Het belang van een goede nachtrust
Het belang van een goede nachtrust is net zo essentieel als een gezond voedingspatroon of regelmatig bewegen. Slapen is immers nodig het biologisch functioneren van je lichaam. En onthoud dat je een derde deel van je leven slapend doorbrengt.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt aan om iedere nacht ongeveer 8 uur te slapen. Maar dit getal is slechts een statistisch gemiddelde. Sommige mensen hebben meer slaap nodig om zich uitgerust te voelen. Daarentegen kunnen anderen volledig uitrust wakker worden na minder slaap.
Het belang van een goede nachtrust
“Wij zijn de materie waar dromen van gemaakt zijn, en ons onbeduidende leventje is afgerond met slaap.”
-William Shakespeare-
Slaap is, net als honger, seksueel gedrag, of intelligentie, geregeld door onze biologische klok. Deze bevindt zich in de hypothalamus. Wanneer deze klok wordt geactiveerd, wordt melatonine afgescheiden. Dit is het hormoon dat het lichaam voorbereidt om te gaan slapen.
Met dit in het achterhoofd, dus als je genoeg slaapt en deze slaap van goede kwaliteit is, zijn er diverse gezondheidsvoordelen. Maar als je je routine drastisch verandert, zul je hoogstwaarschijnlijk vermoeidheid, stress en een slecht humeur ervaren.
Je humeur en het belang van een goede nachtrust
Slaapgebrek kan een negatief effect hebben op je humeur. Als je niet voldoende uitrust voel je je gestrest, lusteloos en mentaal uitgeput. Bovendien kun je je verdrietig voelen. Ook voel je je niet staat om dingen te doen, die je eigenlijk zou moeten doen.
Zodra je je slaapritme terugvindt, wordt je energie ook hersteld. Dit verbetert je humeur. Daardoor ben je weer vrolijk en gemotiveerd om aan de dag te beginnen.
Het helpt je om informatie beter te onthouden
Slaap herstelt je huid. Hierdoor verkleint de kans op wallen onder je ogen en je totale uitstraling zal verbeteren.
Het voorkomt ziektes
Je immuunsysteem herstelt zichzelf tijdens slaap. Hierdoor is het in staat om weerstand te bieden tegen giftige stoffen en bacteriën die je gezondheid bedreigen. Immers, met een zwak immuunsysteem heb je minder kans om infecties succesvol te bestrijden.
Het belang van een goede nachtrust tegen depressie
Melatonine en serotonine worden tijdens de slaap aangemaakt. Deze hormonen neutraliseren de gevolgen van stresshormonen (adrenaline en cortisol). Bovendien helpen ze je om je gelukkiger en emotioneel sterker te maken.
Veranderingen in slaap
Er zijn factoren die je nachtrust beïnvloeden, en die jij kunt controleren. Een voorbeeld hiervan is je eetpatroon. Alhoewel er ook andere factoren zijn waarop jij geen invloed kunt uitoefenen. Enkele hiervan, zoals genetische aanleg of leeftijd, bepalen mede de kwaliteit van jouw nachtrust. Laten we deze eens nader bekijken.
Leeftijd
Slaapgewoonten veranderen mettertijd. Als je ouder wordt, is het lastiger om in slaap te vallen. Ook zul je ‘s nachts vaker wakker worden.
De overgang tussen slapen en waken wordt abrupter als je ouder wordt. De diepe slaapfasen worden hierdoor lichter.
Genen
Onderzoek naar de erfelijkheid van bepaalde slaapgerelateerde patronen tonen een belangrijke genetische invloed aan. Slaap latentie is de tijd die verstrijkt tussen het moment dat we naar bed gaan totdat we in slaap vallen. Dit lijkt gelijk te zijn aan dat van onze ouders. En hetzelfde geldt ook voor slaapproblemen.
Mensen reguleren zichzelf over een 24-uurs circadiaan ritme. De periodes waarin we geconcentreerd zijn, ontspannen en de rest worden verdeeld over deze periode. Wanneer je hiermee rekening houdt, verbetert je kwaliteit van leven. Dit is omdat je zo voldoende tijd kunt besteden aan belangrijke activiteiten.
Het proteïne CLOCK (Circadiaanse Lokomotorische Output Cyclus Kaput) reguleert deze circadiaanse ritmes. En het controleert onder anderen de hormonen die de slaapprocessen aansturen. Veranderingen in dit proteïne hebben een onmiddellijk negatief effect op slapeloosheid en vermoeidheid. Bovendien veroorzaakt het de befaamde “jet lag.”
Eetpatroon en het belang van een goede nachtrust
Een gezond en afwisselend dieet verbetert de kwaliteit van je slaap. Spijsvertering vertraagt immers aanzienlijk tijdens slaap. Als gevolg daarvan rust je niet goed uit als je direct na een maaltijd in slaap valt. Het kan ook resulteren in buikpijn of slapeloosheid.
Omgevingsgeluiden
Geluid heeft een negatief effect op de slaapkwaliteit. Immers, je lichaam is alert op wat er om je heen gebeurt, zelfs als je slaapt. Als je echter de hoeveelheid geluid in je omgeving niet kunt beheersen, kun je uiteraard oordopjes gebruiken.
“Degenen die wakker zijn, bewegen zich allemaal in dezelfde wereld, maar degenen die slapen reizen ieder naar hun eigen wereld”.
-Heraclitus-
Tips om je te helpen beter te slapen
Nu we het belang van een goede nachtrust kennen, geven we je een paar tips om beter te slapen:
- Zorg ervoor dat je kamer ‘s nachts donker is.
- De ideale temperatuur is tussen 18 en 20 graden Celsius.
- Vermijd de consumptie van alcohol en tabak.
- Probeer om een vast slaapritme aan te houden. Ga iedere dag slapen en sta op, op dezelfde tijd.
- Beperk dutjes.
- Verwijder alle elektronische apparaten uit je kamer.
- Beperk de hoeveelheid caffeïnehoudende drankjes.
- Beweeg regelmatig.