Ik praat liever met mijn huisdier dan met andere mensen

Dieren zijn in staat om echt intieme delen van ons hart te raken. Zozeer zelfs dat we vaak liever met hen praten dan met andere mensen. Het zijn onze stille metgezellen die ons nooit veroordelen.
Ik praat liever met mijn huisdier dan met andere mensen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je je leven deelt met een of meer dieren die je aanbidt, zul je ongetwijfeld meer dan eens aan deze gedachte hebben gedacht. Je hoeft je er helemaal niet schuldig over te voelen. Sommigen vinden het echter verontrustend om iemand tegen hun hond of kat te zien praten.

In werkelijkheid voer je natuurlijk geen gesprekken met je harige vrienden. Wat je doet is op een bepaalde manier met ze communiceren. Je gebruikt zinnen en korte vragen, maar ook grappige complimentjes en aanhankelijke opmerkingen. Deze conversatiedynamiek is even heilzaam voor de dieren zelf als voor jou.

Wanneer een huisdier een lid van je gezin wordt, moet je je liefde voor hen onder woorden brengen. Daarom is het volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om met hen te communiceren. In feite, meer dan wat sommigen geloven, begrijpen ze je. Wat nog fascinerender is, is dat ze vaak reageren.

We praten tegen onze huisdieren alsof het baby’s zijn. Het is een aangeboren instinct dat onze band met hen bevordert en ons ook grote psychologische voordelen oplevert.

Kitten
Hoewel dieren ons vaak niet begrijpen, reageren ze wel met hun gebaren en blikken.

Waarom praat je liever met je huisdier dan met mensen?

Hoewel je huisdieren vaak niet begrijpen wat je zegt, reageren ze wel op je. Ze doen dat door hun hoofd te kantelen, je aan te kijken met hun expressieve ogen, of door een geluid te maken. In feite is de simpele handeling van het luisteren naar jou, aanwezig zijn, en je voorzien van een soort non-verbale respons echt de moeite waard.

Als je liever met je huisdier praat, is dat waarschijnlijk omdat je de wereld van menselijke relaties buitensporig complex vindt. Misschien ervaar je vaak communicatieproblemen en relationele dynamiek. Deze leiden tot teleurstelling of stress. Daarom is het prettiger om met je kat te praten dan met je baas die altijd tegen je terugschreeuwt.

Het geeft je ook meer voldoening om je huisdieren te vertellen hoeveel je van ze houdt dan om de dag door te brengen met narcistische familieleden die je nooit veel aandacht hebben gegeven. Inderdaad, de menselijke wereld is vaak chaotisch. Aan de andere kant is die van je huisdieren uiterst basaal.

Ze hebben alleen je genegenheid, aandacht en gezelschap nodig en dat je af en toe met ze speelt. Dit betekent dat je relatie met je huisdieren bepaalde unieke kenmerken heeft die de moeite waard zijn om te bekijken.

Dieren zijn geen huisdieren, ze maken deel uit van onze sociale groep

De Universiteit van Wenen heeft een onderzoek uitgevoerd (Engelse link) naar de band tussen honden en mensen. De conclusie was dat het leven van mens en dier enigszins met elkaar verweven is.

Honden zijn de diersoort die het langst gedomesticeerd is en delen dus hun leven met ons. Als gevolg daarvan zijn de banden die wij met hen opbouwen zeer sterk en kan de medeplichtigheid die wij met hen opwekken zeer intens zijn.

Communicatie met honden is van essentieel belang om hen op te voeden, gezonde machtsverhoudingen tot stand te brengen en het samenleven te vergemakkelijken. Er is niets negatiefs of verwerpelijks aan praten met hen. In feite is het noodzakelijk omdat ze per slot van rekening een extra lid van de familie-eenheid zijn. Het zijn vrienden en collega’s die onze dagelijkse bondgenoten worden.

Honden hebben ons nodig om met hen te communiceren. Het begrijpen van bevelen en het te allen tijde krijgen van versterking vergemakkelijkt onze co-existentie.

Emotioneel spreken met dieren is een verrijkende ervaring

Wanneer je beweert dat je liever met je huisdier praat dan met andere mensen, bedoel je niet noodzakelijk dat je dialoog met je huisdier bijzonder diepgaand en verhelderend is. Wat je in feite bereikt is een positieve, koesterende en emotionele interactie.

De manier waarop je met je huisdier praat is eigenlijk vergelijkbaar met de manier waarop je met jonge kinderen praat. Je hebt de neiging om korte zinnen en een hogere toon te gebruiken.

Bovendien articuleer je de woorden langzaam en gebruik je, in het algemeen, bijna altijd dezelfde uitdrukkingen met hen. Bijvoorbeeld: “Wie is de knapste kat ter wereld? Wie is de slimste hond? Weet je wel hoeveel je vader en moeder van je houden?”

Je voert ook andere vormen van communicatie met ze uit. Je denkt hardop, gooit argumenten in de lucht als ze naast je staan, zegt dingen als. “Ik heb genoeg gehad voor vandaag, ik sluit de computer af en doe verder niets meer” of “Laten we eens kijken wat vandaag brengt.”

Het is duidelijk dat je huisdieren deze opmerkingen niet begrijpen, maar ze reageren op je met hun ogen. Ze luisteren naar je en zijn er, aan je zijde. Het feit dat onze huisdieren onze vrienden zijn, is een geschenk en iets dat ons mentaal ten goede komt.

Huisdieren oordelen, in tegenstelling tot mensen, niet over ons. Hun behoeften zijn heel basaal. Het is genoeg dat we ze genegenheid, veiligheid, eten en gezelschap bieden. In ruil daarvoor bieden ze ons onvoorwaardelijke liefde.

Oudere man met hond

Ik praat liever met mijn huisdier omdat ze me niet veroordelen

Nicholas Epley is een gedragswetenschapper en auteur van het boek Mindwise: Why We Misunderstand What Others Think, Believe, Feel, and Want. In dit boek legt hij uit dat praten met elk soort dier een teken van intelligentie is. Dat komt omdat het moeite kost om de aanwezigheid van een geweten in een ander levend wezen te herkennen. Het is ook een daad van empathie.

Bovendien, als je dagelijks met je huisdieren communiceert, breng je de theorie van de geest in de praktijk. Met andere woorden, je probeert hun buitenaardse mentale universum, hun gedachten en hun bedoelingen te begrijpen. Degenen onder ons die huisdieren hebben, weten dat ze voelen, begrijpen en emotioneel worden, bijna net als wij.

Tot slot, als we vaak liever met onze huisdieren praten, dan is dat omdat ze ons niet veroordelen. Het zijn emotionele validators, die pure liefde en acceptatie tentoonspreiden. Inderdaad, onze viervoetige vrienden (ook gevederde) zijn ons dagelijks toevluchtsoord. Het zijn figuren die alleen maar genegenheid verwachten en die niet hoeven te praten om ons te laten zien hoeveel ze van ons houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Benz-Schwarzburg, J., Monsó, S., & Huber, L. (2020). How Dogs Perceive Humans and How Humans Should Treat Their Pet Dogs: Linking Cognition With Ethics. Frontiers in psychology11, 584037. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.584037
  • Koyasu, H., Kikusui, T., Takagi, S., & Nagasawa, M. (2020). The Gaze Communications Between Dogs/Cats and Humans: Recent Research Review and Future Directions. Frontiers in psychology11, 613512. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.613512

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.