Het aromantisch spectrum

Arromantische mensen voelen zich niet liefdevol aangetrokken tot anderen, maar dit betekent niet dat ze niet van hun relaties houden en er niet van kunnen genieten. Lees er hier meer over.
Het aromantisch spectrum
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 04 februari, 2023

De laatste jaren hebben we veel vooruitgang geboekt in het zichtbaar maken en valideren van de menselijke culturele diversiteit die er bestaat op het gebied van seksueel-emotionele banden. Toch zijn er bepaalde begrippen die we nog steeds niet helemaal begrijpen of moeilijk kunnen definiëren. Eén zo’n begrip is aromantisme. Daarmee worden mensen aangeduid die geen romantische of liefdevolle aantrekkingskracht op anderen voelen. Dus, hoe ervaren mensen in het aromantisch spectrum hun relaties?

Ten eerste is het goed om te vermelden dat aromantisme niet zo ongewoon is als je zou denken. Exacte statistieken zijn er nog niet. Maar een onderzoek  (Engelse link) van de internationale campagne, Ace Week, stelde dat ongeveer 16 procent van de aseksuele mensen zichzelf ook als aromantisch beschouwt.

Hoewel de twee termen niet samen hoeven voor te komen, geven deze gegevens aan dat aromantisme voor veel mensen een realiteit is.

Het aromantisch spectrum

Om deze term te begrijpen, is het belangrijk om de normatieve opvatting die we hebben over romantiek in ogenschouw te nemen. We zien het als een geheel van liefdevolle gevoelens en uitingen die binnen een emotionele relatie worden beleden.

We zijn geneigd te hopen dat elke romantische relatie gekenmerkt wordt door romantiek, emotionele aantrekkingskracht en sterke en intense verlangens om zich intiem met elkaar te verbinden. In feite beschouwen we romantische liefde als een gevoel dat inherent is aan de mens en iets dat essentieel is bij een stel.

Het aromantisch spectrum omvat echter een reeks oriëntaties die zich verwijderen van de vorige opvatting. Zo is iemand in dit spectrum iemand die geen romantische aantrekkingskracht voelt, niet verliefd wordt, of geen interesse heeft om op die manier verbonden te zijn.

Liefde uitdrukken door middel van knuffels en kussen, sterke romantische emoties hebben voor hun partners, vlinders in hun buik voelen, of met verrukking in elkaars ogen kijken zijn activiteiten die hen eenvoudigweg niet interesseren. Kortom, ze krijgen geen plezier in dit soort binding.

Dit soort algemene definities kan leiden tot verwarring en misverstanden. Daarom is het belangrijk om bepaalde punten te verduidelijken over het aromantisch spectrum. Ook om welke soort mensen daar deel van uitmaken.

Collega's in gesprek
Aromantisch mensen voelen geen liefdevolle aantrekkingskracht naar anderen.

Ze voelen wel liefde

Aromantisch mensen hebben wel gevoelens . Ze leven mee en hebben lief. Ze kunnen inderdaad genegenheid ervaren voor hun familieleden, vrienden en iedereen die dicht bij hen staat, net als iedereen. Daarnaast uiten ze de liefde die ze voelen en er is geen enkele vorm van disfunctioneren aan. Ze hebben alleen geen romantische gevoelens.

Hun relaties kunnen solide en duurzaam zijn

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen degenen die tot het aromantisch spectrum behoren, koppelrelaties aangaan. Bovendien kunnen ze net zo sterk, duurzaam en bevredigend zijn als alle andere. Het verschil is dat ze niet gebaseerd zijn op romantische aantrekkingskracht, maar op andere punten zoals gezamenlijke interesses of afspraken.

Ze zijn niet per se aseksueel

Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen romantische oriëntatie en seksuele oriëntatie (Engelse link). Ondanks het feit dat sommige mensen in het aromantisch spectrum ook aseksueel zijn, hoeft dat namelijk niet zo te zijn.

Ze kunnen seksueel verlangen en aantrekkingskracht voelen naar anderen, genieten van het hebben van relaties. Ook kunnen ze zich bezighouden met uitwisselingen als kussen, knuffels en strelingen en die als plezierig beschouwen. Ze zullen alleen geen romantische emoties uiten in hun interacties.

Het aromantisch spectrum omvat verschillende werkelijkheden

Men moet bedenken dat we het hebben over een spectrum en niet over een categorie. Daarom is er binnen dat spectrum ruimte voor nuances wat betreft gevoelens en emotionele uitingen.

Voor sommige mensen zijn knuffels en kussen bijvoorbeeld aangenaam, terwijl ze dat voor anderen niet zijn. Er zijn ook mensen die op bepaalde specifieke momenten romantische aantrekkingskracht voelen, terwijl anderen dat nooit doen.

In dit verband is het nuttig om aanvullende termen als grijsromantiek of demiromantiek te begrijpen. Dat gezegd hebbende, in werkelijkheid is ieders ervaring uniek en zijn er geen punten waaraan in alle gevallen voldaan kan of moet worden.

Vrouw kijkt uit het raam
Aromantisch mensen hoeven niet aseksueel te zijn. Sommigen wel en anderen niet.

Ze hebben geen interesse in romantiek

Tot slot is het interessant om een van de meest voorkomende mythes over aromantiek te ontmantelen. Het is het idee dat aromantisch mensen romantiek haten en er afkeer of afwijzing voor voelen, samen met alle romantische uitingen. In werkelijkheid is dat niet zo. Het gaat niet om afkeer, maar eerder om een gebrek aan belangstelling.

Verwarring ontstaat als we romantiek beschouwen als een onmisbaar element in het leven en de relaties van mensen. Als we het echter beschouwen als slechts een extra interesse (zoals sport of kunst) zullen we beter begrijpen dat er mensen zijn die romantiek niet aantrekkelijk vinden of er geen plezier aan beleven.

Kortom, aromantiek is een term die de ervaringen van veel mensen herbergt, maar het is niet mogelijk om het volledig te veralgemenen. Het beste wat we kunnen doen, als we iemand willen begrijpen en willen weten hoe zijn verlangens, gevoelens en behoeften werken, is met hem communiceren, duidelijk en respectvol.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Antonsen, A. N., Zdaniuk, B., Yule, M., & Brotto, L. A. (2020). Ace and aro: Understanding differences in romantic attractions among persons identifying as asexual. Archives of Sexual Behavior49(5), 1615-1630.
  • Miller, T. (2012). Analysis of the 2011 asexual awareness week community census. Age13(15), 5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.