Het emotionele intelligentie prestatiemodel van Goleman op de werkplek
Er zijn velen die beweren te weten waaruit emotionele intelligentie bestaat. Deze mensen zullen vaak meer dan één boek over emotionele intelligentie en het prestatiemodel van Daniel Goleman hebben gelezen en wellicht talloze cursussen over dit onderwerp hebben gevolgd. Maar in de praktijk ontbreekt het nog aan de juiste toepassing van emotionele intelligentie. We zien het in onze relaties en ook op de werkplek.
Er zijn meer dan dertig jaar verstreken sinds Goleman en Mayer het voor het eerst over emotionele intelligentie hadden. Maar de waarde, het nut en de relevantie van deze theorie zullen nooit vervallen.
Het is een geldig en algemeen aanvaard construct. Dat gezegd hebbende, ondanks dat het een benadering is die correleert met welzijn en persoonlijke vervulling, zijn we er nog steeds niet in geslaagd om het te beheersen.
Controle over je emoties
Een voorbeeld ligt in het denken dat emotionele regulatie gelijk staat aan perfecte en volledige controle over onze eigen emoties. Deze valse overtuiging houdt in dat we denken dat personen met emotionele intelligentie niet dwars worden of woede of angst ervaren.
Toch is het in werkelijkheid juist het tegenovergestelde. Er is inderdaad niets zo natuurlijk als het ervaren van het hele palet aan emoties, inclusief de meest ongemakkelijke.
Werkelijk intelligent gedrag betekent het begrijpen van alle innerlijke ervaringen en je niet laten meeslepen door de meest ongunstige toestanden. Daarom beheerst het individu dat effectief werkt op het gebied van emotionele intelligentie perfect een reeks uiterst specifieke vaardigheden.
Die welke Daniel Goleman in zijn model beschreef zijn vooral nuttig op organisatorisch gebied.
We moeten allemaal ons vermogen ontwikkelen om emotionele informatie te verwerken en die te gebruiken om onze relaties te verbeteren, naar onze doelen toe te werken en ons gedrag te reguleren.
Goleman’s emotionele intelligentie prestatiemodel
Vandaag de dag wordt er nog steeds af en toe gedebatteerd over de vraag of emotionele intelligentie werkelijk een soort intelligentie is. Eén aspect waarover alle deskundigen het eens zijn, is dat niemand echt intelligent gedrag vertoont als hij niet weet hoe hij moet reguleren wat hij voelt.
Niemand is bijvoorbeeld een echt genie als hij geen empathie bezit of niet weet hoe hij zijn frustratie moet reguleren.
Gezien het belang van emotionele intelligentie heeft Daniel Goleman het belang ook benadrukt van het structureren ervan op de werkplek. Het is door zachte vaardigheden dat we een adequaat emotioneel zelfbewustzijn ontwikkelen dat zo essentieel is op de werkplek.
Bovendien, als we allemaal bekwaam zouden worden in de subdimensies die emotionele intelligentie orkestreren, zouden we niet alleen productiever zijn, maar ook gelukkiger.
Daartoe ontwikkelde Goleman het Emotionele Intelligentie (EI) Prestatiemodel. Hij ontwikkelde de theorie in zijn boek Emotionele Intelligentie (1995). Het doel ervan is de reeks vaardigheden te beschrijven die ons bekwame agenten maken in dit vermogen. Ze zijn als volgt:
Emotionele intelligentie leert ons hoe we onze gevoelens en emoties kunnen reguleren, begrijpen en er contact mee kunnen maken. We gebruiken deze informatie om ons gedrag te sturen.
1. Zelfbewustzijn
Hoe voel je je op dit moment? Waar komt die emotie vandaan? Wat triggert het? Hoe beïnvloedt het je denken en handelen? Emotioneel zelfbewustzijn is het vermogen om contact te maken met je interne toestanden om jezelf te begrijpen, je gedrag te reguleren en adaptiever te handelen.
Volgens onderzoek (Engelse link) van de universiteiten van Zuid-Californië (VS) en Hamburg (Duitsland) houdt zelfbewustzijn in dat we ons eigen bestaan erkennen.
2. Zelfregulering
Zelfregulering is de hoeksteen van emotionele intelligentie. Het betekent dat je je niet laat meeslepen door wat je voelt. Maar tegelijkertijd betekent het dat je je emoties niet onderdrukt. Zelfregulering houdt in dat je begrijpt wat je voelt, zodat je passende strategieën kunt toepassen en evenwicht, aangepast gedrag en de juiste reactie op elke situatie kunt bevorderen.
3. Sociale vaardigheden
Deze component van emotionele intelligentie betreft het goed omgaan met andere mensen. Je moet je eigen emoties begrijpen om dagelijks met anderen te kunnen communiceren en omgaan.
Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn actief luisteren, verbale en non-verbale communicatievaardigheden, leiderschapsvaardigheden, en daarnaast het ontwikkelen van rapportages.
4. Empathie
In Golemans prestatiemodel van emotionele intelligentie is empathie een hoeksteen. Het is echter niet voldoende om alleen maar adequate vaardigheden te verwerven in de kunst van het begrijpen van de gevoelens en emoties van anderen. Je moet verder gaan.
In feite houdt empathie ook in dat je weet hoe je moet handelen, reageren en proactief moet zijn ten aanzien van de behoeften van anderen. Op het moment dat je je verbindt met de mensen om je heen en handelt om hun welzijn te bevorderen, geef je namelijk vorm aan de ware essentie van menselijkheid.
5. Interne motivatie
Goleman beweert dat gedreven worden door geld of materieel gewin niet heilzaam is. Het is beter om gepassioneerd te zijn over wat je doet. Het leidt je tot motivatie en heldere besluitvorming. Je hebt ook meer kans om een staat van ‘flow’ te ervaren door op te gaan in een activiteit.
Daniel Goleman populariseerde de term emotionele intelligentie in zijn boeken en de meeste mensen streven ernaar die te ontwikkelen omdat hij geassocieerd wordt met succes. Maar dit is niet helemaal juist. Want de emotioneel intelligente persoon ambieert niet per se op te klimmen als leider of inspirerend model.
Met emotionele intelligentie bereik je een betere beheersing, verbeter je je sociale relaties en voel je je ook zelfverzekerder om je doelen te bereiken. De bovenstaande vijf aspecten van emotionele intelligentie zijn het beste uitgangspunt voor psychologisch welzijn op de werkplek.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Barchard, K. A. (2003). Does emotional intelligence assist in the prediction of academic success? Educational and Psychological Measurement, 63(5), 840-858.
- Brackett, M., Mayer, J. D., & Warner, R. M. (2004). Emotional intelligence and the prediction of behavior. Personality and Individual Differences, 36, 1387-1402.
- Davies, M., Stankov, L., & Roberts, R. D. (1998). Emotional intelligence: In search of an elusive construct. Journal of Personality and Social Psychology, 75(4), 989-1015.
- Goleman, Daniel (1997) La importancia de la Inteligencia Emocional en la empresa. CONECTA
- Mayer, J. D., Caruso, D. R., & Salovey, P. (2016). The ability model of emotional intelligence: Principles and updates. Emotion Review, 8(4), 290-300.
- Mayer, J. D., Roberts, R. D., & Barsade, S. G. (2008). Human abilities: Emotional intelligence. Annual Review of Psychology, 59, 507-536.
- Mayer, J. D., Salovey, P., & Caruso, D. R. (2004). Emotional intelligence: Theory, findings and implications. Psychological Inquiry, 15(3), 197-215.