Geruchten sterven zodra ze het oor van een intelligent persoon bereiken

Geruchten sterven zodra ze het oor van een intelligent persoon bereiken

Laatste update: 02 november, 2018

Het proces is vrijwel altijd hetzelfde. Er is een hypocriet die geruchten begint zodat de roddelaar het zal verspreiden, en naïeve personen zullen het zonder twijfel geloven. De epidemie van geruchten komt alleen tot een einde als het uiteindelijk het oor van een intelligent persoon bereikt, een gevaccineerd hart dat er niet op in gaat.

In een boek dat in 1947 is geschreven door sociaal-psycholoog Gordon Allport, genaamd The Psychology of Rumors, legt hij iets heel interessants uit. Geruchten dienen om een gevoel van saamhorigheid te creëren binnen verschillende groepen mensen.

Ook dienen ze om een standpunt tegen iemand in te nemen. Tegelijkertijd geeft dit gedrag ze een goed gevoel, laat endorfines vrij en bestrijdt stress.

De tong heeft geen botten. Tegelijkertijd is hij sterk genoeg om schade toe te brengen en vergif te verspreiden via roddels en geruchten. Een dodelijk virus dat alleen uitgeroeid kan worden als het de oren van een intelligent persoon bereikt.

In veel gevallen veranderen roddels in een sociaal controlemiddel dat een bepaald soort macht geeft aan de roddelaars. Het maakt ze het middelpunt van de belangstelling voor die groep mensen die open staan voor de geruchten. Op die manier kunnen ze ontsnappen aan hun dagelijkse routine, als een soort van afleiding.

Zoals iedereen je wel kan vertellen, zijn roddelaars niet gelukkig. Ze zijn te druk bezig met het tevergeefs maskeren van hun bitterheid, met het valideren van hun zelfvertrouwen.

Roddels en geruchten verspreiden

De psychologie van onverzadigbare geruchten

Laten we bijvoorbeeld eens nadenken over hoe snel een gerucht, waar of onwaar, ‘besmettelijk’ begint te worden in de wereld van de sociale netwerken.

Het internet is al bijna vergelijkbaar met hersenen waarbij data verbindingen tussen neuronen representeert. Daardoor worden we gevoed met informatie die niet altijd waar is, of respectloos is tegenover anderen.

Zoals deskundigen op het gebied van marketing en reclame zeggen, kijk naar het voorbeeld van een Amerikaans frisdrank als het gaat om hoe fataal roddels kunnen zijn. Het werd gelanceerd in 1990, en was erg succesvol totdat er een gerucht de kop opstak, dat compleet absurd en beangstigend was.

Er werd gezegd dat dit drankje werd gemaakt door door de Ku Klux Klan, met maar één doel. Doordat het zo goedkoop was, was het goed toegankelijk voor de armere, Afrikaans-Amerikaanse bevolking. Maar het recept bevatte een dodelijk geheim.

En dat was het verlagen van de kwaliteit van het sperma van de Afrikaans-Amerikaanse mannen zodat ze geen kinderen meer zouden kunnen verwekken.

Niemand weet wie dit gerucht de wereld in bracht, or waarom, maar het had rampzalige gevolgen. Het kostte het merk jaren om te herstellen, en als resultaat zorgen ze er altijd voor dat er Afrikaans-Amerikaanse mensen in hun reclames te zien zijn.

Tropical Fantasy drankje

Het maakte niet uit hoe vergezocht het gericht was, hoe onwaar en hoe schadelijk het was, omdat het de gevoeligheid van een groep aanviel. Zelfs nu we weten dat het niet waar is, laat het nog steeds zijn sporen achter. Dit is een duidelijk voorbeeld van geruchten die veel invloed hebben gehad.

Jezelf verdedigen tegen geruchten en roddels

Of je het nu leuk vindt of niet, onze maatschappij draait om machtsverhoudingen waar roddels en geruchten als wapens dienen. Gemanipuleerde waarheden zijn nuttig voor veel mensen. Ze helpen hen bij het bereiken van hogere posities en concrete voordelen.

Het is dus noodzakelijk dat we altijd dit intelligente oor zijn die als grens dient, die de aanval stopt. Daarmee stopt ook de zinloosheid, de verkeerde informatie en dat vonkje dat altijd zijn best doet om vlam te vatten.

Als resultaat, en om deze drie psychologische processen te begrijpen die zo vaak voorkomen, stellen we voor dat je aan de steunpilaren denkt die de psychologische effecten van roddels vasthouden, maar ook van de roddelaar en de naïeve persoon die hem volgt.

Wat is wijsheid

Populaire wijsheid vertelt ons dat we alleen maar een schakel weg hoeven te halen om de ketting te breken. Als geruchten de virussen in onze werkomgeving, familie of sociale kringen zijn, is het noodzakelijk om mensen die we vertrouwen om ons heen te hebben die als hekwerk dienen.

Zo dienen ze als intelligente oren om dingen die onlogisch zijn te ontwapenen.

Geruchten verspreiden als er iemand is die over onze rug naam wil maken. Als we dit gedrag tegenkomen, kunnen we op twee manieren reageren: door het gerucht te negeren of door assertief op te treden, onze grenzen aan te geven en duidelijk te zijn.

We moeten ons bewust zijn dat er in iedere organisatie of sociale groep er een officiële roddelaar zal zijn. Er is altijd wel iemand die van roddels houdt.

We moeten altijd integriteit laten zien, transparant zijn, en niet deelnemen aan het uitwisselen van roddels. Het is dan dus altijd noodzakelijk om te weten dat het niet altijd makkelijk is om een gerucht te ontkrachten, woorden zijn niet altijd genoeg.

We hebben overtuigende bewijzen nodig om dit te bewijzen en te laten zien dat het gerucht een leugen is.

Giftige tongen zullen altijd aanwezig zijn op een of andere manier, dus het is het beste om ze gewoon te vermijden. Denk eraan dat geruchten voor het gepeupel zijn, en informatie voor de wijze oren.  Wellicht ook interessant voor jou

Waarom houden zoveel mensen toch zo van roddelen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom houden zoveel mensen toch zo van roddelen?

Niet iedereen die graag roddelt woont in een boerengehucht of is het stereotype huisvrouw dat niets beters te doen heeft dan roddelen met de buren....


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.