Het belang van zonlicht tijdens de quarantaine

Wonen in een ruimte met weinig zonlicht tijdens de quarantaine kan zijn tol eisen. De meestvoorkomende effecten zijn onder andere moedeloosheid, slaapstoornissen en een tekort aan vitamine D. Laten we eens kijken naar het belang van zonlicht.
Het belang van zonlicht tijdens de quarantaine

Laatste update: 28 januari, 2021

Ontdek in dit artikel het belang van zonlicht voor je leven. Gebrek aan zonlicht tijdens de quarantaine is een realiteit die meerdere huishoudens heeft getroffen. De huidige pandemie is gearriveerd in een lente die langzaam aan het verdwijnen is.

De dagen zijn langer en lichter, de zon is warmer, maar toch bieden miljoenen mensen over de hele wereld het hoofd aan de quarantaine zonder direct contact met iets dat essentieel is voor de mens.

Wonen in kleine appartementen waar de zon niet naar binnen kan schijnen is voor veel mensen een alledaags probleem. Ook zijn er flats op de begane grond in smalle straatjes in de steden, waar het moeilijk is te weten of het ochtend of middag is. Deze factoren kunnen een zekere invloed hebben op de gezondheid, maar vooral op ons psychologisch welzijn.

We zijn homeothermisch. Met andere woorden, we zijn afhankelijk van zonlicht om onze temperatuur te regelen. We zijn er ook afhankelijk van om onze slaapcycli in evenwicht te brengen en het is nodig voor ons lichaam om verschillende metabolische taken uit te voeren. De warmte voelen heeft ook een onmisbaar en krachtig effect op onze mentale gezondheid.

Het belang van zonlicht tijdens de quarantaine

Het belang van zonlicht tijdens de quarantaine voor je welzijn

Michael Terman (link in het Engels) is een bekende psychiater en expert in chronotherapie (een behandeling om onze slaapfasen te helpen reguleren).

Iets dat hij tijdens zijn carrière heeft kunnen zien, is hoe veranderingen in het licht tijdens de verschillende seizoenen of variaties in licht in verschillende gebouwen het menselijke gedrag beïnvloeden. Bij gebrek aan zonlicht hebben mensen last van slaap- en stemmingsstoornissen en ook van gewichtsveranderingen.

Velen van ons zijn zich niet bewust van de relevantie van deze factor in ons leven. We leven in een samenleving waarin we gewend zijn veel van de activiteiten binnenshuis uit te voeren, onder kunstlicht.

De meesten van ons werken binnen. We staan op bij zonsopgang en komen in de schemering pas weer thuis. Eenmaal thuis hebben we nog contact met onze elektronische apparaten, met computers, mobiele telefoons, televisies, enzovoort.

Het zogenaamde blauwe licht dat deze apparaten uitstralen verandert ons circadiane ritme, waardoor de productie van melatonine wordt verminderd.

In de huidige context van de pandemie en met quarantaine als preventieve maatregel om besmetting tegen te gaan, ontstaat er een nieuw probleem. Gebrek aan zonlicht tijdens de quarantaine in veel huizen kan namelijk zijn tol eisen. Laten we daarom eens  kijken naar het belang van zonlicht en welke maatregelen we moeten toepassen.

Tekort aan vitamine D

Volgens een studie (link in het Engels), uitgevoerd door Dr. Robert Nair van de Universiteit van Californië, heeft bijna 50% van de wereldbevolking waarschijnlijk een tekort aan vitamine D. Een van de belangrijkste oorzaken is het gebrek aan activiteit in de buitenlucht en onvoldoende blootstelling aan zonlicht.

Een gebrek aan zonlicht tijdens de quarantaine kan dit feit dus verergeren. Dit kan leiden tot problemen bij het reguleren van het calciummetabolisme en kan je immuunsysteem verzwakken. Je moet daarom proberen om minimaal 20 minuten per dag te worden blootgesteld aan zonlicht.

Als je nog steeds je huis niet mag verlaten, probeer dan te profiteren van een terras, een raam of een deel van het huis waar er wel wat natuurlijk licht binnenkomt. Vergeet daarnaast ook niet dat er andere bronnen van vitamine D zijn, zoals:

  • Zuivelproducten
  • Eieren
  • Vette vis
Vitamine D kun je ook uit voeding halen

Slaapproblemen geassocieerd met een gebrek aan zonlicht tijdens de quarantaine

Als je in een huis of appartement met een gebrek aan natuurlijk licht verblijft, kan dit ook je slaap beïnvloeden. De veranderingen vanwege de quarantaine kunnen daardoor slapeloosheid, hypersomnie of een verandering in slaapgewoonten veroorzaken.

Je begint bijvoorbeeld lange dutjes te doen en als het dan bedtijd is, ben je niet moe. Voor zover het mogelijk is, zou je deze richtlijnen moeten volgen:

  • Stel routines op om je tijd beter te beheren. Als je altijd dezelfde gewoonten en routines volgt en gedisciplineerd bent, zul je het verschil in je leven opmerken. Doe bijvoorbeeld je meest intense activiteiten, zoals telewerken, het huis opruimen of zelfs sporten in de ochtenduren. ’s Middags doe je dan meer ontspannende activiteiten, zoals een hobby beoefenen, lezen of televisie kijken.
  • Het is ook essentieel om iedere dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Als je tussendoor een dutje doet, houd deze dan kort, ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Een ander doel is ervoor te zorgen dat je hersenen de dag en nacht gemakkelijk kunnen onderscheiden. Zoek een natuurlijke lichtbron en profiteer daar ongeveer 20 minuten van. Dit kan je veel voordeel opleveren.

Het belang van zonlicht op je mentale gezondheid en gemoedstoestand

Er is één aspect die je echt niet mag negeren. Je mentale gezondheid kan ook worden aangetast als je in een kleine ruimte met weinig zonlicht in quarantaine zit.

Je moet je psychologische afweer activeren, over middelen beschikken en bovenal steun krijgen van anderen. Als je ergens woont met weinig of geen natuurlijk licht zal dit je ontmoediging alleen maar vergroten. Laten we als samenvatting en conclusie hier enkele tips met je delen waarmee je rekening moet houden:

  • We zeggen het nog eens: het is essentieel dat je elke dag minstens 20 minuten aan natuurlijk zonlicht wordt blootgesteld.
  • Vermijd dat je huis in het halfduister blijft. Gebruik zuinige lampen die een aangename sfeer creëren.
  • Nogmaals, we benadrukken ook de noodzaak van vaste routines om je tijd te organiseren.
  • Blijf in contact met anderen door middel van berichten, telefoon- en videogesprekken, enzovoort.
  • Voer creatieve taken uit om je hersenen te trainen, jezelf los te koppelen en tijd te vinden om verbinding te maken met het hier en nu.
  • Lichaamsbeweging helpt je ook bij het produceren endorfines, serotonine en dopamine, neurotransmitters die onmisbaar zijn om onze stemming te verbeteren.
  • Kijk naar de horizon en stel enkele doelen. Accepteer je negatieve emoties, die van tijd tot tijd kunnen komen. Vergeet je doelen niet en zorg ervoor dat je hoop en je dromen nooit vervagen.

Vraag om hulp indien nodig

Kortom, quarantaine is voor niemand gemakkelijk. Sommige mensen bevinden zich echter in meer kwetsbare situaties dan anderen. Houd hier rekening mee en volg strategieën om je kwaliteit van leven onder deze omstandigheden te verbeteren. En onthoud: aarzel niet om hulp te vragen als je die nodig hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.