Grenzeloze liefde: verder kijken dan de afstand

Grenzeloze liefde heeft alles te maken met vrijheid, begrip en respect, zodat de liefde ondanks de tegenslagen kan groeien.
Grenzeloze liefde: verder kijken dan de afstand
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Grenzeloze liefde is een gevoel dat we ervaren voor een andere persoon, iemand die we het beste wensen in het leven en met wie we diep verbonden zijn. Er zit echter een harde waarheid in: van iemand houden betekent niet dat je er hetzelfde voor terugkrijgt. Deze liefde kan wel of niet wederkerig zijn.

Zelfs als dat wel zo is, zijn er veel obstakels die de relatie kunnen beïnvloeden en verslechteren, vooral als de fundamenten niet stevig genoeg zijn. Als de band niet gebaseerd is op zekerheid, zal hij waarschijnlijk breken. Een van de moeilijkste en meest complexe uitdagingen in de liefde, is dan ook afstand.

Afstand lijkt altijd moeilijk. Afstand is een uitdaging waar we allemaal wel eens voor komen te staan. Iets waar we dan ook zeker van zijn is dat grenzeloze liefde daadwerkelijk bestaat. Het vereist echter wel inspanning.

Het is zeker niet makkelijk te bereiken. Het vereist bewustzijn, hard werken en emotioneel management. Hieronder leggen we uit wat grenzeloze liefde inhoudt, hoe je het kunt onderhouden en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is grenzeloze liefde?

Grenzeloze liefde is dat soort liefde waarbij het afbreken van muren, het overwinnen van moeilijkheden en het vooruitgaan als een team mogelijk wordt. Het is een gezonde en intelligente liefde: een liefde die alle betrokken partijen in staat stelt om individueel te groeien en verder te kijken dan de afstand.

We kunnen dit soort liefde op twee verschillende manieren begrijpen. Als iets dat letterlijk is, dat verwijst naar een liefde die blijft ondanks het feit dat de persoon van wie je houdt zich op een andere plaats bevindt, of als een volwassen liefde die in staat is om met de moeilijkheden die zich voordoen om te gaan.

Grenzeloze liefde bestaat dus uit het leren omgaan met dingen waar we geen controle over hebben. Daarnaast houdt het in dat we alles doen wat we kunnen, zodat de obstakels op de weg ons er niet van weerhouden om van de andere persoon te houden.

Bijvoorbeeld, hoewel we dicht bij iemand willen zijn, is het soms gewoon niet mogelijk. Dat betekent echter niet dat de liefde niet sterker kan worden.

Een meisje zit op een wolk die eruit ziet als een zeilboot

Hoe houd je het vol?

Hoewel het waar is dat grenzeloze liefde niet makkelijk is, zijn er enkele dingen die deze situatie draaglijker kunnen maken. Laten we eens kijken wat ze zijn.

 • Zelfkennis. Jezelf kennen is belangrijk om een idee te hebben van hoe je in moeilijke situaties zult handelen. Op die manier is bewust zijn van waar je bent en hoe je je gedraagt essentieel voor het handhaven van grenzeloze liefde.
 • Geduld. Het verwijst naar het tolereren van tegenslagen met kracht, zonder je te laten meeslepen door impulsen, en te begrijpen dat er momenten zijn waarop de tijd alles geneest.
 • Leer zelfstandig te zijn. Het soort liefde dat leidt tot tot afhankelijkheid is namelijk zeer giftig. Om de ander niet nodig te hebben, is het belangrijk dat je tijd voor jezelf hebt. Onafhankelijkheid is van vitaal belang, of je partner nu in dezelfde stad woont als jij of duizenden kilometers verderop.
 • Neem je eigen beslissingen. Het gaat erom dat je verantwoordelijk bent voor wat je denkt, voelt en doet. Wees niet bang om je beslissingen en de mogelijke gevolgen ervan te accepteren.
 • Creativiteit. Als afstand in de weg staat, waarom denk je dan niet aan iets dat je kan helpen om dichter bij elkaar te zijn? De mogelijkheden zijn eindeloos, je moet er gewoon een vinden die bij jullie past.
 • Uit je gevoelens en gedachten. Soms sluiten we onszelf op en laten we niet zien wat we voelen of denken. Grenzeloze liefde impliceert het tegenovergestelde. Je hoeft je echter niet 24 uur per dag en 7 dagen per week verbaal te uiten, want er zijn ook andere mogelijkheden. Dansen, schrijven en schilderen zijn bijvoorbeeld activiteiten die nauw verbonden zijn met de wereld van emoties.

De grenzen van grenzeloze liefde

Er is ook iets belangrijks om in gedachten te houden. Grenzeloze liefde heeft ook grenzen. Afstand houdt je misschien van elkaar weg, maar dat betekent niet dat je elkaar kunt schaden. Respect is ook hier belangrijk. Wees altijd voorzichtig dat je jezelf of de andere persoon niet kwetst.

Bovendien moet je, om op deze manier van iemand te kunnen houden, eerst van jezelf houden. Alleen door jezelf te accepteren kun je gezonde relaties met andere mensen aangaan. Om dit te doen, moet je door middel van assertieve communicatie leren om in contact te komen met de ander.

Een meisje ligt op een kussen te slapen

De voordelen van grenzeloze liefde

Laten we eens kijken naar de grote voordelen van dit soort liefde:

 • je gedachten en gevoelens beter leren beheersen
 • het beheersen van je acties wordt makkelijker
 • beter voor jezelf zorgen
 • verantwoordelijkheid nemen voor je beslissingen
 • verbetert de zelfkennis
 • het verkrijgen van meer harmonie
 • verhoogt tolerantie
 • verhoogt respect
 • verbetert het gevoel van eigenwaarde

Zoals de psycholoog Walter Riso zegt: “Liefde is voor de dapperen.” Het is een bloem die we zullen zien groeien op de rand van een klif. Laat het daarom niet giftig worden.

Laat de grenzeloze liefde je een andere manier van liefhebben ontdekken; één waarbij je dichter bij jezelf en bij anderen komt te staan. Natuurlijk moet je de moed hebben om het te krijgen en doorzettingsvermogen hebben om het te houden, want je moet er wel goed voor zorgen.

Als je het vermogen hebt om lief te hebben, hou dan eerst van jezelf.

Charles Bukowski

Grenzeloze liefde gaat over voorbij de afstand kijken en onbaatzuchtig zijn. Daarom moeten we op één lijn zitten met onszelf en de mensen die we liefhebben. Dit soort liefde is sterk verbonden met verantwoordelijkheid, genegenheid, harmonie en begrip. Laten we het op de juiste manier waarderen. Wellicht ook interessant voor jou

Relaties op afstand komen steeds vaker voor
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Relaties op afstand komen steeds vaker voor

Relaties op afstand zijn niet voor iedereen geschikt. Voor sommige mensen is afstand echter wat de vonk en de liefde levend houdt.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.