Het verzetten van de klok: welke invloed heeft het?

Het verzetten van de klok: welke invloed heeft het?

Laatste update: 27 februari, 2019

Twee weekenden per jaar ondergaat een groot deel van het noordelijk halfrond een tijdswisseling om beter van het daglicht te profiteren. Het verzetten van de klok is eigenlijk een oud idee. Het werd voor het eerst voorgesteld door Benjamin Franklin in 1784 met als doel het verbruik van kaarsen en olielampen te verminderen.

Desondanks werd de tijdswisseling pas in 1974 in de meeste westerse landen wettelijk vastgelegd. In Spanje werd deze wijziging wettelijk vastgelegd in 2002 door middel van een koninklijk besluit. In principe zou het om de vijf jaar worden vernieuwd. Maar sinds de toetreding tot de Europese Unie lijkt deze tijdswisseling te zijn verlengd tot een onbepaalde duur.

Hoewel sommige experts discussiëren over de effectiviteit van het verzetten van de klok, is dit gebruik zo diep geworteld in ons leven dat we het niet zomaar uit het niets kunnen stoppen. Maar weten we echt hoe een tijdsverandering ons lichaam beïnvloedt? In dit artikel zullen we je vertellen wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.

Hoe het verzetten van de klok je lichaam beïnvloedt

Volgens experts past je lichaam zich niet goed aan aan tijdswijzigingen.  Wanneer je één uur vooruit of teruggaat in de tijd, wordt je circadiane ritme zodanig gewijzigd dat een reeks negatieve effecten kan worden geproduceerd.

Deze wijzigingen in het circadiaanse ritme verschijnen voornamelijk wanneer je naar een andere tijdzone reist. Je kunt het verzetten van de klok echter als gelijkwaardig beschouwen aan het verplaatsen naar een andere tijdzone. Dat kan naar het oosten zijn (in het geval van een uur vooruit gaan) of naar het westen (in geval van een uur teruggaan).

Wetenschappers hebben ontdekt dat andere factoren ook je circadiane ritme kunnen veranderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je in het weekend ‘s avonds laat naar bed gaat of geen normale slaapcyclus aanhoudt. Zelfs als het veranderen van de tijd van één uur waarneembaar is, is het geen afzonderlijk probleem.

Vermoeidheid na het verzetten van de tijd

Enkele van de belangrijkste gevolgen van tijdsveranderingen zijn meestal de volgende:

  • Een grotere kans op verkeersongevallen.
  • Een toename van het aantal hartaanvallen.
  • Meer gevallen van depressie.

Laten we elk van deze gevolgen eens bekijken.

1. Grotere kans op verkeersongevallen

Een van de meest verrassende studies met betrekking tot het verzetten van de klok werd in 1999 uitgevoerd door John Hopkins aan de Stanford University. In deze studie werd waargenomen dat de kans op een verkeersongeval de maandag na het verzetten van de klok met 5% toenam.

Een ander onderzoek gefinancierd door de Universiteit van Colorado vond dat de resultaten nog zorgwekkender waren. Ze ontdekten een 17% hogere kans.  Ondanks het feit dat tijd niets te maken lijkt te hebben met ongelukken, liegen de gegevens niet. Maar waarom is er zo’n toename?

De toename van verkeersongevallen na het verzetten van de klok kan worden verklaard door het hormoon melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van slaapcycli.

Het is een van de primaire hormonen die ervoor zorgt dat je ‘s ochtends alert bent. Als er dus een plotselinge verandering in je slaappatroon optreedt, zul je je de hele dag moe en minder alert voelen.

2. Een toename van het aantal hartaanvallen

Ook suggereerde een studie van de Universiteit van Alabama in 2012 dat het aantal hartaanvallen 3 dagen na het verzetten van de klok toeneemt. Andere studies laten ook een kleine toename van het aantal beroertes zien.  Wat is de oorzaak van deze verschijnselen? Blijkbaar heeft het verlies van een uur slaap negatieve gevolgen op je lichaam.

Er is een toename van cortisol, het immuunsysteem werkt niet zo effectief als het zou moeten, en een energiereductie vindt plaats. Deze problemen zijn niet gevaarlijk voor de algemene bevolking.

In het geval van iemand met een reeds bestaand risico om aan dergelijke kwalen te lijden, kunnen ze echter katalysatoren worden voor een hartaanval of een beroerte.

3. Meer gevallen van depressie

Ten slotte tonen sommige onderzoeken aan dat het verzetten van de klok gerelateerd kan zijn aan seizoensgebonden depressie. Deze conditie houdt verband met het gebrek aan blootstelling aan zonlicht. Dit kan van invloed zijn op je lichamelijke of geestelijke gezondheid.

Seizoensgebonden depressie

Wanneer de klok wordt verzet, kan het aantal uren dat je aan de zon wordt blootgesteld veranderen. Aan de andere kant worden deze tijdveranderingseffecten vaak verward met die van verhoogde temperatuur.  Het lijdt echter geen twijfel dat deze veranderingen even wennen zijn. ,


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.