Stress krijgen van je familie: hoe ga je ermee om?

Stress krijgen van je familie: hoe ga je ermee om?

Laatste update: 27 oktober, 2019

Soms kun je stress krijgen van je familie. Er zijn momenten waarop de wortels van onze familieboom ons gevangen houden en maar niet willen laten gaan. We raken verstrikt in hun giftige gedrag, hun eisen, hun fobieën en hun affectieve banden die duidelijk gevoed worden door narcisme. Je moet leren omgaan met deze dynamiek om je waardigheid te beschermen en je relaties te verbeteren.

Sommige mensen zeggen dat geboren worden net zoiets is als door een schoorsteen vallen. We weten nooit in welk huis we landen. We weten niet hoe het eerste socio-affectieve scenario zal zijn. Dit scenario zal een groot percentage van onze psychologische structuur zal bepalen. We weten ook niet welke vorm van hechting we van onze ouders zullen meekrijgen. Daarnaast weten we niet of onze familie ons geluk zal onthouden, of we nu groot worden gebracht met verwaarlozing, of dat we getuige zullen zijn van een omgeving waarin verwijten, aanvallen en minachting normaal zijn.

“We komen vanuit onszelf en we gaan naar onszelf toe. Zelfs als onze familie of de maatschappij ons probeert tegen te houden, laten we onszelf zijn!”

-Alejandro Jodorowsky-

Samenleven met je familie

Als landen in een goede familie bijna een loterij is, dan is het overleven van de familie en ongeschonden uit bepaalde spanningen en frustraties komen die we niet altijd op kunnen lossen dat ook. Het is normaal dat sommige problemen blijven voorkomen. Als volwassenen botsen we soms met de waarden van onze ouders of met onze ooms en tantes. Soms, van tijd tot tijd, concurreren we zelfs met onze broers en zussen.

Met anderen leven is niet gemakkelijk. Echter kunnen deze antagonistische processen natuurlijk verlopen zolang er sprake is van respect. Dit zorgt ervoor dat we kunnen bouwen op onze familie, die er onvoorwaardelijk voor ons zou moeten zijn. Wat als dit nu niet het geval is? Wat moeten we doen als er geen respect is en onze staat van welzijn continue wordt ondermijnd en beschadigd? Hoe moet je je gedragen als je stress krijgt van je familie of door ze verstikt wordt?

Je verstikt voelen of stress krijgen van je familie

We vertellen onszelf altijd dat we niet meer dezelfde fouten zullen maken. We overtuigen onszelf ervan dat we niet meer naar die familiebijeenkomsten of vieringen gaan die altijd slecht eindigen. We proberen sterk te zijn en niet toe te geven aan emotionele chantage door degenen die ons zelfvertrouwen altijd weten terug te brengen naar het ultieme nulpunt. Toch trappen we elke keer weer in dezelfde val.

Dus hoe kunnen we dit stoppen? Het is tenslotte onze familie en zoals alle erfgoed dat gebaseerd is op bloed en genetische banden, proberen we hen te respecteren. Zelfs als de prijs van onze stoïcijnse toewijding alsmaar hoger wordt. We gaan om met situaties die we eigenlijk niet kunnen hanteren en we laten onszelf chanteren. We blijven maar slikken om te voorkomen dat de levenslange relaties in een seconde verwoest worden.

Bij het stress krijgen van je familie, komen er veel dingen in je op. Misschien wordt het tijd om een definitief vertrek te formaliseren? Of gaan we onszelf levenslang met deze bloedband blijven verstikken? Het is niet nodig om jezelf in dit soort extreme situaties te begeven; het is niet gezond en draaglijk. Laten we eens kijken welke richtlijnen je kunt hanteren.

Stress krijgen van je familie

Hoe ga je om met een stressvolle situatie in de familiesfeer?

Familiegeschillen kunnen je leegzuigen door gevoelens en conflicterende posities. Deze emotionele afbraak kan zo diep gaan dat je uiteindelijk elk woord of gebaar verwerkt en zelf opblaast in de context van verstikking door je familie.

Je moet eerst werken aan ontspanning en het vinden van innerlijke rust. Als je zoveel geslikt hebt gedurende je leven, dan bouw je uiteindelijk een immense frustratie en woede op. Je moet al deze dingen kanaliseren. Als je eenmaal deze emotionele, met spanning gevulde kamers hebt kunnen luchten, is het tijd om de volgende stap te nemen.

Definieer jezelf en je identiteit

Wanneer mensen geen sterk gevoel van identiteit ontwikkelen, een identiteit die goed gedefinieerd is onafhankelijk van de familiesfeer, dan is hun emotionele welzijn in constant gevaar. Je moet de navelstreng doorknippen en jezelf behandelen als een onafhankelijke entiteit die geworteld is in zijn eigen ideologieën, waarden en behoeften.

Als je identiteit en je ‘zelf’ sterk zijn, dan is er geen ruimte voor twijfel. Je weet dan wat goed is, wat acceptabel is en wat niet. Daarnaast zie je de giftige gedragingen en narcistische daden veel duidelijker. Ook heb je minder moeite met betrekking tot het stellen van grenzen. Je weet dat ze nodig zijn om samenleving te verbeteren.

Familie

Je hoeft het niet altijd eens te zijn met je familie

Stress krijgen van je familie is geworteld in gebrek aan harmonie. Het ontstaat doordat er een krachtveld is waar sommige mensen zich gedragen als tegenstanders en niet als facilitator. Een veelvoorkomend feit in deze scenario’s is de constante behoefte aan goedkeuring. We vermijden het om buiten de lijntjes te kleuren, zodat we anderen niet teleurstellen.

Een authentieke familie is een unieke microkosmos waar heel diverse elementen samenleven in perfecte harmonie met elkaar. Het is een edelsteen, die de meest gevarieerde mineralen bevat. Allemaal met hun eigen kleur, fantastische eigenschappen en unieke karakteristieken. De schoonheid van dit juweel is de diversiteit. Iedereen is anders en exceptioneel op zijn eigen manier. We moeten begrijpen dat een goede familie elkaar respecteert en helpt, in plaats van elkaar te verstikken en obstakels te creëren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.