Het expert-syndroom: wat is het en hoe kun je het vermijden?
Heb jij al eens gehoord van het expert-syndroom? We zullen vandaag aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat het is en hoe je het kunt vermijden.
Paula vertelt Sophie dat haar relatie met haar partner erg verslechtert, dat ze niet gelukkig is op haar werk en dat haar familie meer aandacht nodig heeft dan ze hen kan geven.
Sophie knikt terwijl ze naar een paar spelende kinderen in het park kijkt en antwoordt: “Paula, soms is het leven niet wat je verwacht. Je moet sterk zijn en je niet verbitterd voelen. Als ik ongelukkig was, nam ik mezelf mee naar het park voor een wandeling. Kijk me nou eens, ik ben zo blij met alles…” Sophie vertoont het expert-syndroom.
Denk je dat Sophie’s woorden Paula zullen helpen zich beter te voelen?
Waarschijnlijk niet. Zoals je weet, is het gemakkelijk om de fout te maken om je mening over iets te geven terwijl de ander eigenlijk alleen maar gehoord moet worden. Epictetus beweerde zelfs: “We hebben twee oren en één mond, zodat we twee keer zoveel kunnen luisteren als praten.”
Toch zul je op een gegeven moment ofwel een soortgelijk advies als dat van Sophie hebben gehoord, of het misschien zelfs zelf hebben aangeboden. Dit soort advies is echter verre van nuttig, maar kan vaak irritant en zelfs beledigend zijn.
Deze neiging om te prediken wordt het ‘ expert-syndroom’ genoemd. Het is geen pathologische aandoening. Het verwijst alleen naar de manier waarop je soms de drang voelt om te praten over je eigen remedies die je op een bepaald moment in je leven hebben geholpen om moeilijke situaties te overwinnen. Je bedoelingen zijn goed en je wilt de ander helpen.
Aan de andere kant zijn er mensen die zich op deze manier gedragen om hun superioriteit te tonen en te pronken met hun vermogen om hun eigen problemen op te lossen. Niettemin, wat de reden ook is, het is altijd mogelijk om dit soort slechte gewoonten opnieuw aan te leren en effectiever te leren communiceren.
Leer luisteren om het expert-syndroom te vermijden
Geduldig luisteren is een liefdadige daad. Om dit te doen, moet je je bewust zijn van de fouten die je vaak maakt bij het luisteren. We zullen dit hieronder bespreken.
Wachten
Wacht geduldig tot de andere persoon klaar is met het vertellen van zijn problemen.
Geef de ander het woord
Elimineer de neiging om het leven van anderen vanuit je eigen perspectief te beoordelen. Vertel je verhaal niet wanneer zij jou het hunne moeten vertellen.
Onderbreek het verhaal niet
Het is niet gepast om ze te onderbreken. In feite zou je hen een soort stimulans moeten bieden om door te gaan met praten. Bijvoorbeeld door dingen te zeggen als “Aha” of “Hmm” of “Je hebt gelijk.”
Laat je niet afleiden
In het voorbeeld aan het begin was Sophie afgeleid en keek naar de kinderen in het park terwijl Paula aan het praten was. Dit maakte Paula duidelijk dat ze niet geïnteresseerd was.
Vermijd oppervlakkigheid
Reageer niet oppervlakkig. Soms moeten we allemaal gewoon gehoord en begrepen worden, we zijn niet op zoek naar advies maar naar een uitlaatklep. Daarom is het een vergissing om voortijdige hulp of oplossingen aan te bieden.
Maak geen ruzie
Sommige mensen proberen, als je met ze praat, voortdurend te weerleggen wat je zegt. Hun bedoelingen zijn misschien goed, maar het maakt de communicatie moeilijk. Als je op enig moment in de verleiding komt om dit te doen, vermijd het dan. Elimineer bijvoorbeeld vragen als “Waarom niet?”
Laat ruimte voor emoties
Sta emotionele uitingen zoals huilen of zwijgen toe en probeer ze niet te beheersen. Dit straalt vertrouwen en verbinding uit.
Het is duidelijk dat het gesprek niet eindigt als ze klaar zijn met praten. Het is inderdaad goed om door te nemen wat er is gezegd. Bovendien moet je benadrukken dat je hebt begrepen wat ze tegen je hebben gezegd.
Let op non-verbale communicatie
Non-verbale communicatie is essentieel. Richt je lichaam en je blik erop. Laat ze met je gebaren weten dat je bereid bent naar ze te luisteren en dat je geïnteresseerd bent in wat ze je vertellen.
Actief luisteren
Actief luisteren is een vaardigheid die zowel aangeleerd als aangeleerd kan worden. Het betekent aandacht schenken aan wat de ander zegt. Het betekent empathisch zijn. Met andere woorden, jezelf in hun plaats stellen. Onthoud altijd hoe belangrijk het is om te luisteren. Op deze manier vermijd je het expert-syndroom.
Afbeelding met dank aan Krasnaja Sapocka