Het cascade-effect in je dagelijks leven

Als je problemen niet op de juiste manier identificeert en ermee omgaat, kunnen ze groeien en zich vermenigvuldigen. Dit noemen we het cascade-effect.
Het cascade-effect in je dagelijks leven

Laatste update: 23 november, 2023

Het cascade-effect vindt zijn oorsprong in de geneeskunde. Het verwijst naar een keten van diagnostische of therapeutische gebeurtenissen die meestal worden uitgelokt door de angst van de arts of de patiënt. Ze hebben uiteindelijk een negatief effect op de patiënt.

In deze omstandigheden heeft de patiënt of de arts ongegronde angsten. Dit leidt ertoe dat de arts een keten van diagnoses stelt. In feite volgt de ene test op de andere en leidt de ene verdenking tot de andere.

Tegelijkertijd zet de arts een keten van behandelingen in gang. Maar omdat hier geen geldige basis voor is, wordt de patiënt uiteindelijk geschaad. Dit staat bekend als het cascade-effect.

Men denkt nu echter dat het cascade-effect ook relevant is in het dagelijks leven. In dit scenario volgt het namelijk precies dezelfde logica. Een gedachte, gevoel of overtuiging met weinig basis ontketent een reeks gebeurtenissen. Zo krijg je het idee van goede en slechte strepen in je leven.

“Toeval is een woord zonder betekenis; niets kan bestaan zonder oorzaak.

Voltaire

Piekerende vrouw

Het cascade-effect in het dagelijks leven

Zowel op medisch gebied als in het dagelijks leven ontstaat het cascade-effect uit een situatie die op dat moment onbegrijpelijk is. Bovendien veroorzaakt het onrust en angst. In beide gevallen is er sprake van een min of meer systemisch proces. Het omvat het volgende:

  • In het gezicht van het onbehagen is er een verlangen om iets te doen om de situatie te verhelpen.
  • Hierdoor begint een keten van gebeurtenissen. Hoe verder die gaan, hoe minder onstuitbaar ze worden.
  • Er ontstaan gevolgen die leiden tot nieuwe zorgen en nieuwe ketens van gebeurtenissen.
  • Geleidelijk aan treden er negatieve effecten op als gevolg van deze gebeurtenissen. Deze kunnen zich ook uitbreiden naar andere mensen.

Laten we eens naar een voorbeeld kijken. Stel bijvoorbeeld dat je denkt dat je partner in de verleiding zou kunnen komen om ontrouw te zijn, omdat jullie relatie niet bepaald ideaal is. Je vermoeden maakt je alert.

Daardoor ben je gemotiveerd om verder onderzoek te doen. Je begint “aanwijzingen” te vinden voor de mogelijke ontrouw van je partner. Bijvoorbeeld, misschien zie je je partner veel praten met iemand anders in het bijzonder. Dit lijkt je verdacht.

Je probeert dan zoveel mogelijk over die andere persoon te weten te komen. Je noteert hoe aantrekkelijk ze zijn. Als ze aantrekkelijk zijn, dan denk je dat je partner ze ongetwijfeld ook aantrekkelijk zal vinden.

Vanaf dat moment probeer je er altijd bij te zijn als je partner die andere persoon ontmoet. Je partner merkt dit echter op en het irriteert hem of haar. Toch zie je hun irritatie gewoon als nog meer belastend bewijs. De situatie blijft escaleren totdat het een breuk in jullie relatie veroorzaakt. Dit is het cascade-effect.

Streaks

Een streak is een bepaalde periode waarin gunstige of ongunstige gebeurtenissen meer voorkomen dan normaal. Dit maakt echter ook deel uit van het cascade-effect.

Terugkomend op het vorige voorbeeld, kan je achterdocht ertoe leiden dat je sommige van je verplichtingen verwaarloost om je “spionage”-missies uit te voeren. Je kunt je zelfs behoorlijk laten meeslepen door je ongezonde obsessie.

Dit veroorzaakt een “bad streak.” De relatie is beëindigd. Maar daarnaast ervaar je nu ook problemen op andere gebieden in je leven.

Er zijn ook “goede streaks.” Een belangrijke prestatie of een gelukkige gebeurtenis kan aanleiding geven tot een aaneenschakeling van soortgelijke prettige gebeurtenissen. Dit betekent dat je je gelukkiger voelt. Vervolgens neem je betere beslissingen en vind je oplossingen die je in het verleden leken te ontgaan.

Hoe je het cascade-effect kunt beheersen

Wat het cascade-effect laat zien, afgezien van goede en slechte streaks, is dat er altijd oorzaken en gevolgen zijn. Ze zijn niet allemaal voorspelbaar en ze hebben allemaal een element van toeval. Maar meestal volgen ze een logische volgorde.

Als er een probleem of een negatief effect is, is het belangrijk om dit rustig te identificeren, te verduidelijken en op te lossen. Anders kan dit het begin zijn van verdere moeilijkheden.

Het cascade-effect kan inderdaad worden gestopt door de eerste gebeurtenis objectief te identificeren. In feite heeft de “negatieve streep” in veel gevallen meer te maken met de angst voor wat het probleem zou kunnen veroorzaken dan met het probleem zelf. Want als je een probleem vermijdt, verbergt of vervormt, vermenigvuldig je ook de negatieve gevolgen ervan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • NAISHTAT, F. Acción, identidad e historia. Del acto al acontecimiento. Instantáneas de la acción, 162.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.