Volwassen liefde die op het juiste moment verschijnt

Volwassen liefde die op het juiste moment verschijnt

Laatste update: 30 mei, 2017

Sommige mensen noemen dit soort liefde ook wel twilight liefde, of schemerliefde. Schemerliefde is een liefde die precies op het juiste moment in je leven komt, op een moment waarop je in staat bent om deze liefde de waardering te geven die het verdient, wat niet het geval zou zijn geweest als deze liefde eerder in je leven zou zijn opgedoken. Velen van ons hebben wel een liefde ervaren die misschien net iets te vroeg kwam. Schemerliefde is daarentegen juist een ware bron van vreugde.

De liefde geeft ons maar zelden een waarschuwing voordat ze verschijnt. Ze draagt geen belletje, stuurt geen uitnodiging en we kunnen haar ook niet vanuit de verte aan zien komen lopen. De liefde hangt af van de manier waarop wij haar verwelkomen. Toch lijkt het alsof ze soms precies wist welk moment ze uit moest kiezen om te verschijnen. Schemerliefde is precies zo.

Wat is schemerliefde?

Met het begrip ‘schemerliefde’ wordt verwezen naar dat rustige gevoel van liefde en begrip dat zich precies op het juiste moment voordoet. Het punt waarop we voldoende ervaring en wijsheid hebben opgedaan om precies te weten wat we niet willen en waar ons hart juist naar verlangt.

Twilight Liefde Volwassen Liefde

Wanneer je hart geteisterd wordt door passie en gestraft wordt door de pijn van ervaringen uit het verleden, dan heb je op een gegeven moment gewoon behoefte aan rust en stilte. Dit is het moment waarop het ideaal zou zijn als de schemerliefde je ziel zou overspoelen met vreugde. Schemerliefde is namelijk een rustige en vredige liefde. Een gevoel van samenzijn tussen twee mensen dat niets te maken heeft met hardheid, haast of overdrijvingen uit vorige relaties.

Schemerliefde teert op ervaringen. Op een gegeven moment weten we precies wat we willen in de liefde. Plotseling hebben we een heel goed beeld van de dingen die we niet leuk vinden, omdat we geleerd hebben van ervaringen uit het verleden die ons pijn hebben gedaan. Allereerst is het dus belangrijk om voldoende kennis over onszelf en onze gevoelens te verzamelen, zodat we vervolgens, met de juiste persoon, een rustige en prachtige passie kunnen delen.

Liefdes van vandaag en altijd

Het is een zeer bekend gegeven dat we als mensen gedurende ons leven een ongelofelijke hoeveelheid aan emoties en gevoelens verbonden aan liefde ervaren. Van zeer jongs af aan beginnen we ons sterke, kloppende hart te voelen, dat behoefte heeft aan heftige emoties.

Gedurende onze jeugd, met name onze adolescentie, wordt ons hart verzwakt door een ongebreidelde passie die ervoor zorgt dat we elke emotie van onze ziel zeer intens beleven. Zelfs dusdanig, dat het erg veel pijn kan doen om niet samen te kunnen zijn met degene op wie verliefd zijn of van wie we houden. In het begin is liefde als een wild vuur, dat onbegrensd brandt.

“Als passie, als waanzin nooit door onze zielen zouden reizen… Wat zou het leven dan voorstellen?”

-Jacinto Benavente-

Naarmate we iets ouder worden onderwerpen we onszelf doorgaans aan relaties die een combinatie van ervaring en ontdekking bieden. Jeugdliefdes die variaties kunnen zijn van hetgeen we al ervaren hebben. Dit soort liefdes kunnen echter geen schemerliefdes worden genoemd, omdat ze nog altijd een toon van adolescente onvolwassenheid en een voortdurende strijd in zich dragen, ook al leggen ze de basis voor onze persoonlijkheid.

Na een lang proces van pijn, lijden, genot en dialogen zijn we echter klaar voor schemerliefde. Op dit punt hebben onze harten al zo veel partners versleten dat ze werkelijk toe zijn aan rust en ze ook weten hoe ze deze rust kunnen verkrijgen, omdat ze zichzelf inmiddels erg goed kennen. Ze bezitten over een rijke schat aan ervaringen en weten enorm veel over hun eigen ziel.

Schemerliefde in films

Hollywood biedt ons een paar prachtige voorbeelden van schemerliefde. Onvergetelijke verhalen die ons eraan herinneren dat ware liefde het wachten waard is. Wiens hart werd nu niet verwarmd door het geweldige avontuur van Katharine Hepburn en Henry Fonda in ‘On Golden Pond’?

Als we het echter hebben over intense emoties en schemerende liefdesverhalen, dan kunnen we natuurlijk het prachtige verhaal tussen Clint Eastwood en Meryl Streep in ‘The Bridges of Madison County’ niet vergeten. Passie in de schemering van twee mensen die erachter komen dat het hart in hun borst nog altijd klopt.

We zouden nog heel lang door kunnen blijven gaan met het opnoemen van het ene nostalgische voorbeeld na het andere. Bill Murray die zijn passie (her)ontdekt in ‘Lost in Translation’, Shirley MacLaine die passie ontdekt in de armen van de oude astronaut, Jack Nicholson, in ‘Terms of Endearment’ of de romance tussen Sean Connery en Audrey Hepburn in ‘Robin and Marian’.

Het mooie aan schemerliefde

Twilight Liefde Volwassen Liefde

Wanneer schemerliefde in je leven opduikt, ben je eindelijk geen slaaf meer van je eigen passies. Plotseling lijkt alles een stuk eenvoudiger. Gedurende je jeugd lijkt het werkelijk hartverscheurend om gescheiden te moeten worden van de persoon van wie je houdt. Dankzij de wijsheid en het geduld dat gepaard gaat met jarenlange ervaring, ben je echter in staat om het liefdesverhaal veel makkelijker een plekje te geven.

“Alle vormen van passie zijn goed, zo lang jij er de baas over bent, en ze zijn allemaal slecht als ze jou tot slaaf maken.”

-Jean-Jacques Rousseau-

Alle ervaringen die je hebt opgedaan, zowel de pijnlijke als de vreugdevolle, zullen je helpen om de persoon naast je beter te waarderen. Tegelijkertijd zul je erachter komen dat je moet leren om je partner te begrijpen, en dat er op die manier een geweldige combinatie en unieke en prachtige communicatie tussen jullie kan worden gecreëerd.

Vergeet echter niet dat schemerliefde nooit zal komen als je het niet echt wilt of als je er nog niet klaar voor bent. Ze zal niet verschijnen als je je partner niet begrijpt of niet goed met hem op kunt schieten. Ervaring en rust zijn helende deugden voor het hart, en wanneer er in een relatie sprake is van beide, dan zal het koppel enorm veel vreugde ervaren.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.