manier met mensen praat, die je niet kent.

Alleen reizen

Waar je ook gaat, is de kans groot dat de plaatselijke bevolking met reizigers praat die alleen reizen. Als je samen met iemand bent, dan is de cirkel dicht. Anderen zullen deze groep van twee of meer zien als een drempel voor interactie. Maar wanneer je alleen reist, is de kans groter dat mensen met jou willen praten.

4. Vrijheid overheerst

Alleen reizen is een kans om precies te doen wat jij wil, hoe jij wil en wanneer jij wil. Als je op de middag wil opstaan, dan is dat perfect. Wil je gaan winkelen, dan is dat prachtig. Er is niemand de je zegt dat ze al moe zijn of zich al vervelen.

Je kan ook je eigen tempo bepalen. Want je bent niemand iets verplicht. De enige beperkingen leg jij jezelf op. Er is geen werk en geen compromissen. Er is niemand die je grenzen afbakent. Het is een onmetelijk uitgelezen kans om te genieten van wat jij het leukst vindt.

5. Laat al je problemen achter

Als je alleen reist, heb je geen enkele herinnering aan de sleur en het leven dat je achtergelaten hebt. Er is niemand die met jou een gesprek zal beginnen over je familie, je werk, je manier van leven of de plannen die je hebt. Je bent waar je bent. Je bent een onbekende. Niemand weet iets over jou. Ze zullen alleen de dingen leren kennen die jij hen wilt leren kennen over jezelf.

Alleen reizen

Alleen reizen is een geweldige manier om de banden met alles door te knippen, vooral met de problemen. Natuurlijk zal je er uiteindelijk toch aan denken, maar alleen als jij dat wil en alleen tot zover jij dat wil. “Verloren zijn” op een onbekende plaats is een manier om jezelf te vinden.

Dit betekent niet dat problemen verdwijnen. Ze zullen er nog zijn wanneer je terugkeert. Maar als je een adempauze neemt, dan zal je ze zeker vanuit een ander perspectief waarnemen. Want je zal in staat zijn om op een veilige manier beslissingen te nemen en oplossingen te vinden. Alleen reizen is een positieve ervaring. Maar je zal jezelf emotioneel moeten voorbereiden op deze reis.

Alleen reizen is een ideale ervaring op die momenten dat jij je in een “ik wil de banden met alles doorknippen”-modus bevindt. Bijna iedereen die alleen gereisd heeft, doet het opnieuw. Daar moet wel een reden voor zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.